Komunjara i Bosanka Svetlana Broz

Komunjara i Bosanka Svetlana Broz

Poruka Svetlane Broz: Otjerajte fašiste na margine društva

Svetlana Broz
Svetlana Broz

Objavljeno: 09. maj 2016

- "Svetlane Broz nema u politici, ima jasne stavove - pa je ne zovu" - tako je kazala gostujući na N1 u emisiji Pressing - "Imam jasne stavove, ljevičar sam i mislim da u BiH ne postoji jasna ljevica. Ideja ljevičarstva je ubijena kroz loše političare koji su to namjerno loše vodili".

- "Nikada nisam bila član niti jedne partije, čak ni one koju je vodio moj deda. Kroz NVO sektor ima šire djelovanje nego kroz političku partiju, a nikome ne bih podredila svoje ime. Politike u mojoj poridici je bilo dovoljno za 300 godina" - kazala je.

Za dobrim konjem se prašina diže - komentarisala je brojne afere koje su joj se stavljale na ime, i ime organizacije koju vodi (GARIWO), i koju je osnovala.

- "Postoji petlja organizacija koju vode ljudi, a ja sam je osnovala. Čudna je to priča. Ali ništa nije istina" - kratko je kazala. Preko medija je imala i spor sa sinom, kojeg je kratko prokomentarisala u Pressingu.

- "To što je objavljeno, da je moj sin govorio - to služi njemu na čast. Odgovorila sam novinarki - ja zadržavam svoj život na sebe, čak i kada na njega pljuju i oni koje sam stvorila. Moj sin je imao svoje principe, koji su bili neadekvatni - ogorčen je bio što nisam ispunila finansijska očekivanja. I to nije bilo u redu, ja sam njega stvorila - a ne on mene".

Kazala je da ima nekoliko nezavršenih knjiga, puno filmova koje želi napraviti.

- "Želim da da očuvamo nagradu Duško Kondor za građansku hrabrost, koju ove godine nismo dodijelili - jer nismo imali sredstava. Toliko o milionima i milijardama. Mi smo bili finansirani od Norveške ambasade, i oni su to pratili. Ali promijenili su fokus nakon 20 godina. Logično je bilo da domaće institucije preuzmu brigu o takvim stvarima, i da pomognu. NVO ne može imati profit i dobit".

- "Ne očekujemo sredstva od ministarstava, ali uvijek apliciramo. Za neke projekte da, ali ne za najeminentniju nagradu Duško Kondor".

Poruka mladima kojima se obraća:

- "GARIWO je radila za preko 100.000 mladih iz BIH, pozivam samo njih da se probude i pokažu svoju građansku hrabrost. To smo radili da bi se oni probudili i suprostavili se svakome ko je negativan. Probudite se, otjerajte fašiste na margine društva i oformite građanski život u BiH".

izvor: ba.n1info.com-a94972