Valentin Inzko optužio SDA i HDZ

Valentin Inzko optužio SDA i HDZ

Izvještaj Vijeću sigurnosti UN: SDA i HDZ "u tišini" dogovarali podjelu Mostara

Žestoke reakcije javnosti zaustavile podjelu Mostara

Valentin Inzko
Valentin Inzko

• U 49. izvještaju visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) posebna pažnja bila je posvećena i Mostaru

Objavljeno: 06. maj 2016

U Izvještaju visokog predstavnika UN-u ponavlja se Zaključak PIC od 2. decembra gdje je ponovo naglašeno da Mostar mora ostati jedinstven, koherentan, multietnički grad.

U Izvještaju se dalje dodaje da su HDZ BiH i SDA raspravljale iza zatvorenih vrata tokom izvještajnog perioda, a da su u mjesecu martu bili blizu dogovora, i to kao dijela šireg paketa koji uključuje presudu Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava.

"Uvidjevši da bi SDA i HDZ mogle postići dogovor o podjeli grada po etničkim linijama, drugi politički akteri su se uključili u pitanje Mostara, SDP, DF, Naša stranka, Hrvatska Republikanska stranka i bivši gradonačelnik Mostara (Safet Oručević) su iznijeli svoje prijedloge kako implementirati presudu. Srpska zajednica u Mostaru se također pridružila naporima da se pronađe rješenje uz asistenciju srpskog člana Predsjedništva BiH (Mladen Ivanić). Prijedlog SDA na kraju je konačno "procurio" te se naširoko smatra kao model za etničku podjelu Mostara, što je rezultiralo žestokim javnim reakcijama. HDZ BiH je odmah jasno rekao da neće podržati podjelu grada i da će umjesto toga podnijeti vlastiti prijedlog u parlamentarnu proceduru BiH" - stoji u 49. izvještaju visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

izvor: vijesti.ba-308454