Zašto je "pozlilo" Željku Komšiću

Zašto je "pozlilo" Željku Komšiću

Stanje nacije: Zašto je "pozlilo" Željku Komšiću!?

Željko Komšić
Željko Komšić

Objavljeno: 04. maj 2016 | Ekrem Avdić

Vrijeme unutarstranačke predizbornosti ulazi u finale. Čim Centralna izborna komisija BiH objavi odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji će se održati 2. oktobra pred nama, interesne grupe građana organizovane u političke stranke i partije, nacrtaće i "trgovačko koljeno" ispod spiska svojih jurišnika na klupe općinskih i gradskih vijećnika.

Sa kandidatima za mjesta načelnika i gradonačelnika je sasvim druga priča. Tu se još trguje, šacuje, odmjerava na način pijačnih nakupaca koje narod naziva džambasima.

Dvije narodnjački profilirane bošnjačke stranke, SDA i SBB su već ranije dogovorile principe kako će "zajedničkim snagama, radnijem brigadama" ponoviti slavljeničko raspoloženje sa prethodnih općih izbora.

Tamo gdje su načelnici općina iz SDA, ona zadržava pravo da ih zadrži kao kandidate ili da zamjeni novim licima. Koalicioni partner će, takođe zadržati svoje pravo kandidovanja tamo gdje je pobijedio i, k tomu pride, dobiće podršku od SDA u još nekim općinama gdje ni jedna ni druga stranka nemaju svoje načelnike.

U tom smislu i besmislu, najveće zanimanje je za mjesto odlazećeg gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića Merkatora!

Ustvari, za grad Tuzlu.

Ako ja idem, idete svi

Rečeni lik je u najnovijem epskom raspoloženju, čak, četiri sata držao dugi govor na sjednici svog kabineta kojom je prilikom suradnicima zaprijetio da "ako ja idem, idete i svi vi". Onda je pomoću svog seiza, Slađana Ilića, "narandžastima", to jest Demokratskoj fronti, ponudio sve svoje suradnike i sve direktore općinskih poduzeća, ukupno: komada 14, samo da bi on ostao tu gdje stoluje 16 godina!

Međutim, ponudu džambasa Merkatora "narandžasti" su glatko odbili, a njihov šef, mudri Željko Komšić, čim je čuo za tu nemoralnu ponudu, odletio je do toaleta, jer mu naglo "pozlilo"!

Tako je loša udavača prošla kod dobrih momaka.

No, kako će proći u vlastitoj avliji, nije nepoznanica. Jer, predstava o granitnom jedinstvu SDP kojom je izmanipuliran (?) Selim Bešlagić, fotografiran u zagrljaju seoske varalice Jasmina Imamovića Merkatora, samo za lakovjerne je bila podvala da se i na truhom kompromisu može izgraditi jedinstvo.

Bešlagić je potpisniku ovih redova rekao da, ako Metkator bude predložen za gradonačelnika, onda on neće biti nosilac liste SDP, te da će podržati nekog ko naginje evropskoj socijal-demokraciji - "Kandidatura Imamovića bi značila kraj socijaldemokracije u Tuzli" - zaključuje Bešlagić.

Narodnjačka SDA i njen koalicioni partner SBB će imati zajedničkog kandidata. Šanse da to bude neko iz SBB su mnogo veće i realnije. Tim prije što je SBB pobjednik općih izbora u Tuzli i ima vrlo dobrog kandidata za mjesto gradonačelnika. Koji je to vrlodobraš, iz profesionalnih razloga ne želim saopštiti, kao ni ime odlikaša iz Nove stranke koji bi mogao osvojiti srca Tuzlaka. Naime, on će u svom političkom programu ponuditi samo socijalnu pravdu i borbu protiv kriminala i korupcije - zala koja su se u općinskoj vlasti ukorijenila za vrijeme vladavine gradonačelnika Merkatora.

Poučen iskustvom, kao promatrač sa strane, kao kritičar postojećeg političkog establišmenta Tuzle, predlažem da budući kandidati, makar za mjesto gradonačelnika, moraju imati uvjerenje od neuropsihijatra da su mentalno zdrave osobe.

Zašto je predmet interesovanja be-ha javnosti izbornost u Tuzli?

Razlog je jednostavan: socijal-demokracija je na općim izborima, prvi puta nakon 1945. godine doživjela katastrofu, zauzevši četvrto mjesto. Ukoliko u izbore uđe sa sejmenima Merkatora, onda će to, smatraju mnogi, biti kraj socijal-demokratije u njenoj be-ha tvrđavi.

Kako će se tek u mjestima manjih prepreka provesti, možete i sami zamisliti!

izvor: tuzlalive.ba