Svetozar Marović vodio kriminalnu organizaciju

Svetozar Marović vodio kriminalnu organizaciju

Svetozar Marović spreman priznati da je vodio kriminalnu organizaciju

Svetozar Marović
Svetozar Marović

• Marović je spreman potpisati izjavu da je organizirao kriminalnu organizaciju od oko 30 osoba te opisati njihove uloge i način djelovanja i otkriti kako je i preko kojih računa novac "izašao iz zemlje"

Objavljeno: 30. apr 2016

Bivši predsjednik Savezne Republike Jugoslavije SRJ Svetozar Marović, osumnjičen za korupciju, spreman je priznati pred posebnim tužiteljem Crne Gore da je vodio kriminalnu organizaciju koju je stvorio kako bi stekao imovinsku korist - prenose u subotu crnogorski mediji.

Podgorički list "Vikend novine" to je prenio pozivajući se na "više dobro obaviještenih izvora bliskih istrazi i obitelji Marović".

Dnevnik prenosi kako bi se uskoro moglo očekivati formalno priznanje Marovića, danas visokog dužnosnika vladajuće Demokratske partije socijalista DPS, odnosno potpisivanje sporazuma o priznanju njegove krivnje uz prethodni dogovor s posebnim tužiteljem o visini kazne. Sporazum treba potom potvrditi viši sud u Podgorici.

Prema izvorima na koje se poziva list - Marović je spreman potpisati izjavu da je organizirao kriminalnu organizaciju od oko 30 osoba te opisati njihove uloge i način djelovanja i otkriti kako je i preko kojih računa novac "izašao iz zemlje".

Marović je po nalogu specijalnog državnog tužitelja uhićen 17. prosinca prošle godine zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj odnosno da je sudjelovao u nezakonitim poslovima kojima je Budva oštećena za milijune eura preprodajom državnog zemljišta i nekretnina na području te općine.

"Budvanski slučajevi" posljednjih se godina nalaze u vrhu zanimanja crnogorskog tužiteljstva zbog istrage o brojnim kriminalnim radnjama u prodaji nekretnina i izgradnji objekata u Budvi i okolici. Sumnja se da je u sve te poslove uključena kriminalna grupa koju su činili bivši čelnici Budve i tvrtki u državnom vlasništvu.

Marovićev sin Miloš prošle se godine nagodio s tužiteljstvom i pristao na godinu dana zatvora i odštetu državi od 380 tisuća eura a s tužiteljstvom se nagodilo još nekoliko sudionika afere.

izvor: vecernji.ba-1080619

 

Svetozar Marović osuđen na zatvor zbog korupcije

• Bivši funkcioner DPS osuđen je na tri godine i deset mjeseci zatvora i morat će platiti 1,1 miliona eura odštete

Objavljeno: 13. sep 2016

Bivši visoki funkcioner vladajuće DPS i nekadašnji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović osuđen je na tri godine i deset mjeseci zatvora zbog korupcije, saopštili su danas crnogorski pravosudni organi.

Marović (61) će morati platiti 1,1, miliona eura odštete, a u humanitarne svrhe daće 100.000 eura. Optuženom je kazna izrečena nakon što je priznao krivicu i nagodio se sa tužilaštvom.

Marović je uhapšen u decembru prošle godine po nalogu crnogorskog Tužilaštva. On je priznao da je koristio politička ovlaštenja za kupovinu terena u Budvi, perjanici crnogorskog turizma, preko firme svog sina Miloša.

Ideolog DPS

U sklopu afere uhapšeni su i Marovićev sin Miloš, brat Dragan, rođaka Mirjana, dok su ostali članovi porodice, među kojima i kćerka Milena pod istragom.

Marović je ranije podnio ostavku na mjesto direktora Političkog savjeta Demokratske partije socijalista, premijera Mila Ðukanovića.

Marović je dugo bio glavni ideolog Ðukanovićeve stranke, a od 2003. do 2006. bio je predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

izvor: balkans.aljazeera.net