Kako je Hasan Čengić izgubio helikopter u Sloveniji

Kako je Hasan Čengić izgubio helikopter u Sloveniji

Kako je Janša prodavao oružje Sloveniji!?

Sloveniji ostao dug od 1,2 milijuna dolara

Hasan Čengić
Hasan Čengić

Objavljeno: 28. mar 2007 | Aleksandar Mićić, Mladina br. 12

Od vremena od njenog osamostaljenja od Jugoslavije, u Sloveniji je također zabranjena trgovina trgovina oružjem. Budući da se zabrana podrzumjevala i prije osamostaljenja, saznanja da se u Sloveniji takođe trgovalo oružjem, to je sada vrlo nezgodna stvar sa kojom se moraju nositi nove slovenačke nacionalne vlasti.

Oružje je preprodavano ni manje ni više nego u Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu obrane Slovenije, a većina transakcija izvršena je pod nadzorom Ministarstva obrane, na čelu s trenutnim (2007.) premijerom Janezom Janšom. Budući da se oružjem za račun nesretnih okolnosti ljudi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te da svi poslovi nisu bili transparentni - dugovi oko tih poslova čak i nakon više od desetljeća još nisu riješeni.

Tako smo bili u mogućnosti prošlog tjedna na "Studio" emisiji u 17h na Radiu Slovenije čuti Hasana Čengića, koji je govorio o bosanskom helikopteru "Bell 412", koji je još uvijek zadržan Sloveniji!? Ko je Čengić da zna takve stvari i da ih poteže u javnosti, to je posebno pitanje - međutim - on je izračunao da je Slovenija dužna BiH jedan helikopter "Bell 412" i 1,2 milijuna dolara za uporabu za svih tih 13 godina, od kako je Slovenija zaplijenila taj nesretni bosanski helikopter. Čengić o zaplijeni helikoptera kaže:

- "Činjenica je da je takvim aktivnostima financirana Autonomna vlada u zapadnoj Bosni, na čelu s Fikretom Abdićem. Te aktivnosti financirane su od strane tadašnjeg (1994.) Janšina ministarstva, te je zapravo samo jedan dio vrijednosti helikoptera zadržan - zbog navodnog Abdićevoga duga. Pitajte premijera Janšu koji je helikopter zadržao i nikada nikome nije dopustio rješavanje tog problema, čak ni ministru obrane".

O ovom pitanju, upitali smo naše Ministarstvo obrane, gdje su nam rekli:

- "Rješavanje problema helikopter je još uvijek u toku, tako da ne možemo komentirati detalje. To pitanje je problem između dvije zemlje, te zavisi od uspostave suradnje i razmijene potrebne dokumentacije".

To da nakon 13 godina, podaci ne mogu biti objavljeni, jer slučaj još nije riješen - to je jednostavno smiješno.

izvor: mladina.si-90810