Izborni inženjering u Stocu

Izborni inženjering u Stocu

Sve se sprema za veliki izborni inženjering

Policija će spriječiti fiktivne prijave birača koje se uvelike planiraju za izbore u Stocu

Stolac, Hercegovina BiH
Stolac, Hercegovina BiH

Objavljeno: 30. apr 2016 | Zoran Krešić

Bošnjačke stranke u Stocu na čelu sa Strankom demokratske akcije SDA, SocijalDemokratske Partije SDP BiH i Saveza za bolju budućnost SBB BiH nastavljaju s aktivnostima na poticanju fiktivne prijave prebivališta građana bošnjačke nacionalnosti za predstojeće lokalne izbore u Stocu - piše Večernji list BiH. U tu svrhu formirana je i tzv. "Inicijativa za Stolac" čiji aktivisti sada užurbano obilaze i potiču svoje birače bošnjačke nacionalnosti iz drugih općina da prijave svoje prebivalište u općini Stolac i tako povećaju bošnjačko biračko tijelo u Stocu.

Mostar "izvozi" birače

Ponajprije se to odnosi na grad Mostar gdje su doslovno zadužene cijele stranačke organizacije za animiranje osoba koje bi se mogle prijaviti u Stocu računajući, očito, da dogovora o izborima o gradu na Neretvi neće biti i da je šteta ne iskoristiti ovaj potencijal od oko 700 dodatnih birača, za koliko postoje najave.

U ranijem pismu - koje je pravi politički pamflet - s izraženom mržnjom, koje su potpisali čelnici lokalnih organizacija SDA, SDP i SBB, navodi se kako je došlo vrijeme da poslije 26 godina vladavini HDZ BiH dođe kraj, koji je jedini neprijatelj svih pro-BOŠNJAČKIH stranaka u Stocu.

Pri tome je važno navesti kako su u Stocu na posljednjim izborima Hrvati izabrali 12 vijećnika iz HDZ te još jednoga iz HSP BiH. Posve je jasno da postoji namjera bošnjačkih stranaka da "izbornim inženjeringom" osvoje vlast u Stocu.

Demir Mahmutćehajić
Demir Mahmutćehajić

Velika odgovornost će - u sprečavanju kršenja zakona i fiktivne prijave prebivališta - biti na nadležnim institucijama BiH koje su do sada uglavnom dopuštale fiktivne prijave prebivališta u pojedinim općinama te se u tim slučajevima radilo o nezakonitim radnjama koje imaju samo jedan cilj, a to je da se dobro organiziranom manipulacijom izbornog prava ostvare politički ciljevi pojedinih stranaka.

Očekuje se, prije svega, da će reagirati nadležna tijela MUP HN županije te pravosudne i sigurnosne agencije u BiH, Tužiteljstvo i SIPA -- kako bi se zaštitila zakonita i demokratska provedba ovogodišnjih lokalnih izbora.

Izmjene zakona

Stjepan Bošković
Stjepan Bošković

Osobito zbog toga što su u BiH prošle godine stupile na snagu promjene zakona po kojima su pri prijavljivanju prebivališta i adrese stanovanja državljani dužni priložiti dokaz da imaju valjanu osnovu za prebivalište na određenoj adresi. Zakonom je predviđeno da su građani u postupku prijave prebivališta dužni dati točne i istinite podatke, a što policija provjerava posjetom na adresi kako bi spriječila počinjenje kaznenog djela.

Očekuje se i da će institucije vlasti djelovati i protiv političkih stranaka koje se udružuju u pravi jedan pothvat i potiču na činjenje nezakonitih radnji u svrhu očigledne pripreme nelegalnih izbora u pojedinim općinama u BiH.

Iz HDZ Stolac istaknuli su da prate razvoj političke situacije u Stocu i ovu namjeru bošnjačkih stranaka te ističu da vjeruju MUP-u HNŽ i ostalim nadležnim agencijama da će adekvatno sankcionirati sve nezakonitosti koje mogu dovesti u pitanje legalno održavanje predstojećih lokalnih izbora u Stocu.

izvor: vecernji.ba-1080439