Ratni generali i tajne službe

Ratni generali i tajne službe

TUŽILAŠTVO IZNENADILO MLADIĆEVOG SVJEDOKA: Pustili snimak njegovog tajnog razgovor sa generalom!

Zoran Stanković
Zoran Stanković

• Tokom razgovora, kako se čulo na snimku puštenom u sudnici, Stanković obavještava Mladića da se u Londonu sastao sa "šefom engleskog obavještajnog odjeljenja" i da su "oni puno toga pitali za vas"

Objavljeno: 22. apr 2016

Tužioci Haškog tribunala osporavali su na suđenju Ratku Mladiću vjerodostojnost vještaka Odbrane za sudsku medicinu Zorana Stankovića navodeći da je Stanković u jesen 1995. prenio Mladiću da mu engleska obavještajna služba može pomoći da "skine optužnicu" Tribunala.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužioci su u sudnici pustili snimak razgovora generala Mladića i doktora Stankovića, koji je 9. oktobra 1995. u Banjaluci tajno načinio sam Mladić.

Mladić se čuje kako razgovor najavljuje riječima: "9. oktobar 1995., razgovor sa doktorom Stankovićem, patologom s VMA". Tokom razgovora, on poziva Stankovića da govori glasnije, pošto je "u ratu ogluveo".

U to vrijeme, Tribunal je Mladića već optužio za genocid počinjen nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici. Kasete sa audio-snimcima i Mladićeve ratne zapise, srpske vlasti su zaplijenile tokom pretresa njegovog stana u Beogradu 2008. godine.

Tokom razgovora, kako se čulo na snimku puštenom u sudnici, Stanković obavještava Mladića da se u Londonu sastao sa "šefom engleskog obavještajnog odjeljenja" i da su "oni puno toga pitali za vas".

"Da li biste vi pristali da oni stanu iza vas... Mislim da su oni moćni... da skinu optužnice", pita na snimku Stanković Mladića.

"Može bilo ko da mi pomogne... Neka skinu ako mogu... Mene može da tuži bilo ko, ja ne dajem pet para... Kakvo suđenje, nisam lud da prihvatim suđenje", čuo se Mladić na snimku. Rekao je i da ne priznaje Tribunal i da mu može suditi samo njegov narod.

U sudnici, Mladić je ponovio da "ne daje pet para".

Stanković je u sudnici objasnio da je u Londonu boravio na poziv britanske novinarke Nore Belof, koja mu je rekla da je "bila obavještajac u Rusiji i Francuskoj", na osnovu čega je on "zaključio da je ona predstavnik službe".

"To je nešto o čemu sam razgovarao s Norom Belof... da će oni procijeniti da li mogu da skinu to u toku suđenja", kazao je on.

Prije nego što mu je pušten snimak, Stanković je u sudnici negirao da je u Londonu sa britanskim obavještajcima razgovarao o Mladiću i povlačenju optužnice protiv njega.

"Ja sam toliko mali u odnosu na Međunarodni sud i imam toliko malo uticaja da nisam tako nešto mogao da izjavim", kazao je Stanković.

Zastupnici Optužbe u ponedeljak će nastaviti da puštaju snimak razgovora Mladića i Stankovića.

Tužioci su potkopavali i Stankovićev stručni kredibilitet, dokazujući da je on u svom radu činio iste stvari koje je zamjerio vještaku Optužbe Johnu Clarku.

Stanković je u glavnom iskazu zamjerio Clarku što je izvodio pretpostavke o uzroku smrti osoba ekshumiranih iz masovnih grobnica u rudniku Tomašica kod Prijedora i grobnica povezanih sa padom Srebrenice.

Štaviše, tužioci su predočili Stankovićeve izvještaje sa procesa Naseru Oriću i generalu Radislavu Krstiću u kojima je on iznosio pretpostavke o uzroku smrti osoba pronađenih u masovnim grobnicama.

"Ja samo kažem da se može osnovano pretpostaviti, a ne tvrdim da su nanijete povrede izazvale smrt... Ne tvrdim da je smrt bila nasilna", odgovorio je Stanković.

Osvrćući se na Stankovićevu tvrdnju da je "nemoguće" da je Klark u jednoj lobanji iz Tomašice pronašao "šest metaka", kako je napisao u svom izvještaju, tužioci su vještaku Odbrane pokazali fotografije te lobanje.

"Nakon što sam vidio fotografije, tačno je ono što je Klark napisao", prihvatio je Stanković.

Unakrsno ispitvanje patologa Stankovića, tužioci će nastaviti u ponedjeljak, 25. aprila.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

izvor: slobodna-bosna.ba-30766

 

Stanković dobro zavalio Britance

Britanski obavještajci "nikada nisu obećali" da će pomoći u oslobađanju Mladića

• Svjedok odbrane izjavio je pred Haškim tribunalom da je 1995. godine pokušao da ubijedi Ratka Mladića da se preda, negirajući da mu je obećao da će mu britanski obavještajci pomoći da izbjegne krivično gonjenje

Objavljeno: 25. apr 2016

Tokom unakrsnog ispitivanja u Haškom tribunalu u ponedjeljak, vještak Odbrane Zoran Stanković rekao je da je u jesen 1995. godine pozivao optuženog da se preda Tribunalu, negirajući da mu je nudio da mu britanski obavještajci "skinu" optužnicu.

Stankoviću su haški tužioci prikazali snimak na kojem se čuje kako Mladiću prenosi da su britanski obavještajci zainteresovani da "stanu iza njega", da su "izuzetno moćni" i da mogu da "skinu optužnicu".

Objašnjavajući da je znao da Mladić snima razgovor, Stanković je rekao da je bio svjestan da se optužnica ne može povući prije suđenja.

"Ja sam zapravo pozivao Mladića da se preda Tribunalu", kazao je on.

Iako je na snimku rekao da se u Londonu sastao sa "šefom engleskog obavještajnog odjeljenja", Stanković je na suđenju kazao da ovo nije bilo baš tačno.

On se, kako je rekao, u stanu novinarke Nore Belof, koja mu je rekla da je prije nego što je postala novinarka špijunirala za britansku obavještajnu službu tokom Drugog svjetskog rata u Moskvi, razgovarao sa nepoznatim muškarcima o Mladiću i optužnici.

"Mladić je tada već bio nepovjerljiv prema svima, i ja sam znao da me snima čim je rekao da govorim glasnije", rekao je Stanković.

"Ja sam samo prenio poruku, bio sam kurir. On je donosio odluke sam", izjavio je Stanković.

Snimljeni razgovor je vođen u oktobru 1995. u Banjoj Luci, kada je Mladić već bio optužen pred Haškim sudom. Kasete sa audio-snimcima i Mladićevi ratni zapisi zaplijenjeni su tokom pretresa njegovog stana u Beogradu 2008. godine.

Nakon što je Tužilaštvo ukazalo da smatra da on nije pouzdan svjedok zbog prijateljskih odnosa s Mladićem, Stanković je tvrdio da to što je 1993. obducirao tijelo generalove kćeri Ane, koja je počinila samoubistvo, ne znači i da je bio njegov blizak prijatelj.

"Mogu da kažem da sam za njega i ljude slične njemu koji su izgubili djecu, a koju sam ja obdukovao, bio spreman da se 24 sata odazovem na poziv", rekao je on.

"Molim se Bogu da nikoga ne vezuje takvo prijateljstvo", naglasio je Stanković.

Nakon ove izjave Mladić je u sudnici maramicom brisao oči.

On je, međutim, ustvrdio da blizak odnos s Mladićem nije uticao na njegovu objektivnost pri analizi obdukcionih nalaza na suđenju.

Stanković je prošle sedmice vještaku osporavao izvještaje haških tužilaca o rezultatima obdukcije tijela ekshumiranih iz masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora, te grobnica oko Srebrenice.

Ratku Mladiću se sudi za genocid počinjen 1992. u sedam bh. opština - među kojima je i Prijedor - kao i za genocide u Srebrenici 1995, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje se nastavlja u utorak.

izvor: balkaninsight.com