Bakir nije ustaša, on je petokolonaš

Bakir nije ustaša, on je petokolonaš

BAKIROVA PETA Latić: Bakir nije ustaša!

Nedžad Latić
Nedžad Latić

• Aliji Izetbegoviću je Franjo Tuđman nudio da bude predsjednik HDZ-a za BiH, što je on odbio jer se nije slagao s Tuđmanovom proustaškom vizijom, da su bosanski muslimani Hrvati islamske vjeroispovijesti

Objavljeno: 05. maj 2016 | Nedžad Latić

Nekoliko je razloga zbog kojih sam objavio pismo Bakira Izetbegovića u kojem on pozdravlja lidera HOS sa pozdravom koji po sadržaju odgovara ustaškim poklicima i parolama iz "endehazijskih" vremena u Bosni.

Kao urednik portala uopće ne bih imao razloga obrazlagati ovaj postupak, ali kao nekadašnji politički istomišljenik Izetbegovića dužan sam kazati i obrazložiti ovakav svoj postupak.

Ovo je vrijeme kad se treba, vjerovatno i mora, donijeti odluka o ustroju grada Mostara. A tu odluku u ime Bošnjaka donijet će Bakir Izetbegović. Pošto vlada opće uvjerenje da Izetbegović vodi snishodljivu, ili kako sam već napisao "podrepašku" politiku prema HDZ i da je veoma popustljiv prema Draganu Čoviću, onda sam htio zairitirati javnost na temu: "Koji bi to mogli biti Izetbegovićevi motivi da vodi ovakvu politiku?"

Tako da sam dao prilog i za razmišljanje da nije, ne daj Bože, i proustaška politika u pitanju. To se i desilo. Prvi se oglasio hercegovački portal "Poskok" koji vodi "pegidašku" politiku prema Bošnjacima, odnosno muslimanima uopće. Ovaj portal kao da je izmislio Smiljko Šagolj -- štrca opaki proustaški otrov prema Bošnjacima i muslimanima uopće!

Hrvatina Ivan Šušnjar
Hrvatina podrepaš

Oni, kao takvi, tvrde "Izetbegovićev je dokument upućen pravašima, a ne HDZ-ovcima. HOS-u ne HVO-u" i sugeriraju da "ako već želimo vidjeti kako izgleda podrepaštvo nek se okrenu u razdoblje od 2010 do 2014., pa da procijenimo kome je HSP bio podrepaš".

Ovdje se mora reći onima koji stoje iza replike na portalu "Poskok" da su potpuno u pravu. Ali to im ne daje za pravo da tvrde da je "Bakir Izetbegović, svjestan koliko je Platforma narušila Federaciju, donekle pokušava vratiti povjerenje među Bošnjacima i Hrvatima". To su ustvrdili samo da bi optužili kako "jedan dio sarajevske klike, oni koji smatraju da Sarajevu pripada sva uprava u zemlji, Izetbegovića već neko vrijeme optužuju kako je Čoviću izručio sve južnije od Ivan Sedla".

Ovaj insert polemike je sasvim dovoljan da opravda razlog objavljivanja pisma jer sam znao da će ovakvi portali malo "izroštiljati" Bakira Izetbegovića kad je u pitanju njegova politika prema HDZ i odnos s Draganom Čovićem.

Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Iz replike se vidi da se Izetbegović ne doživljava kao sljedbenik ustaške ideologije i stoga se ni ne mora posebno dokazivati zbog čega se ovako pozdravljao sa HSP-ovim liderima.

Ako bi neko i pokušao optužiti Bakira Izetbegovića za proustašku ideologiju, to bi se moglo očekivati od nekih srpskih radikalnih medija, on ima zaista jake argumente da to demantira i pobije takve tvrdnje.

Prvo, njegovom ocu Aliji Izetbegoviću, Franjo Tuđman je nudio da bude predsjednik HDZ za BiH, što je on odbio jer se nije slagao s Tuđmanovom proustaškom vizijom da su bosanski muslimani Hrvati islamske vjeroispovijesti.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Ono što jest sporno za politiku Bakira Izetbegovića je to što on, za razliku od svog oca, vodi podrepašku politiku prema HDZ-u. Ali to nažalost nema nikakve veze sa ideološkim vizijama i političkim konceptima.

Mislim da je upravo to na cijeni i da se na pitanju Mostara vodi klasični sukob ideologija, vizije i koncepta ustrojstva države. Tako Bakir kaže kako će pri rješenju statusa Mostara pomoći i Turska.

Kako?

Tako što će investirati u Hercegovinu, vjerovatno u posrnuli Aluminijski kombinat. Eto, to su dometi političkih vizija i koncepata politike Bakira Izetbegovića!

Zar to nije dovoljno za opravdan strah svih građana BiH, posebno Bošnjaka, šta će se uistinu desiti sa Mostarom!

Benigno je onda pitanje o ustaštvu, zar ne?!

izvor: thebosniatimes.ba-4112