Račanov "istočni grijeh"

Račanov "istočni grijeh"

Kako je tajni agent SOVA stvorio modernu Hrvatsku

KOS-ovci Veljka Kadijevića istrajavali na osamostaljenju Hrtvatske

Vladimir Šeks
Vladimir Šeks

Objavljeno: 30. apr 2016

Jedan od arhitekata novog hrvatskog političkog sustava, Vladimir Šeks podsjeća na kritičan trenutak Račanove novije političke povijesti koji HDZ i danas spočitava SDP-u:

Postoji trenutak 25. lipnja 1991. kada je Sabor donosio Odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske, bio sam član radne skupine koja je trebala donijeti sve državotvorne akte za potpunu samostalnost i suverenost Republike Hrvatske. U prijedlogu ustavne odluci o suverenosti i samostalnosti RH predsjednik Tuđman i HDZ išli su s konceptom prema kojem se Hrvatska proglašava suverenom i samostalnom državom i pokreće postupak razdruživanja.

Ivica Račan nasuprot tome je smatrao da je to preopasan, prerizičan potez i da neće taj potez imati razumijevanje i potporu Europske zajednice. Zato je Račan oprezno predložio amandman koji je glasio ovako:

RH pokreće postupak razdruživanja s republikama i pokrajinama SFRJ i pokreće postupak udruživanja u novi savez jugoslavenskih republika.

Bila je to ideja o konfederaciji bivših jugoslavenskih republika - kazao je Šeks.

To je ogromna parlamentarna većina HDZ-a odbila i ja sam to odbio u ime Ustavne komisije i radne skupine s obrazloženjem da izlazimo iz Jugoslavije i tražimo međunarodno priznanje. Tada je Ivica Račan rekao da oni neće prihvatiti tu odluku jer nije prihvaćen njihov prijedlog.

Dio zastupnika SDP-a otišao je iz sabornice, 49 njihovih zastupnika glasalo je protiv te odluke, a samo jedan je glasao za. To glasanje protiv i napuštanje sabornice tog 26. lipnja uzima se kao veliki grijeh Ivice Račana i njegove politike jer u tom kritičnom trenutku nisu stali bezuvjetno iza odluke Hrvatskog sabora o suverenosti i samostalnosti RH.

To se i dan danas uzima kao jedan od istočnih grijeha Račanovog SDP. Ali, zato je 8. listopada 1991., na onoj bitnoj sjednici kad su raskidane državno-pravne sveze s Jugoslavijom, bio i on i SDP čvrsto na liniji hrvatskog zajedništva i jedinstva i čvrsto su i iskreno podržali ključne odluke Hrvatskog sabora od 8. listopada - zaključio je Vladimir Šeks...

Kodno ime Vladimira Šeksa bilo je SOVA

• Vladimir Šeks je bio Miloševićev agent

• Josip Boljkovac: Šeks je bio Miloševićev agent

- "Vladimir Šeks bio je agent Slobodana Miloševića od 1990. godine nadalje, Hrvatsku su u to vrijeme vodili političari koji su sjedili na dvije stolice, ponajprije iz razloga jer nisu znali kako će se završiti proces osamostaljenja Hrvatske. Jurišaju na mene jer znaju što sve znam o njima. U zadnje vrijeme mi prijete, a već sam četiri puta za dlaku izbjegao smrt" - rekao je Boljkovac -- sanela.info-6400

izvor: tportal.hr-426608