Jesmo li na iskoraku ka svijetlijoj budućnosti

Jesmo li na iskoraku ka svijetlijoj budućnosti?

Ilija Šagolj
Ilija Šagolj

• Dragan Čović, aktualni član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH i HNS, ima politički monopol u hrvatskom političkom korpusu, ali će mu, ipak, u nekim općinama trebati koalicija s nekim od članica HNS. Pored ostalih, u pitanju je i Stolac, gdje je do sada njegova stranka uvjerljivo odnosila pobjedu, ali zbog već najavljene koalicijie, morat će koalirati s članicama HNS, prvenstveno s HDZ 1990 i HSP BiH. Dakako, što je i logično, HDZ BiH će tamo imati svoga kandidata, ali je pitanje kakvu će protuuslugu za potporu tražiti Devedesetka i HSP

Objavljeno: 08. maj 2016 | Ilija Šagolj

Nekoliko važnih događaja ovih dana nagovjestili su svijetliju budućnost na ovim prostorima. Izdvojit ću samo neke koji ulijevaju nadu u bolje sutra.

U Hrvatskoj je obilježena stota obljetnica islama. Boravio je tamo i predsjednik Turske.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu su uz jake snage sigurnosti istodobno i odvojeno vijence položila izaslanstva iz Republike Srpske i obitelji stradalih pripadnika JNA i predstavnici Zelenih beretki. Ohrabruje činjenica što je predstavnik Zelenih beretki javno izjavio kako će sljedeće godine pozvati obitelji srpskih stradalnika da skupa polože vijence.

Franjo Topić je ovih dana za posjeta Vatikanu istaknuo kako muslimani ne podržavaju ekstremizam, a u onemogućavanju daljnjeg djelovanja paradžemata koji su smetnja Islamskoj zajednici u BiH, uključilo se i Ministarstvo sigurnosti BiH.

U Banja Luci je otvorena Ferhat-pašina džamija FERHADIJA, a predsjednik Republike Srpske i SNSD Milorad Dodik je na dar donio ćilime. Podsjećanja radi, polaganje kamena temeljca prije petnaest godina je prekinuto od srpskih prosvjednika, a pala je i jedna žrtva. Međutim, otvaranje je proteklo u tolerantnoj atmosferi, uz uvažavanje vjerskih, kulturnih i nacionalnih različitosti.

Sve to vodi ka pomirenju, što je jedan od osnovnih uvjeta daljnjeg strateškog razvoja BiH.

Međutim, sasvim je drugi problem u pitanju kod bh političara. Naime, oni su dokazali da uopće nemaju političku strategiju kako svoje stranke tako i zajedničku strategiju svih političkih stranaka koja bi vodila društvenom iskoraku.

Ustvari, programi svih političkih stranaka su, uglavnom, krajnje demokratski, a sasvim je drugo pitanje koliko su dosljedni u njihovoj provedbi. Umjesto toga, u pitanju je čista politička trgovina. Do sada su se pozivali na nacionalno što je postalo krajnje deplasirano. Dok su plašili "svoj narod" drugim i drugačijim, sad im i to više ne pali. Vježbali su i iživljavali se na "svojim", a i "drugim".

Mnogi su zloupotrebljavali vjeru, što i danas nekim polazi za rukom. Ima slučajeva da su gradili i vjerske bogomolje u tuđem selu, na tuđoj zemlji uime Boga - u kojeg nimalo ne vjeruju.

Prisjetimo se samo izgradnje džamije u Bradini u općini Konjic, koju je bivši vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić nazvao generalskom džamijom, pravdajući se kao da je to rađeno mimo znanja vjerskih poglavara, a demontirana je jer je vlasnik srpske nacionalnosti bio isključiv i ni pod koju cijenu nije prihvatio nagodbu za prodaju zemlje na kojoj je bespravno napravljena.

Također, i pravoslavna crkva je napravljena na privatnom posjedu Fate Orlović, koja i dalje vodi sudski spor oko bespravne uzurpacije njezine privatne imovine.

Dešifrirane su metode većine bh političara koje su koristili s ciljem svoje opstojnosti, predstavljajući se nacionalnim zaštitarima. Danas je vrlo mali broj onih koji vjeruju u njihovu zaštitu. Dapače, većina je uvjerena da su na taj način bili samozaštitari svojih stečevina koje su osigurali nečasnim radnjama.

Kad je u pitanju politička trgovina, nema razlike između bilo koje dosadašnje političke posade.

U čemu je razlika između bivše platformaške i aktualne federalne Vlade, kao i Vijeća ministara i vlada na nižim razinama? I jedni i drugi su se dokazali vještim političkim trgovcima oko raspodjele fotelja, instalirajući u njih podobne i stranački odane kadrove, bez obzira na stručnost. Kako je bivša platformaška vlast smjenila sve kadrove drugih političkih stranaka koje su zapale u oporbu, na istovjetan je način aktualna vlast smjenila sve njihove kadrove i instalirala svoje.

Vrlo je mali broj onih, ili su nevidljivi, koji rade za opće dobro. U pitanju je opća megalomanija i pohlepa za bogatstvom. Političke trgovine do izražaja dolaze, naročito, za vrijeme izbora i uspostave vlasti. Riječ je o čisto interesnim, a ne programskim koalicijama, u kojima sudjeluju i desni i lijevi.

Koaliciju su za predstojeće lokalne izbore u BiH već najavile SBB i SDA, dok SDP i DF vode pregovore po tom pitanju. Također, nagovještene su i koalicije političkih stranaka s hrvatskim predznakom okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora HNS u općinama gdje bi mogao biti ugrožen hrvatski nacionalni interes.

U općini Stolac su koaliciju već najavili SDA, SBB i SDP - dakle lijevi i desni, i kako su već obznanili, s ciljem svrgavanja s vlasti HDZ BiH.

Bit će vrlo interesantno pratiti razvoj događaja pri uspostavi predizbornih koalicija političkih stranaka okupljenih oko HNS. Naime, kao što sam nedavno i pisao, Dragan Čović, aktualni član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH i HNS, ima politički monopol u hrvatskom političkom korpusu, ali će mu, ipak, u nekim općinama trebati koalicija s nekim od članica HNS. Pored ostalih, u pitanju je i Stolac, gdje je do sada njegova stranka uvjerljivo odnosila pobjedu, ali zbog već najavljene koalicijie, morat će koalirati s članicama HNS, prvenstveno s HDZ 1990 i HSP BiH. Dakako, što je i logično, HDZ BiH će tamo imati svoga kandidata, ali je pitanje kakvu će protuuslugu za potporu tražiti Devedesetka i HSP.

Isto će biti i u drugim općinama u kojima bi HNS trebao zajednički nastupati. Pitanje je kako će to završiti. Iako Devedesetka i HSP imaju vrlo male ili pak nikakve šanse za mjesto načelnika u općinama u kojima zajednički nastup najavljuju kroz HNS, pitanje je što bi se moglo dogoditi ako, ipak, ove dvije stranke budu tražile svoga kandidata u nekim općinama?

izvor: iskorak.ba