BH vlasti blokiraju reviziju privatizacije

BH vlasti blokiraju reviziju privatizacije

Lideri bh stranaka
Lideri bh stranaka

Objavljeno: 12. apr 2016 | M. Osmović

Oni koji su mutili i mućkali, mogu biti mirni - nemoguća je misija da Agencija za reviziju privatizacije u Federaciji završi provjeru kupoprodaje 20 privrednih društava i da li je ispunjeno sve što stoji u ugovorima o privatizaciji.

Agencija na čijem je čelu Vedad Duraković, počela je s radom u maju/lipnju 2014. i dužna je u roku od tri godine završiti reviziju sumnjivih privatizacija podouzeća i banaka, a za svaku pojedinačno treba joj najmanje dva i pol mjeseca - pod uvjetom da ima bar osam revizora.

Trenutno u Agenciji rade samo dva revizora.

Vlada odbila zahtjev

Da federalnim vlastima - vodećim političkim strankama, Vladi, Parlamentu - baš i nije u interesu da se završi revizija privatizacije, pokazuje dosta toga. Primjerice, planirano je da u Agenciji odmah počne raditi osam revizora i dva stručna suradnika na administrativnim poslovima. Plan je pao u vodu - nakon prvog konkursa primljena su samo dva revizora i dva administrativna radnika.

Drugi natječaj nije ni raspisan zbog odluke Vlade da zabrani zapošljavanje u federalnim institucijama.

Agencija je zatražila da bude izuzeta kako bi mogla popuniti slobodna radna mjesta i u punom kapacitetu raditi, međutim, Vlada nije dala suglasnost.

Iz takve odluke može se zaključiti da je Vlada samo verbalno za reviziju privatizacije, a da zapravo sama sve blokira, po svoj prilici pod pritiskom moćnih zaštitnika onih koji su na sumnjiv način kupili firme - brzo se obogatili, a onda poduzeća uništili i radnike izbacili na ulice.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Kako god, Agenciji su svezane ruke i ne može ispuniti svoje zakonske obaveze. Kakva je situacija pokazuje i to što uopće nema revizora za banke iako je po zakonskim propisima komisija nadležna za reviziju banaka.

I to nije sve.

Otkrivene su brojne nejasnoće u Zakonu o reviziji privatizacije i njegova neusklađenost s općim federalnim zakonima. Zbog toga je Agencija nekoliko puta od Vlade i njenih službi zatražila tumačenje pojedinih odredbi i nikada nije dobila odgovor. A vrhunac je bio kada su federalni Ured za zakonodavstvo i Ministarstvo pravde sami sebe proglasili nenadležnim za tumačenje propisa!?

Na popisu 20 firmi

Na popisu firmi čiju privatizaciju treba provjeriti, nalazi se 20 poznatih poduzeća. Vlada Federacije službeno je od Agencije zatražila reviziju privatizacije Feroelektra iz Sarajeva, Sodaso-Polihem iz Tuzle, Konjuha iz Živinica, Dite iz Tuzle, Energoptrola Mostar - Petrol iz Ljubuškog, Konfekcije Borac iz Travnika, Tuzlanske banke, hotela Holiday Inn iz Sarajeva, Granita iz Jablanice, Robne kuće Bosna iz Zenice, Rudnika mangana iz Bužima, Šedicijaturista iz Bugojna, Rudara iz Konjica, Borca Export-Import iz Travnika i Šipad Komerca iz Sarajeva. Načelnik Kiseljaka zatražio je reviziju privatizacije kiseljačkog hotela Dalmacija, a načelnik Novog Travnika reviziju u BNT Kovačnica iz Novog Travnika.

Radnici su, uz priloženu dokumentaciju, zatražili reviziju sarajevskog Sarabona i Tvornice žičanih proizvoda iz Cazina. Direktor Centraotransa-DC Sarajevo zatražio je privatizaciju te tvrtke. Svi zahtjevi su uvaženi i donesena su rješenja o pokretanju revizije.

Do sada su završene revizije u tri privredna društva, međutim... Na rješenje Agencije o reviziji u tuzlanskoj Diti žalila se Agencija za privatizaciju Županije Tuzla i u toku je postupak. Za Feroelektro je završen nacrt izvještaja, a za sarajevski hotel Holiday Inn pokrenuta je treća revizija i prikupljaju se podaci.

Da federalnim vlastima nije stalo do Agencije, odnosno rezultata revizije privrednih društava jer bi mogli otvoriti brojne afere s moćnicima u glavnim ulogama, govori još jedan detalj. Agencija je po zakonu obavezna da svakih šest mjeseci Vladi i Parlamentu Federacije podnosi izvještaj o svom radu. Izvještaj za razdoblje ožujak - listopad 2015. godine završen je i predat lanjskog 30. listopada. Na dnevni red zasjedanja Doma naroda Parlamenta Federacije doći će tek 21. travnja 2016. za kada je zakazana sjednica.

Ovakav odnos lako bi mogao, svakako namjerno i smišljeno, dovesti do situacije da nitko više ne podnosi zahtjeve za reviziju privatizacije, a možda i do gašenja Agencije.

izvor: dnevni-list.ba