Husein ef. Hodžić: Nije svačije maslo za ramazana

Husein ef. Hodžić: Nije svačije maslo za ramazana

Husein ef. Hodžić
Husein ef. Hodžić

Objavljeno: 12. apr 2016

Husein ef. Hodžić, donedavno glavni Trebinjski imam, odnedavno je predsjednik Medžlisa IZ za Boku Kotorsku i Budvu i lični kordinator Crnogorskog reisa za međunacionalne i međukonfesionalne odnose na tom terenu. Sreli smo se slučajno i uz kahvu prijateljski proćaskali o našoj Hercegovini.

Opštepoznato je to da efendija Hodžić slovi za čovjeka koji nema dlake na jeziku. Deceniju i jače ovaj čovjek je u Trebinju vodio nadljudsku borbu za prava i dostojanstvo Bošnjaka cijele istočne Hercegovine i nije odustajao sve dok ga moćnici IZ i njene stranke nisu podlo i podmuklo smijenili.

- "Nije svačije maslo za ramazana" - kaže na početku našeg susreta efendija Hodžić.

Borio sam se zdušno i zauzimao da kao uposlenik u Islamskoj zajednici, a prije svega hizmećar Allaha dž.š. i islama, postavim jasnu crtu i granicu ili bar jasna i transparentna pravila, kada je u pitanju odnos i saradnja (a ne kolaboracija i međusobno podaništvo) vjerske-religijske i političke zajednice kojima nikako i nikada ne smiju biti nikakav začin nacionalne primjese.

Iz godine u godinu, najezda primitivne smjese i kolaboriranja, posebno Islamske zajednice, i posebno najjače probošnjačke stranke, uzima takve oblike saradnje koji postaju opasnost po opstanak i prosperitet najbrojnijeg bh. naroda Bošnjaka.

Mustafa Cerić
Mustafa Cerić

Kad ovo ističem odmah očekujem dizanje kose lokalnim stranačkim ulizičarima, zatim pojedinim predsjednicima izvršnih odbora medžlisa i, nažalost, pojedinim kolegama, imamima, koji su se, svi skupa, prikučili i sageli stranačkim interesima, više nego, neuzibillahi, Velikom Allahu dž.š.

Sve drugo tj., ono što se zove poštenje, iskrenost, pravednost i čistoća obraza, davno se s njima (jednim, drugim ili trećim) rastalo. I što je još najtragičnije, oni terorišu, šikaniraju, omalovažavaju, podmeću, pljuju i šta sve ne rade poštenom svijetu i upornim imamima koji ne žele biti dio političke propagande koje nema ni u islamu ni u programu mekteba, medresa, fakulteta...

Najočitiji je primjer Medžlisa IZ Trebinje koji već skoro deceniju i po, tj., čiji izvršni odbor i ja, kao imam, pokušavamo biti i ostati nevladini ili bolje reći nestranački i uz sve takve stavove trpimo ucjene, pritiske, omalovažavanja ometanja, osporavanja da je daljnje suprotstavljanje postalo po uspjeh upitno.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

U istočnoj Hercegovini djeluje institucija Medžlisa IZ Trebinje u Trebinju i, po drugima, i ne po nama, dosta uspješna. Posljednju godinu dana trpimo i doživljavamo i vjerski i politički pritisak da se "urazumimo" i da u svojim aktivnostima damo prostora volji pojedinih iz Islamske i iz političke zajednice. Kad to nije uspjelo, nastavili su vršiti otvoren atak i šikaniranje na prostor pa tako i na instituciju Medžlisa IZ Trebinje.

Posljednji u nizu takvih ataka (a oni su godinama bili kontinuirani) je dernek uz jagnjetinu u džematu trebinjskom u Gornjem Grančerevu (22. Jula prošle godine) gdje su, po prvoj izjavi, pod plaštom nekog sastanka, a kasnijoj izjavi tobože privatne posjete našli se potpredsjednik RS Ramiz Salkić, glavni imam MIZ Gacko Sadet Bilalić, predsjednik MIZ Gacko Eno Tanović.

Ramiz Salkić
Ramiz Salkić

Ervin Pobrić Trebinjski višegodišnji "predstavnik", nova "nada" lokalnog stranačkog vođe Hadžimahović Miralema, jaki "pametni" opozicionar odbora i imama i Medžlisa u Trebinju poznati inicijator peticija (kome ni novi muftija mostarski nije dovoljno pogurao da ga upakuje u novi odbor u MIZ Trebinje), Baraković Nedžad i drugi manje "važni".

Poznati je to tim za razbijanje rada i aktivnosti Medžlisa usmjeren prvenstveno na blaćenje imama u Trebinju i dovođenje Trebinja u status Gatačkog džemata, jer ko biva, sada je sva vlast u rukama gačana (a ovaj imam iz Teočaka ne sluša) pa što se nebi leškarili i po Trebišnjici i sjedili pod čuvenim platanima a i more je blizu (kojeg se nisu udostojili pozvati da i on tj. ja - probam tu jagnjetinu, valjda sam je zaslužio) već su me blatili, ljagali i olajavali o čemu postoje pamćenja i potvrde svjedoka.

izvor: nadzor.ba