DF zahtjeva ostavke Nezavisnog odbora PSBIH

DF zahtjeva ostavke Nezavisnog odbora PSBIH

Maja Gasal-Vražalica
Maja Gasal-Vražalica

• Zbog brojnih propusta zahtjev za smjenu: Nezavisni odbor nije disciplinski tretirao Zubca, Vilića...

Objavljeno: 16. mar 2016

Završena je sjednica Privremene komisije Parlamentarne skupštine BiH, koja treba da preispitati nezavisnost rada Nezavisnog odbora PSBIH, javlja reporter novinske agencija Patria.

Danas je bila njihova četvrta sjednica, a kako je kazala Maja Gasal-Vražalica (DF), predsjedavajuća Komisije, na kraju je postignuta saglasnost svih šest članova za donošenje zaključka i upućivanja u parlamentantu proceduru zahtjeva za smjenu svih članova Nezavisnog odbora PS BiH.

Kako je navela Gasal-Vražalica, prema dokumentaciji koju su dobili od Nezavisnog odbora, uočeno je niz propusta i nesavjesnog rada članova Nezavisnog odbora, ali i kršenje određenih zakona.

Ovo se odnosi na činjenicu, da iako su imali zakonska prava nisu disciplinski tretirali rukovodioce i njihove zamjenike određenih policijskih agencija, kao što je bio slučaj Goran Zubac koji je smijenjen tek po pravosnažnosti presude Suda BiH, kojom je osuđen.

- Sada imamo slučaj Mirsada Vilića i napad na premijera Srbije u Srebrenici. Nezavisni odbor o tom pitanju, a očito oslanjajući se na praksu iz 2014. godine, nije još uradio ništa pravdajući se da čekaju konačnu sudsku odluku. No, zbog čega onda Nezavisni odbor postoji ukoliko se čeka konačna sudska presuda. Oni su dužni pokrenuti pitanje disciplinske odgovornosti rukovodilaca agencije, kaže Gasal-Vražalica.

Ona je kazala da je ovo ad hoc tijelo radilo vrlo pomno i faktički istraživalo rad, pa im nije jasan način glasanja jer se nigdje u dokumentima ne nalazi i ne obrazlaže, šta na primjer znači tri na prema tri, i ko je bio za, a ko protiv.

Krunić: Ovo je sve politički motivirano

Žika Krunić, predsjedavajući NO koji je danas došao na ovu sjednicu, kazao je da je ovo politički motivirano, jer sama činjenica da ovo tijelo preispituje nezavisnost Nezavisnog odbora baca sumnju na iskrene namjere Parlamenta BiH.

- Pokušao sam objasniti članovima da je NO radio u veoma teškim uslovima, i bio suočen sa različitim događajima počevši od onog kada se pokušalo provaliti u zgradu PS BiH, i kada se sve to htjelo svaliti na jednog čovjeka, Himzu Selimovića.

Mi to nismo dopustili. Imali smo kasnije slučaj vezano za SIPA-u. I tu smo bili Nezavisni i nismo poklekli pod pritiscima kako medija tako i drugih struktura. Sada imamo slučaj Potočara, ali NO radi svoj posao i pokušava na osnovu istraga različitih institucija utvrditi postoje li elementi za disciplinski potupak protiv Mirsada Vilića, kazao je Krunić.

On je dodao da se nije složio sa članovima ad hoc komsije da nisu bili nezavisni.

- Mi smo donosili nezavisne odluke i radili savjesno i odgovorno, istakao je Krunić.

izvor: nap.ba-22460