Je li oboren Tuđmanov zločinački poduhvat

Je li oboren Tuđmanov zločinački poduhvat

PRESUDA "PRLIĆU I OSTALIM": Hoće li i "Tuđmanov zločinački poduhvat" pasti u "sudačkoj nadoknadi" Antonettija?!

Udruženi zločinački poduhvat
Udruženi zločinački poduhvat

• Božo Ljubić, zastupnik dijaspore u Hrvatskom saboru, tražio je veći angažman i potporu hrvatske Vlade šestorci u Haagu. On je upozorio da bi "presuda njima imala mnogo teže posljedice po Hrvatsku od presuda generalima Gotovini i Markaču"

Objavljeno: 12. apr 2016 | Senad Avdić

Nekako na marginama haških presuda Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju, i općoj medijskoj, političkoj, diplomatskoj kakofoničnoj retorici koja je tokom i nakon njih uslijedila, "provukla" se prepiska koju je Vlada Hrvatske vodila sa Tužiteljstvom u Haagu.

Nepravedno je zaobiđena, skrajnuta, reklo bi se.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske, odnosno novi ministar Ante Šprlje, uputilo je 18. marta Žalbenom vijeću Tribunala u Haagu zahtjev da se država Hrvatska uvrsti kao tzv. "prijatelj suda" u žalbenom postupku koji se vodi protiv šestorice Hrvata (Jadranko Prlić, Milivoj Petković, Slobodan Praljak...) koji su prvostupanjskom presudom osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog ratnih zločina u BiH.

(Zanimljivo, ali vjerovatno ne slučajno, samo nekoliko dana prije upućivanja ministrovog zahtjeva, Božo Ljubić, zastupnik dijaspore u Hrvatskom saboru, tražio je veći angažman i potporu hrvatske Vlade hrvatskoj šestorci u Haagu.

On je upozorio da bi "presuda njima imala mnogo teže posljedice po Hrvatsku od presuda generalima Gotovini i Markaču, jer bi dokazala međunarodni karakter rata Hrvata i Bošnjaka u BiH").

PRIJATELJI SUDA, GDJE STE

Tražeći status "prijatelja suda", hrvatski ministar se poziva na dijelove presude "hrvatskoj šestorci" u kojem se izrijekom spominju bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, te ministar odbrane Gojko Šušak i glavni zapovjednik Hrvatske vojske general Janko Bobetko.

Ova trojica pokojnika su, kako stoji u presudi, "smislili i zajednički proveli zločinački cilj promjene etničkog sastava područja koja su trebala ući u sastav Hrvatske Republike Herceg Bosne".

Učinili su to tako što su "naređivali i koordinirali događaje na terenu kako bi počinili zločine koji su bili rezultat plana trajnog uklanjanja muslimanskog stanovništva sa područja "Herceg Bosne".

(Član Sudskog vijeća koji je izdvojio svoje mišljenje bio je famozni sudac Antonetti koji je predsjedavao suđenjem Vojislavu Šešelju!?)

Ovim se, tvrdi Ministarstvo pravde Hrvatske, krši princip presumpcije nevinosti imenovanih hrvatskih dužnosnika s jedne, a sa druge strane Vijeće je "prekršilo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima". "Tuđman, Šušak i Bobetko nisu te zločine počinili, niti su ih namjeravali počiniti", zaključuje hrvatski ministar pravde.

Haško tužilaštvo u negativnom odgovoru na hrvatski zahtjev navodi da prvostupanjska presuda nije mogla ugroziti presumpciju nevinosti Tuđmanu, Šušku i generalu Bobetku, budući da njih trojica nisu uopće bili optuženi u predmetu protiv "Prlića i ostalih".

Istina, protiv generala Bobetka, nekoliko mjeseci prije njegove smrti, jeste bila podignuta optužnica, ali za zločine koje nemaju veze s onim za koje se sudi hercegovačkoj šestorci.

Prvostupanjska presuda "Hercegovačkoj šestorci" izrečena je prije skoro tri godine, 2013. Niko ne zna kada bi mogla biti izrečena drugostupanjska presuda, budući su se u međuvremenu pojavile proceduralne i kadrovske komplikacije oko formiranja Žalbenog vijeća.

Malo je vjerovatno da se to desi prije jeseni naredne godine.

Hoće li Žalbeno vijeće (najvjerovatnije bez participacije hrvatskih prijatelja suda) potvrditi kvalifikaciju o "udruženom zločinačkom poduhvatu", ulogu Tuđmana, Šuška i Bobetka u njemu, odnosno presuditi da je Hrvatska uz pomoć Hrvatskog vijeća obrane izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu?

HERCEG-BOSNOM BEHAR PROBEHARAO

Hrvatski sabor je u vrijeme vladavine Ivice Račana i koalicije oko njegovog SDP-a, u jesen 2000. godine, usvojio (obvezujuću) Deklaraciju o domovinskom ratu u čijoj se jednoj od tačaka kaže da je "Republika Hrvatska vodila pravedan, legitiman i obrambeni i oslobodilački, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome".

Može li konačna presuda "šestorici Hrvata" u formi i sadržaju kakav je imala prvostupanjska nešto promijeniti, korigirati u općoj, javnoj percepciji rata u BiH i uloge hrvatskih vlasti u njemu? Kako će se eventualno legitimiranje i pravno kvalificiranje tog rata kao "međunarodnog sukoba" reflektirati na odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske?

Niko to u ovom trenutku ne može reći, ne samo zato što ne zna odgovor, nego i zato što se plaši, svako iz svojih pragmatičnih razloga, da ga javno izgovori..

P. S. Kopka me, a glede rasprava koje se vode u Hrvatskoj oko (ne)obilaska Jasenovca, jedno pitanje. Pročitao sam negdje da je na premijeri filma o Jasenovcu, režisera Jakova Sedlara, od čijeg se revizionizma pošten svijet grozi, najveći apluz među zvanicama dobio ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Pitanje je sljedeće: kako bi Hasanbegovićeve stranačke kolege, ali i biračka javnost regirali kad bi ministar (makar kao praktični vjernik i u funkciji člana Medžlisa Islamske zajednice Hrvatske) došao za koji dan u Ahmiće i proučio El Fatihu na lokalnom mezarju za više od stotinu ubijenih Bošnjaka?!

Da li bi mu aplauzi na javnim manifestacijama na kojima se pojavljuje u Hrvatskoj bili malo tiši i obazriviji?

izvor: slobodna-bosna.ba-30297