Za dom spremni!

Za dom spremni!

"ZA DOM SPREMNI": Hrvatska nostalgija za nacističkom prošlošću

Hrvatske ustaše
Hrvatske ustaše

• Nostalgija za nacističkom prošlošću, preziranje nacionalnih manjina i pritisak na medije, a hrvatski aktivisti kažu da je netolerancija u alarmantnom porastu od dolaska nove konzervativne vlade, piše agencija "Frans pres"

Objavljeno: 29. apr 2016

Francuska novinska agencija AFP objavila je izrazito kritički nastrojen članak o novoj hrvatskoj Vladi, koju optužuju da doprinosi usponu radikalne desnice. Članak su prenijeli brojni svjetski mediji, a povod za objavu je nedavni bojkot službene komemoracije u Jasenovcu od strane židovskih, srpskih i antifašističkih udruga.

Agencija piše kako je ustaška Nezavisna Država Hrvatska bila marionetska država nacističke Njemačke, no kako moderni simpatizeri ustaše smatraju utemeljiteljima Hrvatske.

Povjesničar Tvrtko Jakovina za AFP je izjavio kako je ublažavanje ustaških zločina prisutno već godinama, no kako je bilo puno manjeg intenziteta - "Sada je prodrlo među vladine ministre i vodeće medije".

Tvrtko Jakovina
Tvrtko Jakovina

Članak se osvrće i na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojeg naziva "navodnim simpatizerom ustaša", te piše o njegovom oduševljenju novim dokumentarcem o Jasenovcu, koji su Židovi ocijenili povijesnim revizionizmom.

- "Država ne radi ništa... niti ne želi spriječiti oživljavanje radikalne desnice" - rekao je Ognjen Kraus, čelnik Židovske općine u Zagrebu. Agencija navodi "potpuni izostanak direktne reakcije" na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" za vrijeme nedavne nogometne utakmice s Izraelom, na koje je Vlada priopćenjem reagirala samo "osuđujući sve totalitarne režime", bez spominjanja ustaškog.

AFP ističe kako su, na kraju, i premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poimence osudili ustaške zločine, nakon što ih je posjetio posebni izaslanik SAD za pitanja holokausta ranije ovog mjeseca.

Tomislav Karamarko - Tajni agent Bob Rock
Tomislav Karamarko - Tajni agent Bob Rock

Autor članka uspoređuje hrvatsku Vladu s drugim desnim vladama u istočnoj Europi, poput onih u Mađarskoj i Poljskoj, no napominje kako su te vlade u istočnoj Europi osvojile apsolutnu većinu na izborima - dok je HDZ bio prisiljen na pregovore oko koalicije.

Navodi se kako je vođa srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac upozorio na atmosferu netolerancije u državi te kako mu je glavni tajnik HDZ Milijan Brkić odgovorio da "ode tamo gdje se osjeća sigurno ako se ovdje osjeća ugroženo".

Spominje se i pritisak na medije, u sklopu koga pišu o napadu na novinara i kolumnista Jutarnjeg lista Antu Tomića. Slučaj je osudila Europska federacija novinara, no ministar Hasanbegović komentirao je kako nas slučaj "podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i pisanu riječ".

Članak završava spomenom prosvjeda na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje su se studenti pobunili protiv suradnje s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

izvor: slobodna-bosna.ba-31144

 

Vrh Hrvatske ponovo odao počast ubijenim ustašama

SEĆANJE NA BLAJBURG: Vrh Hrvatske ponovo odao počast ubijenim ustašama

• Komemoracija povodom 70-te godišnjice "Blajburškog masakra" održana je danas uz prisustvo rekordnog broja posetioca i ustaških obeležja

Objavljeno: 16. maj 2015

Prema podacima austrijske Službe za obezbeđivanje ustanovnisti i borbu protiv terorizma LVT - komemomraciji je prisustvovalo je 25 000 ljudi. Ovo je, kako prenosi APA, do sada najveći broj od održavanja godišnje komemoracije u austrijskom gradiću nadomak slovenačke granice.

U komemorativnoj povorci, pored brojnih zastava, bile su i one sa ustaškim natpisom "Za dom spremni". "Tokom zvanične komemoracije nije bilo incidenata. Nismo morali ni delovati zbog kršenja zakona o zabrani korišćenja simbola Trećeg rajha", kazao je Helmut Majer šef LVT Koruške agenciji APA.

Glavni izazov za LVT i policiju, kako je objasnio, nije bilo voditi računa o zabranjenim oznakama i zastavama, već zaštita prisutnih političara iz Hrvatske i Bosne.

Kardinal Bozanić: Kraj Drugog svetskog rata označio je "početak blajburške tragedije hrvatskog naroda"

Josip Bozanić
Josip Bozanić

"Pre 70 godina, kada je veliki deo Evrope i sveta slavio oslobođenje od totalitarnih ideologija zla, mi mesec maj 1945. pamtimo po strašnim pokoljima, zločinima protiv čovečnosti počinjenim pod znakom zvezde petokrake" - rekao je na Blajburškom polju zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, prenela je agencija Hina.

On je rekao da je po završetku Drugog svetskog rata "počela blajburška tragedija hrvatskog naroda, taj zločin protiv čovečnosti što ga je sistemski izvršila jugoslovenska vojska pod znakom crvene zvezde petokrake".

Bozanić je izrazio žaljenje što u Hrvatskoj poslednjih godina neki ponovo žele da ožive sukobe i stare ideloške podele i dodao da se "nasuprot domoljubnom antifašističkom otporu iz Drugog svetskog rata danas pojavljuje neka nova ideologija antifašizma koju ne nalazimo u savremenosti drugih evropskih zemalja".

"Izmišljanje neke fašizacije Hrvatske hrani tu ideologiju... ne dopuštajući da hrvatsko društvo raste u slobodi, zajedništvu i suživotu" - dodao je hrvatski kardinal.

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Komemoracija na blajburškom polju održana je u u organizaciji Počasnog blajburškog voda i pod pokroviteljstvom predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića. Na komemoraciji je bila delegacija Hrvatske demokratske zajednice, ali niko iz vlade premijera Zorana Milanovića.

Kolinada u tajnosti odala počast ubijenim ustaškim vojnicima

Iako je ranije najavila da će učestvovati na komemoraciji u Blajburgu, Grabar-Kitarovićeva je u četvrtak u tajnosti, bez pratnje medija, položila vence i zapalila sveće na Blajburškom polju. Nedavno je na sličan način, bez najave i u tajnosti, posetila i Jasenovac, povodom 70. godišnjice proboja zatvorenika iz tog ustaškog koncentracionog logora.

Za razliku od premijera i predsednika Sabora, predsenica Hrvatske ove godine nije bila na zvaničnoj komemoraciji u Jasenovcu, što je izazvalo kritike u javnosti, koje su se pojačale pošto je najavila da će učestvovati na komemoraciji na Blajburgu.

Ivo Josipović

Na tim komemoracijima, na kojima je proteklih godina bila vrlo vidljiva ustaška ikonografija, nikad nije bilo visokih hrvatskih funkcionera. Nekoliko premijera i bivši predsednik Ivo Josipović položili su cveće kod spomen-ploče na Blajburškom polju, ali u vreme kad nije bilo komemoracije.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje pripadnika poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, ali i civila koji su hteli da se predaju savezničkim snagama, ali su ih one predale jugoslovenskoj vojsci.

Deo zarobljenih odmah je ubijen, a deo je sledećih nekoliko meseci u marševima smrti vođen kroz celu bivšu Jugoslaviju. Broj ubijenih do danas nije tačno utvrđen, a procenjuje se da je stradalo više desetina hiljada.

izvor: srbijadanas.com