Korumpirani tužilac Milorad Barašin

Korumpirani tužilac Milorad Barašin

Korumpirani tužilac Milorad Barašin je Kuprešakovićev zaštitnik

Milorad Barašin
Milorad Barašin

Objavljeno: 29. apr 2016 | Tahir Pervan

Zvuči gotovo nevjerovatno da i nakon dvadest i kusur godina poslije rata u policijskim strukturama Federacije BiH rade i plaće primaju dokazani ratni zločinci.

Jedan od njih je Slobodan Bradara, viši krim inspektor, doskora načelnik kriminalističke policije u PU Kiseljak. Federalna uprava policije, sektor kriminalističke policije, je svojevremeno operativnim saznanjima došao do šokantnih podataka koja ukazuju da je Bradara izvršio i ratni zločin na području općine Kiseljak u vremenu od 19934. godine.

Naime, neimenovani izvor potvrdio je "istražiteljima" da je Slobodan Bradara u Kiseljaku 1993.godine skoro na smrt pretukao jedno lice (Muhameda Grabovca zvanog Medo), te iste ratne godine, u mjestu Orahovo, učestvovao u ubistvu pet lica bošnjačke nacionalnosti.

Sa ovom informacijom odavno su upoznati službenici Odjeljenja za kriminalističko-obavještajni rad i "istražitelji" Državne agencija za istrage i zaštitu SIPA, ali protiv Bradare nema nikakve optužnice.

Naši izvori kažu da je Bradara trenutno suspendovan, ali ne zbog ratnih zločina nego, zbog fizičkog napada na svog kolegu Bošnjaka. Osim što ga je udario i nanio mu teške tjelesne povrede, Bradara je svom kolegi-policajcu, u prepunoj kafani, opsovao i "balijsku majku".

Mirko Kuprešaković
Mirko Kuprešaković

Drugi primjer je još drastičniji i govori kako ratni zločinci obnašaju i najviše funkcije u strukturama Federalne policije. Mirko Kuprešaković, trenutno načelnik TU Mostar koja, gle čuda, teritorijalno pokriva isto ono područje koje je svojevremeno silom i zločinima pokrivala hrvatska fantomska paradržavna tvorevina HZ-HB.

Kuprešković je devedest i druge godine napravio plan etničkog čišćenja Bošnjaka Travnika i okoline. Prvi mu je, kažu naši izvori, za odstrel bio, niko drugi do Asim Fazlić, tadašnji načelnik MUP Travnik. Na svu sreću da je Fazlić imao i odbrambeni plan pa je Kuprešković zaustavljen. Dugo ga je skrivao i obučavao SIS a onda i postavio za šefa "Zbornog područja Vitez".

1993.godine Kuprešković, navode naši izvori, učestvuje u presretanju i likvidaciji pet bošnjačkih humanitarnih radnika i tako čini ratni zločin koga su službenici za kriminalističko-obavještajni rad odavno dokumentirali.

Iz biografije Kuprešakovića se jasno vidi da se uz pomoć moćnog SIS, odmah nakon rata, "uvalio" u FMUP, i to na vrlo visoku poziciju šefa TU Travnik.

Kada je formirano Odjeljenje FMUP za ratne zločine, Kuprešaković Mirko postaje, ni manje ni više nego, njegov šef.

Svojevremeno je jedno Odjeljenje FMUP na čelu sa Elvirom Hubijerom dobilo nalog da pripremi hapšenje Kuprešakovića u njegovoj kancelariji - ali je akcija iznenada prekinuta kad su mu Hubijar i ostali bili skoro stavili lisice na ruke. Akciju hapšenja prekida korumpirani Tužitelj Milorad Barašin i tako i zaustavlja istragu protiv Kuprešakovića koji je sa Barašinom i u krvnom srodstvu.

Interesantan je podatak da je Hubijar i njegove kolege sve ove godine ostao na istom činu a da je Kuprešković u međuvremenu promaknut u najviši čin i na najvišu funkciju u Terenskom Uredu Mostar.

Neosporno je, kaže dalje naš izvor, da je Kuprešaković bio zapovjednik jedinice HVO koja je zaustavila humanitarni konvoj sa hranom i lijekovima i tom prilikom pobila pet lica bošnjačke nacionalnosti. Postoji video-kaseta toga mučkog čina - događaja sa koje je i indentifikovan Kuprešaković, nekada zločinac, danas glavni inspektor Terenskog Ureda Mostar - gdje, kako kaže naš izvor, nema Bošnjaka sa većim činom. Mahom su to neobučeni kadrovi koji nemaju iskustva i dobro dođu Kuprešakoviću da se "tamo ne bi šta sumnjivo pokretalo".

No, to nije kraj Kuprešakovićevih "podvala" federalnim strukturama policije. Ovaj čovjek je, kažu nam, "neke pripadnika bivšeg odreda MUP RS ("Jahorina") koji su učestvovali u zločinima genocida u Srebrenici 1995.godine, naprosto "ugurao u strukture FMUP". Jedan od njih je Bjeković Dražen, svojevremeno komandir policijskog voda koji je učestvovao u zločinima u Srebrenici - danas je inspektor u FUP, naravno po želji i volji Kuprešakovića koji ga je bez ikakve kvalifikacije i škole doveo i postavio.

Marinko Kosorić
Marinko Kosorić

Sljedeći je Marinko Kosorić koji je takođe doveden i postavljen po nalogu i želji Kuprešakovića. Kosorić za četiri godine uspjeva završiti fakultet i popeti se na mjesto samostalnog inspektora.

Naravno, Kuprešaković sve ovo ne može bez korumpiranih bošnjačkih kadrova kakvi su Mustafa Hujdurović i drugi.

Najnovije informacije kažu da je Kosorić Marinko, u međuvremenu, postavljen za Načelnika za obezbjeđenje zgrada od Federalne važnosti u Sarajevu što podrazumijeva da je zadužen i za obezbjeđenje skupova kakvi su protesti boraca i branitelja na primjer.

Kad je došao u FMUP Kosorić Marinko, kaže naš izvor, je na opasaču imao četničku kokardu koju i dan - danas nosi.

izvor: nadzor.ba
deralnim-strukturama-policije-drzi-zaposlene-ratne-zlocince/" target="_blank">nadzor.ba