Proces Perkoviću i Mustaču produljen do septembra

Proces Perkoviću i Mustaču produljen do kraja rujna

Josip Perković i Zdravko Mustač
Josip Perković i Zdravko Mustač

• Viši zemaljski sud je objavio kako će Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču suđenje biti produljeno do kraja rujna

Objavljeno: 28. apr 2016

Proces koji se pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv bivših djelatnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sumnje u sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića produljen je do kraja rujna ove godine, objavio je na svojim stranicama Viši zemaljski sud.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Manfreda Daustera je naložilo još tri dodatna ročišta u procesu i to za 31. kolovoza te 20. i 27. rujna. Do sada su kao zadnja dva ročišta, u procesu koji se trebao okončati još u travnju prošle godine, bili određeni 1. i 2. kolovoza.

Istodobno je najavljeno kako bi sljedećeg tjedna u utorak putem video-veze iz Zagreba trebao svjedočiti bivši ministar vanjskih poslova nekadašnje SFRJ Budimir Lončar.

Do kraja suđenja se još očekuje i svjedočenje bivšeg djelatnika SDS-a Vinka Sindičića, koji je svjedočio i u prvom suđenju u svezi s ovim ubojstvom, u kojem je Krunoslav Prates osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću započelo je u listopadu 2014. godine. (Fena)

izvor: bljesak.info

 

Jugo špijuni Mustač i Perković

Objavljeno: 28. apr 2016

Zdravko Mustač

Zdravko Mustač
Zdravko Mustač

Mustač je rođen 1942. u Zagrebu, a nakon završenoga studija ekonomije počeo je 1964. raditi u zagrebačkom centru SDS (SDB). Od 1979. do 1982. bio je načelnik toga centra, a od 1982. do 1986. zamjenik republičkog sekretara za unutrašnje poslove - odnosno bio je načelnik SDS u Hrvatskoj.

Političko vodstvo SR Hrvatske po ključu je 1986. Mustača predložilo za novoga šefa saveznoga SDB u Beogradu gdje je ostao do početka 1991. godine.

Nakon povratka u Zagreb, imenovan je zamjenikom predstojnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka (UZUP) koji je vodio Josip Manolić.

Mustač je bio i zamjenik predsjednika Kriznog stožera Republike Hrvatske.

Nakon ukidanja UZUP bio je neko vrijeme savjetnik Hrvoja Šarinića, koji je tada bio predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS).

 

Josip Perković

Josip Perković
Josip Perković

Rođen 1945. u Ličkom Novom Selu Perković se, kao diplomirani ekonomist, 1970. zaposlio u SDS-u. Prva mu je zadaća bila kontrola stranih studenata, no ubrzo se počeo baviti "neprijateljskom emigracijom". U Zagreb se preselio 1979. kada je unaprijeđen u šefa II. odjela republičkog SDS, a 1986. postaje pomoćnik ministra unutarnjih poslova tadašnje SR Hrvatske i šef hrvatskog SDS.

Uspostavom nove vlasti 1990. postaje podtajnik za državnu sigurnost u MUP-u, a godinu kasnije postaje pomoćnik ministra obrane postaje pomoćnik ministra obrane zadužen za formiranje vojne obavještajne službe.

Zbog optužbi da je umješan u ubojstvo Brune Bušića 1992. je umirovljen.

Miroslav Tuđman 21. okt 2011
Miroslav Tuđman 21. okt 2011

No, godinu kasnije je rehabilitiran i postavljen za savjetnika ministra obrane Gojka Šuška.

Savjetnikom ravnatelja Hrvatske izvještajne službe Miroslava Tuđmana imenovan je 1996. da bi 1998. ponovno bio umirovljen. (Fena)

izvor: bljesak.info