Prlić i drugi u novembru 2017. godine

Prlić i drugi u novembru 2017. godine

Prlić i drugi: Drugostepena presuda za udruženi zločinački poduhvat u novembru 2017. godine

Optuženi u predmetu Prlić i ostali dobili su ukupno 111 godina zatvora
Optuženi u predmetu Prlić i ostali dobili su ukupno 111 godina zatvora

• Drugostepena presuda šestorici optuženih pripadnika vojno-političkog rukovodstva HVO-a i tzv. Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću mogla bi biti izrečena u novembru 2017. godine, nezvanične su informacije iz Haškog tribunala, piše bh. novinska agencija Patria

Objavljeno: 27. apr 2016

Podsjećamo, Haški sud je šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u maju 2013. nepravosnažno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravosnažno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba HVO Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg sudije Jeana Claudea Antonettija, zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993.-94. godine bio međunarodni sukob te da je većina zločina nad bošnjačkim stanovništvom Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom. (NAP)

izvor: vijesti.ba-307330