Stranačka zapošljavanja idu na Ustavni sud

Stranačka zapošljavanja idu na Ustavni sud

Milan Dunović
Milan Dunović

Objavljeno: 10. maj 2016 | Vanja Bjelica-Čabrilo

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović ovih dana poslao je na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu FBiH još jedan "reformski zakon", ovoga puta o državnoj službi. U podnesenoj apelaciji traži se ocjena ustavnosti, jer Dunović smatra kako je postojeći Zakon o državnoj službi u FBiH protuustavan.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima FBiH, koji je usvojen krajem 2015., predviđa se da će državni službenici zatečeni u državnoj službi na mjestima rukovodećih državnih službenika nakon stupanja na snagu ovog zakona, biti raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta u okviru organa državne službe u skladu sa pravilnicima iz člana 75c. stav 3. ovog zakona, a nastavljaju raditi na svojim dosadašnjim radnim mjestima i zadržavaju plaću i druga prava prema dosadašnjim rješenjima do imenovanja lica iz člana 11a. ovog zakona.

Ovo zakonsko rješenje u prošloj godini izazvalo je negodovanje javnosti koja je mišljenja kako se radi o potezu koji će ozakoniti politička zapošljavanja i dovesti do novih troškova. Zakonom je po zadnjim procjenama obuhvaćeno od 250-300 državnih službenika. Za njih je obećano zaposlenje na drugim mjestima unutar organa državne službe, što znači da se administracija uvećava za oko 300 ljudi koji će biti dovedeni na njihova mjesta.

Gomilanje

Dunović smatra kako se radi o degradiranju, ali i gomilanju ionako pregoleme administracije. Također dolazi do gomilanja novih mandatnih, politički podobnih funkcija koje su, kaže Dunović, očigledno same sebi svrha, jer njihov posao po novim zakonskim odredbama obavljaju drugi državni službenici, nekadašnji rukovodioci.

Ovo govori dovoljno da zakon nije reformski što je tvrdila Vlada Federacije. Ne može zakon biti reformski ako se povećava broj zaposlenih u javnoj službi. I predstavnici EU su više puta rekli da se zaista ne radi o reformskom zakonu, kaže Dunović. Osim toga naglašava kako se radi i o protuustavnom zakonu jer oduzima pravo na rad nekome tko nije pripadnik određene političke opcije. Tajnici domova naroda i Vlade su rukovodeći državni službenici i zakon se primjenjuje i na njih, te će i oni biti predmet rasprave pred Ustavnim sudom FBiH.

Krajem travnja u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Ustavnog suda stigao je i zahtjev za odgovor na apelaciju. Rok za podnošenje zahtjeva je sredina svibnja. Dalje procedura i dinamika ovisi od Ustavnog suda.

Borba opozicije

Podsjetimo da je početkom godine na zahtjev Dunovića Ustavni sud FBiH neustavnom proglasio Uredbu o vršenju ovlaštenja u gospodarskim društvima s učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH kojom se pravo imenovanja u upravljačke strukture javnih poduzeća prebacilo sa ministarstava na Vladu.

Od podnošenja zahtjeva do presude Suda Vlada je uskladila uredbu. Opozicija, iz čijih redova dolazi i Dunović, krajem veljače osporila je pred Ustavnim sudom FBiH i novi, reformski Zakon o radu FBiH, a najavljeno je i nekoliko novih apelacija.

Mnogi se zadnjih dana našalili kako bi Ustavni sud FBiH trebao otvoriti kancelariju u Parlamentu FBiH da se uštedi vrijeme kod prijema apelacija i prikupljanja mišljenja i jednima i drugima.

izvor: dnevni-list.ba