Sudjelovao sam u ratnim zločinima, kajem se

Sudjelovao sam u ratnim zločinima, kajem se

PRIZNANJE: Ubio sam Božu Balabana iz Mostara, tukli smo ga do smrti

Edib Buljubašić
Edib Buljubašić

Objavljeno: 30. mar 2012

Edib Buljubašić, optuženi zamjenik zapovjednika vojarne HOS-a Bruno Bušić Dretelj, uputio je sarajevskim Danima iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica pisanu izjavu, u kojoj potvrđuje da je sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj.

Buljubašić izdržava kaznu dugogodišnjeg zatvora u KPZ-u Zenica na osnovu presude iz 2000. godine, zbog koje bi trebao da ostane u zatvoru do 2043. godine.

Pisana izjava

Prema saznanjima Dana, Buljubašić je osuđen na dvije zatvorske kazne od 34 i 15 godina zatvora, od kojih je druga kazna smanjena.

U telefonskom razgovoru sa novinarom Dana, Buljubašić je izrazio očekivanje da će poslije potvrđivanja optužnice od strane Suda BiH biti uhapšen unutar samog zatvora, te da će potom biti prebačen u pritvorsku jedinicu. Očekivao je da i da izdržavanje njegove ranije kazne bude zaustavljeno, kako bi po okončanju novog sudskog procesa, bila izrečena nova jedinstvena kazna zatvora.

Hapšenje u zatvoru

Ali, kako Dani saznaju u upravi KPZ-a Zenica, to se nije desilo, jer Sud BiH nije odredio pritvor za Buljubašića. "Ne postoji ni jedan od zakonski predviđenih uslova za određivanje pritvora u ovom slučaju: ne postoji mogućnost bijega, ne postoji mogućnost uticaja na svjedoke, niti mogućnost uništenja dokaza o počinjenom krivičnom djelu", rečeno je novinaru Dana u upravi KPZ-a Zenica. "Buljubašić je i na početku rata bio u zatvoru zbog jednog predratnog ubistva, ali je pušten u okviru opšte amnestije."

Dani su zatražili odobrenje Federalnog ministarstva pravde za razgovor sa Buljubašićem prije potvrđivanja optužnice, ali odgovor nisu dobili. U međuvremenu je Buljubašić, u očekivanju da bude uhapšen u samom zatvoru, poslao svoju pisanu izjavu u kojoj podsjeća da je već svjedočio u dva suđenja za zločine u Dretelju u Skandinaviji:

"Ja sam svjedočio protiv Repka Mirsada putem video linka iz norveške ambasade a odbio sam da svjedočim protiv Ahmeta Makitana zvanog Maks. Na ovom spisku od 59 osumnjičenih nedostaje i moje ime, kao i imena velikih riba kao što su generali HOS-a Ante Prkačin, Mile Dedaković Jastreb, nedostaje pukovnik Salko Dedić, pukovnik Ivica Primorac - koji je bio zamjenik generalu Blažu Kraljeviću i koji je učestvovao u konceptu kako da likvidiraju generala Blaža Kraljevića i onih 8 nevino ubijenih pratilaca, na punktu Krivodol - Kruševo. A izvršioci tog atentata su general HVO-a Ivan Andabak i oko dvadeset vojnika Tutine Kažnjeničke bojne sa Širokog Brijega. Ja sam prvi došao na mjesto zločina sa četvoricom vojnika-policajaca HOS-a i tad sam lično ranio izviđača HVO-a (Tutinog), i to je sve registrovano na sudu u Ljubuškom", napisao je Buljubašić. Na spisku osumnjičenih, čije se autorstvo pripisuje filipinskom tužiocu (Jude Romano) koji je kao međunarodni tužilac Tužilaštva BiH vodio istragu u slučaju Dretelj, kao prva tri imena navode se osobe koje su sada optužene zajedno sa Buljubašićem. Romano je prije isteka mandata u Sarajevu za zločine u Dretelju optužio Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić. Svi optuženi, osim Buljubašića, nalaze se u pritvoru od 24. februara ove godine.

Ko je ko u Dretelju

Dretelj 1993
Dretelj 1993

"Ovo što pišem posjedujem neoborivu relevantnu vojnu dokumentaciju HOS-a. Tužilaštvo BiH nije uhapsilo kapetana (satnika) Ivana Petrušića, koji je bio moj šef u Dretelju 1992. godine, on je obnašao dvostruku funkciju - zapovjednik vojne policije u Dretelju i istovremeno zapovjednik te vojarne (kasarne) Bruno Bušić - konclogor Dretelj. Tu je bilo smješteno više od 200 srpskih civila a među njima više od 80 žena - Srpkinja. Niko od tih logoraša nije počinio neko krivično djelo, niti je imao sudske presude a policija HOS-a ih je brutalno uhapsila, pretukla i svezane dovukla u Dretelj. Ti su civili duže od 3 mjeseca boravili i spavali na betonu, bez kupanja, ljekarske zaštite, i nad njima su kršene sve odredbe Ženevske konvencije. Srbi su prebijani, seksualno zlostavljani a Srpkinje su konstantno silovane, mučene, izgladnjivane, ponižavane, itd. Bilo je i ubistava. Ja sam lično likvidirao logoraša Srbina Božu Balabana iz Mostara a naredio mi je kapetan Ivan Petrušić, tukli smo ga do smrti, ja i par HOS-ovaca i HOS-ovki.

Tim ženama HOS-a komandir je bila Emina Oručević. Naredbe za mučenje sam izdavao ja i poručnik Šime Martinović, a sve je to odobravao kapetan Ivan Petrušić i pukovnik Ivica Primorac, a ovaj Ivica Primorac - nakon atentata nad Blažom Kraljevićem bježi kod Mate Bobana u Grude i ovaj ga postavlja za načelnika Štaba HVO-a, a kasnije je bio direktor SIS-a. Nije smio doći na sahranu Blažu Kraljeviću, i svi HOS-ovci proklinju tog izdajnika poltrona Primorca Ivana", navodi se u izjavi Ediba Buljubašića. Tužilac Romano, po svemu sudeći, nije prihvatio Buljubašićevo tumačenje ko je za šta odgovoran u Dretelju. Niti Ivan Petrušić niti Ivica Primorac nisu među optuženima. U ranijim izjavama u javnosti Primorac je negirao bilo kakvu povezanost sa zločinima u Dretelju, odbacujući sve Buljubašićeve tvrdnje kao neistinite. Buljubašićeva pisana izjava Danima pokazue da će Buljubašić i tokom suđenja insistirati da je on kao zamjenik zapovjednika u kasarni HOS-a u Dretelju bio samo jedna karika u zapovjednom lancu HOS-a.

U svom svjedočenju Danima, Buljubašić izdvaja Stanka Primorca: "Generala Blaža Kraljevića poslije smrti nasljeđuje pukovnik Stanko Primorac Čane ali on isto mrzi Ivicu Primorca. Ovaj Stanko Primorac je zamjenik HSP stranke, i dopredsjedavajući u Parlamentu Federacije BiH i on je bio lojalan, dobar i hrabar borac i oficir i human kao zapovjednik. Ova uhapšena Marina Grubešić imala je i sestru Gordanu ali one su kao HOS-ovke u Dretelju izvršavale moje naredbe i naredbe od poručnika Šime Martinovića, koji je najviše volio da tuče i muči logoraše", navodi se u Buljubašićevoj izjavi.

Krivica na mrtve

Nikola Blaž Kraljević
Nikola Blaž Kraljević

Buljubašić je Danima poslao i zahvalnicu od policije Zenici, zbog pomoći koju je pružio policiji u otkrivanju ubice jednog policajca u Zenici.

"Šaljem vam i imenovanje, gdje mene general Blaž Kraljević postavlja za zamjenika kasarne u Dretelju. Ja sam bio drugi čovjek-oficir u tom logoru Dretelj ali i meni su naređivali veći oficiri i političari HSP-a. Mi Hosovci smo na rukavu i grudima nosili šahovnicu, istu onu koju su nosile ustaše i Ante Pavelić - Poglavnik, Hitlerov saradnik fašista, jer naša šahovnica počinje prvo sa bijelom kockom dok kod HVO-a i HV-a počinje prvo sa crvenom kockom. Razlike su velike u tim šahovnicama. Pošto je general Blaž Kraljević mrtav, sad svi političari i oficiri HSP-a žele svoju krivicu prebaciti na mrtva čovjeka."

"Zločini brutalni su se dogodili u logoru Dretelj a velike ribe - guzonje žele svoju odgovornost prebaciti na nas pet koji smo optuženi a time pravda i Srbi logoraši ne bi bili zadovoljeni, jer i Miro Hrstić Ledeni je činio zločin u Dretelju a Srbe iz Mostara je hapsio, pljačkao i tukao Vinko Martinović Štela, koji je pušten na slobodu a suđeno mu je u Haagu. On je vodio HOS u Mostaru i on je umiješan u atentat nad Blažom Kraljevićem i on je desna ruka Mladena Naletilića Tute - to su razbojnici, pljačkaši, siledžije i zločinci. Ovaj uhapšeni HOS-ovac Ivan Medić većinom je bio moj vozač i vozač oficira HOS-a iz Dretelja i on je sitna riba. Zašto Tužilaštvo BiH ne hapsi velike glavešine iz HOS-a i HSP-a?"

Suđenje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Dretelju biće prva javna prilika u BiH da se provjeri ovo svjedočenje Ediba Buljubašića i utvrdi istina o tome šta se dešavalo u proljeće i ljeto 1992. godine u Dretelju, Čapljini, Stocu, Ljubuškom i Mostaru.

Svjedoci o Buljubašiću

U dokazima koje je uz svoju izjavu poslao Edib Buljubašić navode se izjave svjedoka iz logora Dretelj i opisi ubistva Bože Balabana. Za Buljubašića se u izjavama svjedoka koje je prikupio Komitet za prikupljanje dokaza o počinjenim zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava (Beograd, 1999) navodi da je:

8.1. Silovao Srpkinju B. i "naređivao silovanje žena" (9/94);

8.2. Naređivao tuče, uživao da gleda tuče, a i sam je tukao Srbe - logoraše

8.3. "Upravnik logora u Dretelju, u moje vreme Buljubašić Edib pitao se mnogo u logoru...",

8.4. "...Upravnik je bio i Edib Buljubašić. Bio je mnogo opasan čovek, bio je zločest i učestvovao je u batinanju ljudi...",

8.5. "Glavni kolovođa u ovom udaranju nas Srba bio je Edib Buljubašić",

8.6. Srbi - logoraši smatrali su da se u logoru Dretelj sve radilo pod komandom Ediba Buljubašića,

8.7. Isticao se u mučenju Srba - logoraša: "zalijetao se pa šutirao Srbe - logoraše za vreme dok su ovi bili dužni da pasu travu...", "govorio je da će izvaditi najmanje sto očiju i govorio sam za sebe da su njegove ruke krvave";

8.8. Naredio mučenje Srbina - logoraša Bože Balabana koji je od posljedica svirepog mučenja umro 2. augusta 1992. godine u logoru.

Tužba protiv Romana

Buljubašić je Danima poslao i pismo koje je dobio od disciplinskog tužioca kao odgovor na svoju pritužbu.

"Ured disciplinskog tužioca VSTV primio je 12. oktobra 2011. vašu pritužbu na postupanje tužioca Tužilaštva BiH Juda Romana u predmetu KT-RZ-26-05.

S tim u vezi, obavještavamo vas da je nakon izvršene istrage utvrđeno da su navodi iz pritužbe osnovani pa je UDT 31. januara 2012. podnio disciplinsku tužbu protiv tužioca Romana.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV je odlukom broj 04-02-528-4/2012 od 7. marta 2012. obustavila disciplinski postupak protiv Juda Romana, budući da je tuženom istekao mandat 1. marta 2012. godine te da više nije nosilac pravosudne funkcije, uslijed čega ne podliježe disciplinskoj odgovornosti.

Zahvaljujemo na vremenu i naporu koje ste uložili da podnesete pritužbu UDT-u u ovom predmetu."

izvor: doznajemo.com