Ko traži brisanje vjere i nacije u popisu

Ko traži brisanje vjere i nacije u popisu

Ko traži da svima budu izbrisane vjera i nacija?

Novi kontroverzni prijedlog za objavu rezultata popisa

popis

Objavljeno: 06. maj 2016 | B. Turković

U Bosni i Hercegovini popisane su ukupno 3.791.662 osobe, a prema nezvaničnim saznanjima "Dnevnog avaza", postoje namjere pojedinaca da svaka od popisnica bude prepravljena - tako što će se brisati tri pitanja o etničkoj, odnosno nacionalnoj pripadnosti, o kojima su se građani izjašnjavali.

Kako objašnjava naš sagovornik dobro obaviješten u dešavanja s popisom, a koji je zamolio za anonimnost, navodno se ovakav skandalozan prijedlog pokušava ozakoniti kroz izmjene Zakona o popisu.

S druge strane, postoji inicijativa za izmjene Zakona kojima se pokušava i dobiti na vremenu za objavu rezultata popisa.

Ovih dana, naime, statističkim institucijama BiH kruži mail koji je Piter Everers (Pieter Everaers), direktor pri Uredu za statistiku Evropske komisije (Eurostat) i predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne monitoring misije IMO za popis stanovništva i domaćinstava u BiH uputio Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku BiH BHAS.

U pismu, i on spominje izmjene zakona, s obzirom na to da nakon nedavno održanih sjednica Centralnog popisnog biroa nije utvrđena metodologija za obradu podataka.

Novi koraci

- Mislim da je sada vrijeme razmisliti o sljedećim koracima koji su neophodni da bi se okončala operacija popisa. S jedne strane, Zakonom o popisu utvrđeno je da je rok za diseminaciju rezultata 1. juli - što je manje od dva mjeseca. S druge strane, IMO je u februaru smatrao da je potrebno najmanje četiri-pet mjeseci da se objave rezultati popisa - navodi Everers u pismu, ističući da BHAS i statistički entitetski zavodi sada trebaju razmotriti pokretanje procedure izmjene Zakona o popisu stanovništva i osigurati dovoljno vremena za određivanje metodologije obrade podataka.

Kako je naveo, takve izmjene zakona trebaju biti opravdane "realističnim i detaljnim planom s utvrđenim rokovima za neophodne odluke".

Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, potcrtava da Everersovo pismo ne smatra zvaničnim stavom, s obzirom na to da je stiglo mailom. U izjavi za "Dnevni avaz" Fatić kaže da nova prolongiranja vode u pravu agoniju.

Fatić: Krivična odgovornosti za one koji opstruiraju proces

- To odgovara onima koji ne poštuju preporuke tima IMO i koji pokušavaju da legalizuju svoje zakone kroz promjene zakona - kaže Fatić, podsjećajući da će, ako podaci ne budu objavljeni do 1. jula, biti postavljeno pitanje krivične odgovornosti za one koji opstruiraju proces objave podataka.

Izvještaj prema Vijeću ministara

U Agenciji za statistiku BiH jučer su nam potvrdili da postoji ideja o izmjeni Zakona. Kazali su, naime, da pripremaju izvještaj o trenutnom statusu aktivnosti na popisu koji će narednih dana, u skladu sa zaključkom s posljednje sjednice Centralnog popisnog biroa, dostaviti Vijeću ministara BiH.

- Budući da nije postignuta saglasnost o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa, u izvještaju će se navesti i to da rukovodstvo Agencije za statistiku BiH nema jedinstven stav o tome da li je moguće da se u zakonskom roku obrade i objave rezultati popisa ili da se od Vijeća ministara BiH zatraži pokretanje procedure za donošenje izmjene Zakona o popisu u vezi s rokom za objavu rezultata popisa - kazala nam je Mirsada Adembegović, portparol Agencije.

izvor: magazinplus.eu