Dodikov ministar za klanje

Dodikov ministar za klanje

Snimak Dragana Lukača iz 1994

SNIMAK DRAGANA LUKAČA IZ 1994.: Naredio "odvođenje" Nedžada Dizdarevića koji je potom ubijen (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naređivao klanje

Dragan Lukač (ministar)
Dragan Lukač (ministar)

• Lukač je, kako se čuje i vidi na snimku naredio da Nedžada odvedu. Nesretni mladić nakon odvođenja je zaklan bajonetom

Objavljeno: 05. maj 2016

Na ratnim snimcima iz posljednjeg rata napada Vojske Republike Srpske na predgrađe Bihaća, vidi se aktuelni ministar MUP-a Republike Srpske Dragan Lukač. On je bio ratni komandant Banjalučkog odreda Specijalne brigade policije RS koja je i izvršila ovaj napad, piše novinska agencija Patria.

Specijalna policija RS-a ostat će upamćena po brojnim počinjenim zločinima. Dragan Lukač je 1995. godine teško ranjen na sarajevskom ratištu.

Na drugom video snimku vidi se kako Lukač i njegovi vojnici maltretiraju zarobljenog mladića Nedžada Dizdarevića. Lukač je, kako se čuje i vidi na snimku naredio da Nedžada odvedu. Nesretni mladić nakon odvođenja je ubijen.

Jedan pripadnik Specijalnog odreda policije sve akcije oko Bihaća snimio je kamerom, a dijelove snimka je objavila i ratna banjalučka televizija.

Za ovaj strašni zločin osuđen je samo Pavle Gajić iz Ključa, a koji je na Sudu BiH priznao da je zaklao Nedžada Dizdarevića.

Sud BiH je osudio Pavla Gajića na sedam godina zatvora zbog ubistva Nedžada Dizdarevića.

Gajić je priznao da je kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda "Orlovi Grmeča" Vojske Republike Srpske VRS u novembru 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) bajonetom usmrtio zarobljenog pripadnika ABiH.

Sporazumom je predloženo da kazna zatvora bude između pet i osam godina.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Gajiću izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina jer je ubistvo počinjeno na "svirep i brutalan način".

"Videodokumentacija i iskazi svjedoka potvrđuju da je 24. novembra 1994. godine optuženi Pavle Gajić usmrtio zarobljenog pripadnika Petog korpusa ABiH Nedžada Dizdarevića provlačeći nož-bajonet preko njegovog grla. Sud je utvrdio da je ubistvo počinjeno s direktnim umišljajem, nad vidno uplašenim ratnim zarobljenikom", rekla je Jesenković.

Sud je prilikom odlučivanja o visini kazne od olakšavajućih okolnosti cijenio invalidnost optuženog, nezaposlenost, porodične prilike, te njegovo priznanje krivnje i izvinjenje upućeno porodici oštećenog.

"Gajić je pokazao da se iskreno kaje i da se suočio sa onim što je počinio. Prihvatio je odgovornost prema porodici oštećenog i društvu. Samim tim Gajić je započeo sopstvenu rehabilitaciju, što svakako pomaže u procesu integrisanja optuženog u društvo, a što i jeste svrha kažnjavanja", obrazložila je predsjedavajuća Sudskog vijeća.

izvor: slobodna-bosna.ba-31386

 

Dodikov ministar za klanje

Dodik prijeti zbog paljenja srbijanske zastave dok ima ministra MUP-a koji je odgovoran za klanje zarobljenog Bošnjaka (VIDEO)

Dragan Lukač (ministar)
Dragan Lukač (ministar)

Objavljeno: 28. jul 2016

Milorad Dodik prijeti Bošnjacima i BiH zbog snimka sa Facebooka na kojem maskirane osobe pale srbijansku zastavu. On kaže da Srbi neće živjeti u zemlji u kojoj caruju islamski radikali.

Isti taj Dodik u Vladi ima ministra koji je odgovoran za klanje zarobljenog Bošnjaka tokom agresije na BiH. Zato još jednom objavljujemo dokaze o odgovornosti Dragana Lukača i pozivamo Tužilaštvo BiH da procesuira Dragana Lukača za ubistvo Nedžada Dizdarevića.

Video snimak je dokaz da je Dragan Lukač komandovao vojnicima koji su zarobili i ubili Dizdarevića i da im je naredio da ga vode. Također, pozivamo Vladu Republike Srpske da odmah smijeni Dragana Lukača sa mjesta ministra MUP.

Saff je objavio video snimak na kojem se vidi kako aktuelni minstar MUP-a Republike Srpske, Dragan Lukač u novembru 1994. godine rukovodi napadom na bošnjačko selo Sokolac u blizini Bihaća, odnosno kako ispituje i maltretira zarobljenog pripadnika Armije Repubilke Bosne i Hercegovine Nedžada Dizdarevića.

Na spomenutom snimku jasno se čuje kada Lukač, nakon ispitivanja, naređuje svojim vojnicima da vode Nedžada Dizdarevića.

Nažalost, ta Lukačeva naredba je izvršena tako što je Nedžad Dizdarević zaklan.

Za ovaj strašni zločin osuđen je samo Pavle Gajić iz Ključa, a koji je na Sudu BiH priznao da je zaklao Nedžada Dizdarevića. On je za ovaj zločin osuđen na sedam godina zatvora. U obrazloženju presude Gajiću navodi se sljedeće:

Dana 24. 11. 1994. godine, tokom borbi njegove jedinice sa pripadnicima 5. korpusa A RBiH, u naselju Sokolac, opština Bihać, nakon što su pripadnici Izviđačko-diverzantskog odreda i Odreda specijalne policije MUP Republike Srpske u popodnevnim satima po zauzimanju naselja Sokolac, vršeći pretres terena, stambenih i drugih objekata zarobili pripadnika II. Brdskog bataljona 502. slavne brdske brigade Dizdarević Nedžada, rođenog 27. 12. 1972. godine u Velikoj Kladuši, i doveli ga na prostor pored asfaltnog puta u blizini seoske džamije, gdje se okupio veliki broj uniformisanih pripadnika navedenih odreda, jer su u međuvremenu putem radio veze i u međusobnoj komunikaciji saznali da je uhvaćen "žuti", što je bio znak za neprijateljskog vojnika i dok su neki od njih sa njim razgovarali, u jednom trenutku, znajući da se radi o ratnom zarobljeniku, u namjeri da ga liši života uzeo nož zvani "bajonet", te povlačenjem sječiva noža u predjelu prednjeg dijela vrata, zaklao zarobljenog Nedžada Dizdarevića i na taj način ga lišio života, nakon čega je neko od okupljenih pripadnika rafalom iz automatske puške ispalio više hitaca u mrtvo tijelo Nedžada Dizdarevića, usljed čega su nastala višestruka oštećenja i prelomi na kostima glave, lica i karlice".

Pozivamo Tužilaštvo BiH da procesuira Dragana Lukača za ubistvo Nedžada Dizdarevića. Video snimak je dokaz da je Dragan Lukač komandovao vojnicima koji su zarobili i ubili Dizdarevića i da im je naredio da ga vode.

Također, pozivamo Vladu Republike Srpske da odmah smijeni Dragana Lukača sa mjesta ministra MUP.

izvor: saff.ba