Bojadžić osuđen za ratni zločin u Jablanici

Bojadžić osuđen za ratni zločin u Jablanici

Nihad Bojadžić osuđen na godinu zatvora za ratni zločin u Jablanici

Nihad Blek Bojadžić
Nihad Blek Bojadžić

• Nihad Bojadžić je proglašen krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a Sud BiH ga je prvostepeno osudio na godinu zatvora

Objavljeno: 14. apr 2016

Bojadžić je prooglašen krivim što je, u svojstvu zamjenika komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar", radnjama opisanim u tačkama 1., 2. i 3. izreke presude, za vrijeme rata i oružanog sukoba, kršeći pravila međunarodnog prava, mučio ratne zarobljenike zatočene u objektu "Muzej - Bitka na Neretvi" u Jablanici i s njima nečovječno postupao.

Istom presudom optuženi Bojadžić je oslobođen optužbe za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c), e) i f) KZ BiH i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. tačke a) i b) KZ BiH, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. KZ BiH.

U postupku odlučivanja o produženju mjera obezbjeđenja prisustva optuženog nakon izricanja prvostepene presude, Sud je donio rješenje kojim jemstvo određeno rješenjem Suda BiH od 26.04.2013. godine prema optuženom Nihadu Bojažiću ostaje i dalje na snazi, saopćeno je iz Suda BiH.

izvor: klix.ba-160414070

 

Akcija UDIK-a povodom godišnjice stradanja civila u selu Trusina

Objavljeno: 15. apr 2016

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) organiziraće danas uličnu akciju na Trgu fra Grge Martića u Sarajevu u povodu godišnjice stradanja civila u selu Trusina kod Konjica.

Kako je saopćeno iz UDIK-a, ovaj zločin dogodio se 16. aprila 1993. godine u konjičkom selu Trusina kada su pripadnici Armije RBiH ušli u selo i ubili 22 Hrvata, od kojih 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko i Rasema Handanović, nekadašnji pripadnici jedinice "Zulfikar".

Jučer je Sud u BiH izrekao za zločine u Trusini kaznu zatvora Nihadu Bojadžidu od godinu dana zatvora, Nedžad Hodžić osuđen je na 12, a Mensur Memić na deset godina. Dževad Salčin i Senad Hakalović pravosnažno su oslobođeni bilo kakve odgovornosti za zločine.

Aktivisti UDIK-a će sutra prisustvovati komemoraciji u Trusini gdje će polaganjem vijenca odati počast nastradalim u ovom selu.

izvor: bhrt.ba