Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu

Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu

Hrvatska ruska veza

Ana Šarić Karamarko
Ana Šarić Karamarko

Objavljeno: 09. maj 2016 | Oriana Ivković Novokmet

Ministar poduzetništva i obrta iz redova HDZ Darko Horvat, bez obzira na to što u svom resoru nema energetiku, prošli je tjedan u Sarajevu izjavio, javlja Reuters, kako se Hrvatska treba uključiti u projekt nove mađarske nuklearne elektrane Paks!!? Ovu neobičnu izjavu ministra poduzetništva i obrta registrirao je tek Večernji list, proglasivši ga ishitrenim, jer o kupnji struje ne odlučuje država - bez obzira na to što je HEP državna tvrtka.

No Horvatova izjava zanimljivija je zbog činjenice da Paks gradi ruski Rosatom, koji je u Hrvatskoj po svemu sudeći imao paravan-tvrtku Migrit solarna energija za ulaganje u Finskoj. Direktorica Migrita Oksana Dvinskykh donatorica je hrvatskog HDZ - bivša poslovna suradnica i bliska prijateljica Ane Karamarko (rođene Šarić).

No vratimo se Migritu, za koji se sumnjalo da je Rosatomov paravan.

Bez iskustva u nuklearnoj energiji, hrvatska tvrtka Migrit solarna energija, čija je direktorica Ukrajinka s hrvatskim državljanstvom Oksana Dvinskykh, prošlog se ljeta trebala uključiti u gradnju finske nuklearke dvostruko jače od NE Krško.

Nesvakidašnja poslovna vijest: tvrtka s kapitalom od 21.000 kuna i jednim zaposlenim trebala je za 1,2 milijarde kuna kupiti udjel u finskoj tvrtki koja ondke gradi nuklearku!

Time bi glavnom izvođaču i vlasniku trećine udjela u projektu, ruskom Rosatomu, pomogla zadovoljiti finske vlasti koje su zahtijevale da 60 posto suvlasnika bude iz EU.

Glasaj za nas, Rusija je spas
Glasaj za nas, Rusija je spas

Na vijest o investiciji i najavljenom preispitivanju vlasništva strogih finskih vlasti, Oksana Dvinskykh u hrvatskim je medijima demantirala finske sumnje da je Migirt zapravo paravan za ruski Rosatom tvrdeći da iza tvrtke stoje dvije obitelji židovskog porijekla iz Hrvatske i Austrije, Edel i Sološanski.

No Fincima njezine riječi nisu bile dovoljne: nakon što su proučili zatraženu dokumentaciju zaključili su da nema dovoljno dokaza da je Migrit hrvatska tvrtka, pa je njihova prijava za projekt službeno odbijena u kolovozu prošle godine - "Čini se da iza hrvatske tvrtke stoje ruski financijeri" - objasnio je "odbijanac" finski ministar gospodarstva Oli Rehn u FT, ne precizirajući radi li se o Rosatomu.

Finski mediji od početka su namjeru hrvatskih ulagača tretirali sumnjivo - otvoreno ih povezujući s Rosatomom. Finski MTV (ne treba brkati s muzičkom televizijom, ovo je medijska kuća u vlasništvu švedskog Bonniera) objavio je kako je 3. srpnja Oksana Dvinskykh doletjela u Helsinki u društvu šefa HDZ Tomislava Karamarka i njegove supruge Ane Šarić.

Dolazak Tomislava Karamarka, šefa konzervativnog HDZ, povezivao se s Migritovim pregovorima s finskim vlastima zbog projekta gradnje nuklearne elektrane. Iz HDZ su odmah demantirali vezu svoga šefa s Migritovim poslovima, objasnivši put tek Karamarkovom željom da sudjeluje na poslovnoj konferenciji.

Tomislav Karamarko - Tajni agent Bob Rock
Tomislav Karamarko - Tajni agent Bob Rock

H-alter je potom objavio zanimljivo internetsko otkriće: na starim web-stranicama Migirt energije (tvrtke osnovane prije Migrit solarne energije) pronašli su da je Ana Šarić bila njihova savjetnica za medije.

Iz Migrita na to poručuju da je ta suradnja davno prekinuta i na novim stranicama nema više traga njihovoj suradnji.

Druženja Oksane Dvinskykh i bračnog para Karamarko ipak nisu prestala. U izbornoj noći Ana Šarić bodrila je Kolindu Grabar Kitarović u društvu svog prijatelja vaterpolista Dubravka Šimenca i Oksane Dvinskykh, a fotografiju objavljenu na Facebooku prenio je i tportal.

I ono puno važnije, Oksana Dvinskykh ponovo je iskočila kao financijerka HDZ-ove kampanje: preko tvrtke Titan nekretnine Oksana Dvinskykh pomogla je HDZ sa 100.000 kuna. Tu je i "Zaklada Nova pokoljenja", kojom ona upravlja, i koja je s HDZ-ovom "Zakladom hrvatskog državnog savjeta" financirala niz projekata - pa tako čak održava i spomen-kuću Franje Tuđmana.

Gojko Šušak i Franjo Tuđman
Gojko Šušak i Franjo Tuđman

I za kraj još jedna zanimljivost.

Šef mađarskog ureda ruskog državnog diva Rosatom Zalán Bács kao predstavnik MOL svojevremeno je bio član uprave Ine - baš u isto vrijeme kad i Karamarkov prijatelj i MOL-ov konzultant Josip Petrović.

izvor: tportal.hr-427821

 

Lobist Mola Ani Karamarko platio 60 tisuća eura

EKSKLUZIVNI DOKUMENTI Lobist Mola Ani Karamarko platio 60 tisuća eura

• Ugovor u posjedu nacionala otkriva da je uoči dolaska Tomislava Karamarka na vlast tvrtka Josipa Petrovića Karamarkovoj supruzi Ani za usluge savjetovanja platila najmanje 60 tisuća eura, odnosno oko pola milijuna kuna

Objavljeno: 10. maj 2016 | Orhidea Gaura Hodak

Josip Petrović, lobist mađarskog MOL, preko svoje tvrtke Peritus savjetovanje gotovo pune dvije godine plaćao je usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu Ane Šarić Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. To otkriva ugovor o poslovnoj suradnji čija se kopija nalazi u posjedu Nacionala. Da se radi o autentičnom ugovoru i poslovnom odnosu koji je postojao, Nacionalu je potvrdio izvor blizak Tomislavu Karamarku.

Kolokvijalno govoreći, Petrović je, lako moguće upravo novcem koji je primao od MOL, plaćao supruzi Tomislava Karamarka 2500 eura mjesečno da za njega prati stanje na energetskom tržištu.

Prema tom ugovoru, Josip Petrović je za usluge savjetovanja i medijskih analiza u periodu nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki njegove supruge Ane Šarić, tadašnje partnerice, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna.

Ugovor je sklopljen 1. veljače 2013. između Petrovićeve tvrtke Peritus Savjetovanje d.o.o. i agencije Drimia u vlasništvu Karamarkove današnje supruge, a tada partnerice Ane Šarić. Trajao je od 1. veljače 2013. do 31. siječnja 2015. U tom periodu, tvrtka Josipa Petrovića bila je dužna tvrtki Karamarkove partnerice svakog 5. u mjesecu isplaćivati iznos od 2500 eura u kunskoj protuvrijednosti, ali je ugovor isto tako omogućavao fakturiranje promjena u eventualnoj visini troškova te otvarao mogućnost sklapanja posebnih aneksa i dodataka ugovoru.

Više pročitajte u novom broju Nacionala...

izvor: nacional.hr

 

Karamarko treba dati ostavku ako je istina da je njegova supruga dobila pola milijuna kuna od lobista MOL

Objavljeno: 10. maj 2016 | Marko Špoljar

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je kako Tomislav Karamarko treba dati ostavku ako je točno sve što je objavio tjednik Nacional, a objavio je kako je lobist MOL-a Josip Petrović (op.a inače vrlo blizak šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku), preko svoje tvrtke tijekom gotovo dvije godine plaćao usluge tvrtki Drimia koja je u vlasništvu Ane Šarić Karamarko, supruge Tomislava Karamarka.

Nacional u svom tekstu piše kako je tvrtka Ane Šarić Karamarko od Petrovićeve tvrtke dobila najmanje pola milijuna kuna.

"Ako je to točno tada treba postojati politička odgovornost. Bez obzira što piše u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, nije pitanje hoće li Povjerenstvo za sukob interesa nekoga kazniti s 5, 10 ili 20 tisuća kuna. U pitanju je država i hrvatski nacionalni intresi. Politička odgovornost mora uslijediti", rekao je Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva i glavni hrvatski pregovarač u sporu RH i MOL-a.

Na pitanje novinara znači li to da bi Karamarko treba odstupiti sa svoje funkcije, Vrdoljak je rekao: A što drugo znači politička odgovornost?

izvor: vecernji.hr-1083205