Čovićev kabinet u Mostaru odobrila je SDA

Čovićev kabinet u Mostaru odobrila je SDA

Čovićev kabinet je nezakonit i neustavan

Nakon podjele Predsjedništva BiH šta je sljedeće

Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

• Čovićev kabinet u Mostaru odobrila je SDA. Bevandin prijedlog o Čovićevom kabinetu u Mostaru prihvatili su bošnjački članovi državne vlade. Bošnjački članovi vlade Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića. Izdvojeno je čak 5 miliona maraka i, konačno, u ulici Nikole Šubića Zrinjskog osvanuo je Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Objavljeno: 10. maj 2016

Na 25. sjednici Vijeća ministara BiH 29. septembra 2015. godine, na prijedlog ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande, donesena je "Odluka za nabavku objekta za smještaj institucija BiH u Mostaru".

Navodno, to je urađeno na osnovu zaključaka Paralmentarne skupštine BiH. Uglavnom, Bevandin prijedlog su prihvatili i bošnjački članovi državne vlade. Na službenoj stranici Vijeća ministara u zaključku nije ni spomenuto koje su to zajedničke institucije koje će se premjestiti u Mostar, piše novinska agencija Patria.

Da li su bošnjački članovi Zvizdićeve vlade znali za šta glasaju? Izdvojeno je čak 5 miliona maraka, a da se niko nije upitao kakvo se to čudo u Mostaru za toliki novac treba kupiti? I, konačno, u ulici Nikole Šubića Zrinjskog osvanuo je Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Ništa od ovog kabineta ne bi bilo da se nisu složili vrli bošnjački predstavnici iz zakonodavne, izvršne i političke vlasti.

Izetbegović je pristao na kršenje Ustava BiH

Poslovnik na službenoj stranici Predsjedništva BiH još nije prilagođen promjenama koje su se dogodile. Na zvaničnoj stranici je ta činjenica unesena, pa stoji da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine svoje kabinete imaju u zgradi Predsjedništva u Sarajevu, dok član Predsjedništva iz reda srpskog naroda neke od svojih aktivnosti vrši i u kabinetu u Banjoj Luci, a član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u kabinetu u Mostaru.

Dakle, činjenica je da je ovakav kabinet prije Čovićevog otvorio član Predsjedništva Nebojša Radmanović. Milorad Dodik je odmah nakon pobjede Mladena Ivanića nad Željkom Cvijanović u izborima za člana Predsjedništva BiH bijesno zatražio da se njegov kabinet iseli iz zgrade Vlade RS.

Pitanje je samo zašto je Izetbegović pristao na ovo kršenje Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

U oba slučaja su se dogodila kršenja Poslovnika. U članu 1., stavu 4. o radu Predsjedništva BiH stoji da je "sjedište Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu". Taj član još uvijek važi, pa nije jasno zašto su ga prekršili šefovi ove države ili zašto ga nisu izmijenili za poštovanje javnosti.

Ustav Bosne i Hercegovine kaže da je "glavni grad BiH je Sarajevo". Sarajevo je i glavni grad Federacije, još uvijek. Dakle, Mostar u Ustavu BiH i Ustavu Federacije BiH službeno nije ništa, pa bi recimo po toj logici Bakir Izetbegović mogao svoj kabinet Predsjedništva BiH izmjestiti na Poljine.

Ako govore o uštedama, pitanje je šta će im u Sarajevu Sekretarijat sa šest odjela i golemim administrativnim aparatom?

Nadalje, u članu 9. Poslovnika stoji da je "predstavljanje Predsjedništva zajedničko, dakle skupno zastupanje Predsjedništva i njegovih stavova i to spram javnosti i drugih domaćih i inozemnih institucija". Čović je odmah primio Aleksandra Vučića u novom kabinetu, premda se ne zna da li je imao odobrenje druge dvojice kolega ili ih nije ni pitao.

Kada se jednom prekrši Poslovnik, Zakon i Ustav, svjedno je koliko će se puta prekršiti. Pitanje je da li ćemo više ikada imati zajedničko predstavljanje članova Predsjedništva BiH jer je ova institucija definitivno razbijena na tri dijela.

Sve državne institucije u Sarajevu, osim Predsjedništva BiH

Član 19. neizmjenjenog Poslovnika kaže da "se redovne i vanredne sjednice Predsjedništva održavaju u Sarajevu, u prostorijama Predsjedništva, ako se ne donese odluka o odvijanju sjednice na drugom mjestu".

Treba samo pitati Izetbegovića kako je on glasao o Odluci Vijeća ministara BiH da Čović može otvoriti svoj kabinet u Mostaru. Predsjedništvo BiH odlučuje konsenzusom o određenim odlukama na osnovu Ustava BiH. Ova je odluka svakako tražila konsenzus i dobila ga.

Sve institucije sa kojima Predsjedništvo ima direktne odnose imaju sjedište u Sarajevu, od Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine BiH, Ustavnog suda BiH, pa do Centralne banke BiH. Predsjedništvo smo nekada smatrali kohezionim faktorom države, a danas je upravo ono u ovom sazivu srušilo te odnose.

Više se nema šta fragmentirati u ovoj državi. Više i ne postoji državna institucija koja je imuna na podjele krvnih zrnaca, ćelija i atoma. Nakon podjele Predsjedništva BiH sve je moguće.

izvor: magazinplus.eu