Tomislav Nikolić jednostavno voli zločince

Tomislav Nikolić jednostavno voli zločince

Nikolića pozivaju da povuče odlikovanje optuženom za genocid

Putin - Nikolić
Putin - Nikolić

Objavljeno: 06. apr 2016 | Milan Nešić

Koalicija za Međunarodni krivični sud, nevladina organizacija sa sedištima u Njujorku i Hagu čiji su ciljevi poboljšanje međunarodne saradnje sa Tribunalom u Hagu, kao i omogućavanje njegove pravičnosti i nepristrasnosti, u otvorenom pismu upozorila je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je povodom proteklog Dana državnosti Srbije u februaru odlikovao sudanskog predsednika Omar Hasana al-Bašira, optuženog za genocid počinjen u regionu Darfura.

Međunarodni krivični sud je za njim u dva navrata, 2009. i 2010., izdavao naloge za hapšenje, ali Sudan odbija da izruči svoje državljane Tribunalu u Hagu.

Al Bašira je (navedeno je na sajtu predsednika Srbije), odlikovan Ordenom Republike Srbije za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Republike Sudan.

Ali Vuilemin Grendel, predstavnica nevladine organizacije Koalicija za Međunarodni krivični sud, upozorava da se Nikolić time oglušio o obaveze koje je Vlada preuzela pristupajući Međunarodnom krivičnom sudu, degradirajući pritom kako tu instituciju, tako i državu Srbiju.

"Naša konkretna poruka predsedniku Srbije je da razmotri svoju odluku o odlikovanju predsednika Al-Bašira, jer smatramo da to degradira kako samo odlikovanje tako i pravosudni sistem zasnovan na Rimskom statutu, međunarodnom ugovoru kojim je stvoren Međunarodni krivični sud. Srbija je potpisnica Rimskog statuta, što znači da ima odgovornost da podržava pravne ali i moralne obaveze iz Rimskog statuta", kaže za Radio Slobodna Evropa Alix Vuillemin Grendel, iz Koalicije za Međunarodni krivični sud (MKS).

:: Kako ste shvatili ovaj potez predsednika Nikolića?

Bili smo jako razočarani ukazivanjem tako velike počasti jednom beguncu od Međunarodnog krivičnog suda. Želimo da se predsednik al-Bašir suoči sa pravdom, a to je pravda koju vodi MKS posredstvom kompetentnih i nezavisnih sudija. Nalog za njegovo hapšenje ne predstavlja presudu da je kriv, već način da se obezbedi prisustvo optuženog na suđenju i na sudijama je da presude je li on kriv ili ne. Stoga je potez predsednika Nikolića nesrećan događaj, jer nagrađivanje nekoga zbog liderskih sposobnosti, u trenutku dok tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda istražuje to liderstvo zbog najgnusnijih zločina jeste nešto što nikako nije na mestu.

:: Kakva bi mogla biti reakcija javnosti nakon što je Srbija dodelila orden optuženome za ratne zločine?

Naša mreža čini koaliciju od 2.500 nevladinih organizacija iz celog sveta. Takođe, imamo veoma aktivne nevladine aktiviste koji rade na ovom slučaju u Srbiji. Odgovor koji za sada imamo je podrška našoj koaliciji, ali i širenje informacija da se Vlada Srbije, nažalost, na ovaj način ne pridržava Rimskog statuta.

:: Kakav imidž Srbija stvara u svetu ovakvim postupkom?

Ovim činom vlasti Srbije ne šalju dobru poruku. To je poruka da nekažnjivost za najveće zločine pobeđuje, da se ne drži moralnih i pravnih obaveza koje se nalaze ne samo u Rimskom statutu nego i u Povelji Ujedinjenih nacija. To je užasna poruka žrtvama - a njih je stotine hiljada u Darfuru - da je neko ko ima moć u potpunosti zaštićen od pravde i da može nekažnjeno da čini zločine.

Međunarodni krivični sud Al bašira optužnicom tereti za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocide tokom sukoba u Darfuru u Sudanu. Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 400.000 ljudi je poginulo, a više od dva miliona napustilo domove u periodu od 2003.-2008, kada su pobunjenici u toj zemlji počeli oružanu pobunu.

Stotine hiljada neislamskih civila i vojnika su u tom periodu bili žrtve ubistava, prisilnog premeštanja, silovanja, mučenja i pljačke.

izvor: slobodnaevropa.org-27658719