Kako je Hrvatska oslobodila pa abolirala Šešelja

Kako je Hrvatska oslobodila pa abolirala Šešelja

Šešelj je u Hrvatskoj 1991. bio osuđen na 4,5 godine zatvora! Zašto je pušten i aboliran!?

Presuda Šešelju 1992. godine
Presuda Šešelju 1992. godine

• Šešelj je pravomoćno na Vojnome sudu u Osijeku 21. jula/srpnja 1992. godine osuđen na četiri i pol godine zatvora, nakon što je 1991. uhićen u Belome Manastiru. Kasnije biva oslobođen, na isti način kao i ratni zločinci Željko Ražnjatović Arkan i Goran Hadžić

• Šešelj je 1992. godine bio uhićen i osuđen na 4, 5 godina zatvora zbog "izazivanja vjerske i nacionalne mržnje te pozivanja na razbijanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske". Najprije je pušten iz zatvora na zahtjev Josipa Manolića, potom je u odsutnosti osuđen je na 4 godine i 6 mjeseci zatvora, i na kraju je temeljem Zakona o aboliciji ta kazna ukinuta 11. juna/lipnja 1998. godine

Objavljeno: 01. apr/tra 2016

Vojislav Šešelj, vođa srpskih radikala koji je jučer u Haagu oslobođen po svim točkama optužnice, u Hrvatskoj je već bio osuđen, ali i aboliran.

Naime, Šešelj je 1992. godine bio uhićen i osuđen na 4, 5 godina zatvora zbog "izazivanja vjerske i nacionalne mržnje te pozivanja na razbijanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske".

Na nekoliko mitinga na području Belog Manastira Šešelj je pozivao na uspostavu velike Srbije, protjerivanje Hrvata iz Baranje i poticao na zločine. Na četničkom skupu u Jagodnjaku 21. travnja 1991. održao je poznati prijeteći govor, najavljujući Hrvatima pokolj: "Ko kaže da ovo nije Srbija, ubijte ga k'o kera pored tarabe", govorio je Šešelj u Jagodnjaku, naselju 20-ak kilometara sjeverno od Osijeka.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Haški suci u tim Šešeljevim riječima nisu prepoznali krimen, a njegove govore proglasili su "dizanjem morala pripadnicima srpskih dragovoljačkih postrojba".

Šešelj se pred okupljenima u Jagodnjaku obrušio i na na srbijansku Vladu što nije već tada Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem pripojila Srbiji, spomenuo je granice "velike Srbije" do crte Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica.

Skup je inače imao odobrenje Policijske uprave Osijek, no nakon mitinga Šešelj je uhićen, a tadašnji načelnik Policijske uprave Osijek Josip Reihl-Kir novinarima u Belom Manastiru je rekao da je PU Osijek podnijela kaznenu prijavu protiv Vojislava Šešelja, Milana Paroškog i Jovana Ostojića zbog "izazivanja vjerske i nacionalne mržnje, te pozivanja na razbijanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske".

Šešelj je 1992 u odsutnosti osuđen je na 4 godine i 6 mjeseci zatvora, ali je temeljem Zakona o aboliciji ta kazna ukinuta 11. lipnja 1998. godine.

U Hrvatskoj se do danas Zakon o aboliciji različito tumači, pa neki tumače da se ne odnosi na već presuđene kazne, dok drugi zastupaju politički stav da se abolicija odnosi na sve osim teških ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

izvor: portal.braniteljski-forum.com

 

Dokument o sramotnoj Šešeljevoj aboliciji Županijskoga suda u Osijeku

Objavljeno: 27. apr 2016

Županijski je sud u Osijeku 30. lipnja 1998. godine abolirao ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Rješenje suda u Osijeku nam je na uvid predao suradnik i kolumnist portala Nezavisni.hr, pravnik za nacionalno zakonodavstvo Pero Kovačević.

Podsjetimo se, Šešelj je pravomoćno na Vojnome sudu u Osijeku 21. srpnja 1992. godine osuđen na četiri i pol godine zatvora, nakon što je 1991. uhićen u Belome Manastiru. Kasnije biva oslobođen, kao i ratni zločinci Željko Ražnjatović Arkan i Goran Hadžić.

"Uhitimo ga 1991. u Belom Manastiru, pa ga pustimo kao što je pušten iste godine i Arkan i Hadžić. Onda ga osudimo, pa aboliramo, nakon toga 24. prosinca 2002. podignemo i optužnicu protiv Šešelja koju dorađujemo 2007. godine, onda se čudimo kada ga oslobodi sud u Den Haagu, a ništa ne činimo i na kraju mu zabranjujemo ulazak u Hrvatsku. Svaki komentar postupanja Hrvatske je suvišan" - rekao je Kovačević.

Ispod dokumenta pogledajte emisiju TV Bujice od 01. travnja, u kojoj su gostovali prof. dr. Zdravko Tomac iz Hrvatskoga nacionalnog etičkog sudišta i Pero Kovačević, pravni ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo u Den Haagu, a na temu presude suda u Haagu koji je također oslobodio Vojislava Šešelja od tereta ratnog zločinca.

izvor: nezavisni.hr

 

Šešelja je sud u Osijeku 1998. oslobodio zatvora

Objavljeno: 02. apr.tra 2016

Vojislav Šešelj je 1992. godine bio uhićen i osuđen na 4, 5 godina zatvora zbog "izazivanja vjerske i nacionalne mržnje te pozivanja na razbijanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske".

Iz dokumenta koji objavljujemo vidljivo je da ga je Vojni sud u Osijeku 21. srpnja 1992. "zbog izazovanja nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti" odudio na 4 godine i šest mjeseci zatvora

Na nekoliko mitinga na području Belog Manastira Šešelj je pozivao na uspostavu velike Srbije, protjerivanje Hrvata iz Baranje i poticao na zločine.

Na četničkom skupu u Jagodnjaku, naselju 20-ak kilometara sjeverno od Osijeka, 20. travnja 1991. održan je prijeteći govor na kojem je uz Šešelja i Jovu Ostojića, iz Srpske radikalne stranke, govorio i Milan Paroški iz Srpskog pokreta obnove, koji je Hrvatima najavio pokolj:

"Ovo je srpska teritorija i njima (Hrvatima) mora biti jasno da su oni dođoši. Prema tome, tko god vam dođe i kaže da je ovo njegova zemlja, taj je uzurpator, taj je došao da ubija i tog imate prava da ubijete kao kera pored tarabe!" kazao je tada Paroški

Vojni sud u Osijeku 21. srpnja 1992. godine je Šešelja, Paroškog i Ostojića proglasio krivim "zbog kaznenog djela - protiv Republike Hrvatske, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti". Šešelj je osuđen na 4, 5 godine, a Paroški i Ostojić na po četiri godine zatvora.

Šest godina nakon toga, 30. lipnja 1998. godine, Županijski sud u Osijeku obustavio je postupak izvršenja kazne temeljem Zakona o oprostu

Pero Kovačević u TV Bujici je kazao da je Šešelj bio uhićen 1991. u Belom Manastiru, a pustio ga je Boljkovac po nalogu Josipa Manolića!

Osobno sam svjedočio kad ga je Stjepan Bošnjak pustio iz pritvora vinkovačke policije, izveo na autocestu i ispratio u Srbiju. Bilo je to potkraj travnja 1991. godine. Nekoliko dana kasnije, 2. svibnja 1991., Bošnjak je poginuo u Borovu Selu kad su četnici napali autobus hrvatskih policajaca i neke okrutno masakrirali.

Šest godina nakon što je Šešelj osuđen na 4,5 godina zatvora Županijski sud u Osijeku oslobodio ga je izdražavanja kazne temeljem Zakona o oprostu. Prethodno su pribavili mišljenje Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koje je potvrdilo da se na Šešelja odnosi Zakon o oprostu.

Tema za raspravu među pravnicima odnosi li se Zakon o oprosti na pravomoćno presuđene slučajeve ili samo na pobunjenike protiv države i pripadnike paravojnih postrojbi.

Svi troškovi postupka protiv Šešelja pali su na teret državnog proračuna.

Prve procjene osoba upućenih u policijsko-pravosudne troškovnike kažu nam da su troškovi postupanja prema Šešelju, od početka 1991. do oslobađajuće presude Županijskog suda u Osijeku 1998. godine, oko 35 tisuća eura.

izvor: maxportal.hr