Poruka Snage Demira Mahmutćehajića

Poruka Snage Demira Mahmutćehajića

Poruka Demira Mahmutćehajića svim muslimanima svijeta

Poruka predsjednika Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije SDP Stolac braći muslimanima - progonjenim zbog imena i vjere

Demir Mahmutćehajić
Demir Mahmutćehajić - prezentacija

Objavljeno: 17. feb/vel 2002 | Demir Mahmutćehajić

Predavanje Demira Mahmutćehajića, bivšeg predsjednika "Bosanske zajednice u Velikoj Britaniji" - jednog od utemeljitelja britanske nevladine organizacije "Komisija za islamska ljudska prava" IHRC (Islamic Human Rights Commission). Predavanje je održano na IHRC-ovoj Konferenciji pod nazivom "Vjernici Zarobljenici" u Londonu 17. februara/veljače 2002. godine.

U svom kratkom osvrtu na genocid nad muslimanima u Bosni, Demir Mahmutćehajić je opisao neka osobna iskustva svoje obitelji, kako bi pomogao muslimanima cijelog svijeta da nauče važne pouke iz Bosanske nesreće.

Nekoliko odlomaka iz tog predavanja nalaze se u nastavku teksta.

 

basmalaU ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog! Hvala i Zahvala pripadaju Allahu Gospodaru svih svjetova i neka je Selam i salavat na Njegovog miljenika Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, na njegove ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

 

Bosna: Podsjećanje na genocid u Evropi

Želio sam da moj otac bude prisutan na ovom predavanju. On je sada ovdje u Londonu. Bio je logoraš i žrtva mučenja. Kad sam ga pitao da dođe, da stane pored mene i ispriča kako je bilo - on je odbio, i rekao je da je za njega previše bolno da čak i razmišlja o mukama zatočeništva.

Ponekad, kad je u dobrom raspoloženju, on osjeća potrebu da govori o tome - ali nam ispriča jedino neke detalje - nikada cijelu priču. On je 13 mjeseci proveo u koncentracijskom logoru u zapadnoj Hercegovini. Bio je zatvoren od strane Hrvata. Kaže da ni jedna kost u njegovom tijelu nije ostala netaknuta. Kaže da svaki nerv u njegovom tijelu osjeća bol premlaćivanja i mučenja u tom logoru.

Četiri mjeseca je proveo duboko pod zemljom, u samici ispunjenoj vodom do visine njegovog struka. U toj samici imao je samo jedan komad drveta na koji je mogao da se osloni. Na tom komadu drveta je i spavao. Četiri mjeseca je proveo tako.

Zašto su ga tako mučili?

Demir Mahmutćehajić
Demir Mahmutćehajić

On nikada prije rata nije prakticirao vjeru - nije se molio pet puta dnevno i ne zna mnogo o islamu. Odrastao je u komunističkom sistemu koji muslimanima nije omogućavao školovanje. Nakon Drugog svjetskog rata taj komunistički režim potajno je ubijao muslimanske lidere i učenjake - tako da su gotovo 50 godina muslimani živjeli u punom neznanju.

Što su željeli od mog oca?

Pitali su ga da se javno odrekne svoje vjere i da kaže da nije za rat. Onda bi mu dali novac i kartu za odlazak u Australiju, ili bilo koju drugu zemlju, gdje bi se sastao sa svojom obitelji - te da će ga tek tada ostaviti na miru.

On je to odbio. Rekao im je da nakon svega što su mu učinili - vjera je jedino što mu preostaje.

2,5 milijuna muslimana suočeno je danas sa više od 20 milijuna nemilosrdnih neprijatelja. Neprijatelja koji vjeruju da rade svetu dužnost ubijajući muslimane. Ubijali su muslimane - ne zato što su imali bradu ili bili ekstremisti - jedini razlog bio je njegovo muslimansko ime.

Demir Mahmutćehajić
Demir Mahmutćehajić

Poneki muslimani piju alkohol, jedu svinjetinu i nemaju nikakve veze s islamom - i takve su ubijali. Namjera nije bila da se samo ubije musliman - cilj je bio da siluju njegovu ženu i djecu, da se opljačka i istrijebi sve muslimane, poput miševa.

Moja poruka danas je upravo to - za nas muslimane nije bitno gdje živimo, na zapadu ili istoku, sjeveru ili jugu, to njima nije važno - oni nas u svakom slučaju vide kao neprijatelje, bez obzira na to jesmo li Šiiti, suniti, Brailvi, Deobandi; crni ili bijeli; muškarci ili žene - svejedno - mi smo za njih uvijek neprijatelji.

Uvijek smo prijetnja - budući da je sjeme islama u svakome od nas, čak iako smo najgori od muslimana - u nama je sjeme koje ako dospije u sustav, prijeti da uništi sustav. Kada? Allah-u-Alim! Oni znaju da će se to jednoga dana dogoditi - i oni rade sve da to spriječe.

Oni se spremaju za stotine i stotine godina unaprijed.

zulfiqar

Želio bih zato da završim ovo predavanje sa porukom snage:

Često prikazuju nas muslimane kao slabe. Mi nismo slabi, mi smo jaki! Mi imamo Allaha, subhanatalla. Mi služimo Allahu, i nikoga se zato ne trebamo bojati - "ovaj dunjaluk je zatvor za nas!"

Oni nama muslimanima ne mogu ništa! Ako nas ubiju - alhamdulillah! Ako nas muče - alhamdulillah! Ali dužnost nam je da to ne prihvatimo sa šutnjom, niti bez otpora!

Upravo sam braći muslimanima cijelog svijeta poslao poruku snage - poruku islama. (aplauz)

izvor: inminds.com

 


Bilo je to davne 2012. godine u Londonu u Engleskoj. Demir je sada u Stocu u BiH, i nije se puno promijenio - još uvijek je tako poletan i borben. U međuvremenu jeste promijenio ideologiju - sada je SDP-ovac i predsjednik Opštinskog odbora SDP BiH, samozvanog nasljednika bivših komunista - u tom malom, bajkovitom, jedinstveno-slikovitom i pitoresknom hercegovačkom gradiću, Stocu, izraslom na čarobnim vodama rijeke Bregave i ovdašnjim, neprekidanim, višemilenijumskim tragovima ljudskog i čovječnog života:

Published on Oct 2, 2012
Predizborni skup Opcinskog odbora SDP BiH Stolac odrzan 01.10.2012. godine, u okviru kampanje za lokalne izbore 2012. godine.

 

 

Lecture by Demir Mahmutcehajic, President of the Bosnian Community in Britain, founder member of the IHRC -- IHRC Prisoners of Faith Conference, 17 Feb 2002