Ilija Šagolj : Za 10 godina BiH će biti jača od Hrvatske

Ilija Šagolj : Za 10 godina BiH će biti jača od Hrvatske

Ilija Šagolj
Ilija Šagolj

Objavljeno: 01. maj 2016 | Muhamed Kovačević

Zadnji dan mjeseca Aprila naša vrijedna urednička ekipa je iskoristila da posjeti Mostar. Već topli i sunčani dan, upotpunjavalo je druženje sa iskusnim hercegovačkim vukom, inače kolegom i kolumnistom Ilijom Šagoljem koji je odlučio dati interwju za naš portal o aktuelnoj socijonalno - političkoj situaciji kako u gradu Mostaru, tako i na području cijele BiH.

Mostar je podjeljen grad

:: Prva tema o kojoj smo razgovarali je bio grad Mostar.

Mostar je praktično podjeljen grad. Ja ne mogu da shvatim ovu lakrdiju sa čak tri prijedloga koja su se našla u državnom parlamentu. Da se mene pita, ja bih nakon ovog parlament odmah raspustio. Mostaru je hitno potreban građanski koncept uređenja. Šta to znači? To znači jedan čovjek jedan glas. Ali i poštivanje svih građanskih prava ostalog stanovništva koje živi na tom području. Prije svega jednakopravan status pred sudom i ostalim institucionalnim predstavništvima. Takav koncept će predstavljati realnost na terenu, i moći će se primjenjivati kako u Mostaru, tako i u Konjicu ili u nekim drugim gradovima Federacije. Poenta je u tome da svi građani osjete benifite i imaju jednake šanse za prosparitet. A ne kao sada u ovakvoj pat poziciji jedino što im preostaje jeste da se isele.

:: Kafa je već bila poslužena a slijedeća tema o kojoj smo razgovarali su bili novinari.

Mi relano nemamo pravih novinara, bar ne u mlađim generacijama. Nažalost razni profili ljudi su počeli da se bave tim poslom obezvrijeđujući njegovu plemenitu misiju. Pazi, novinar je jedina profesija koja se konstantno bori za prava drugih, a niko se ne bori za njihova prava. Danas živimo u vremenu kada su tiskovni mediji potpuno relatizovani i kada jedina adekvatna i suštinski značajna informacija se može podjeliti samo preko online novina. Zbog toga smatram da su portali budućnost novinarstva na ovim prostorima.

Jedan ozbiljan portal koji ima petlju da objavljuje istinite priče, koje pogađaju suštinu naših odnosa i problema ima velike šanse da uspije. Vi ste na tom putu i ja vam želim da ustrajete.

:: O Bosni a Bogami i Hercegovini...

BiH će ostati, sve drugo će proći. Ja vjerujem da će BiH za 10 godina biti jača od Hrvatske. Ja ovdje govorim ljudima koji sumnjaju u državnost BiH da obrate pažnju na dolazak Pape. Gdje Papa dolazi? - U Sarajevo! To je pokazatelj da ova zemlja itekako ima budućnost.

Na nama je da tražimo načina i da je gradimo i popravljamo. Prije svega smo dužni da uradimo mnogo više na međunacionalnom povjerenju i iskrenoj komunikaciji a takav proces će dovesti i do potpunog ozdravljenja društva.

:: O obrazovanju

Naše obrazovanje je trenutno bolesno. Treba biti fer i reći da je prošli sistem to pitanje jako dobro uredio. Kada ja to kažem odmah me ruže da sam Jugonostalgičar. Nisam! Ja samo želim popraviti sadašnje stanje.

Cjelokupna hijerarhija zasnovana na etničkom modelu podobnih umjesto sposobnih se mora mijenjati. Osim toga obrazovanje treba prilagoditi tržištu ali i ekonomskim mogućnostima. U praksi bi to značilo da je, recimo, u Mostaru potreban jedan univerzitet a ne dva - no to je proces na kojem će se u budućnost morati mnogo više obraćati pažnja i mnogo više raditi.

Razgovor smo završili u opuštenoj atmosferi gdje nam je sugovornik poželio mnogo sreće u radu obećavši uskoro i eskluzivnu suradnju za naš portal.

izvor: nadzor.ba