Kordinacija stranaka u Stocu

Kordinacija stranaka u Stocu

STOLAC Koordinacija SDA, SDP-a i SBB-a na narednim lokalnim izborima: Samo zajedno možemo srušiti HDZ

Salmir Kaplan
Salmir Kaplan: Sujeta nam je bila najvažnija

• Probosanski orijentisane stranke koje svoje ogranke imaju u Stocu zajedno će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u ovoj hercegovačkoj općini

Objavljeno: 10. apr 2016 | Adnan DEMIĆ

Riječ je o koordinaciji SDA, SDP-a i SBB-a, što su potvrdili predsjednici stolačkih organizacija triju stranaka Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Nermina Frenjo.

Lista nije gotova

Vladajuća stranka u stolačkoj općini godinama je HDZ, na čije djelovanje, što se posebice odnosi na načelnika Stjepana Boškovića, povratnici Bošnjaci već decenijama skreću pažnju, tvrdeći da su od povratka ustvari građani drugog reda, uskraćeni uz to za niz osnovnih ljudskih prava. Predsjednik stolačkog SDP-a Demir Mahmutćehajić upoznao nas je da će stranke nastupiti kao Koordinacija prostolačkih političkih faktora, a s ciljem da se konačno sruši vladavina HDZ-a.

- Koordinacija trenutno okuplja tri političke stranke na lokalnom nivou. Još nismo usaglasili listu sa kojom ćemo nastupiti na lokalnim izborima, upoznao nas je Mahmutćehajić, dodajući da su političari koje je okupila Koordinacija trenutno angažovani na animiranju građanstva u Stocu.

Naveo je i da je Koordinacija otvorena za preostale političke subjekte, odnosno da je već razgovarano sa nekima od njih, te da su u planu razgovori vjerovatno sa svim subjektima izuzev HDZ-a BiH.

- S njima nećemo razgovarati, jer su oni najodgovorniji za katastrofalno stanje u našem gradu. Želim napomenuti da sporazum nije koalicioni, odnosno da programski sporazum ne postoji. Ovdje je riječ o koordinaciji koja želi konačno s vlasti skinuti HDZ. Lično sam optimista i vjerujem da ćemo uspjeti, rekao je Mahmutćehajić.

Predsjednik stolačke SDA Salmir Kaplan sa zadovoljstvom je konstatovao da je Koordinacija na vrijeme započela svoje aktivnosti, dodajući da je krajnje vrijeme da probosanski orijentisane stranke u Stocu "na prirodan i normalan način poredaju svoje prioritete".

- Najvažnije je eliminisati sujetu i na prirodan način postaviti stvari od one koja je najvažnija do onih manje važnih. SDP se u prošlosti bavio SDA, mi u SDA smo se bavili SDP-om, SBB se bavio svima nama, a HDZ je za to vrijeme glatko dobijao izbore i vlast u Stocu, podsjetio je Kaplan, dodajući da dosadašnja politika svih stranaka okupljenih u koordinaciju u neku ruku nije bila ispravna.

- Sujeta nam je svima bila prioritetnija od drugih, mnogo važnijih stvari. Nevjerovatno zvuči da neki od prethodnih predsjednika stolačkih ogranaka probosanski orijentisanih stranaka za deset godina nikada nisu popili kafu, a kamoli se potrudili da se uspostavi normalniji odnos prije svega među Bošnjacima Stoca, kazao je Kaplan, uz konstataciju da je dosadašnji način vladanja HDZ-a u Stocu nedopustiv.

- Oni su vladali tako kako su vladali, jer im je bošnjačka ili probosanska politika u Stocu olakšavala pobjede postižući autogolove. Kao predsjednik Općinskog odbora najjače bošnjačke i probosanske stranke, u budućnosti ne želim raditi ono što su možda radili moji prethodnici, dodao je Kaplan.

Predsjednica stolačkog SBB Nermina Frenjo složila se sa Mahmutćehajićem i Kaplanom, kazavši da je aktuelna vlast svih minulih godina dijelila građane Stoca.

Provokacije

Stolac - photo by Michal Sleczek
Stolac - photo by Michal Sleczek

- Jedan sam od prvih povratnika u svoj grad. Tu sam već skoro dvije decenije, a za taj period položaj bošnjačkog naroda u Stocu nije se mnogo popravio. Pred svake izbore svjesno su se dizale nacionalne tenzije, koje su naruku išle stranci koja fašistički Stocem vlada već godinama. Ne želim da me se krivo shvati kada kažem fašistički, jer od svog povratka vrijeme provodim, radim i družim se i sa Hrvatima, kazala je Frenjo, napominjući da je Stolac do rata imao 14 fabrika, a da danas nema nijednu.

S vremena na vrijeme povratnici u Stolac susreću se sa podvalama i provokacijama. Posljednja u nizu bilo je rušenje spomen-knjige koja se nalazi na mjestu nekadašnjeg partizanskog spomenika podignutog u čast Stočana stradalih tokom NOR-a. Knjiga je dan kasnije vraćena na svoje mjesto.

izvor: oslobodjenje.ba