Kabinet Dragana Čovića u Mostaru neustavan i nezakonit

Kabinet Dragana Čovića u Mostaru neustavan i nezakonit

Dragan Čović Narnia
Dragan Čović Narnia

• Novi ured člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda nalazi se u ulici Nikole Šubića Zrinskog u Mostaru

• Iako u Poslovniku piše da je sjedište Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, postoje i uredi u Mostaru i Banjoj Luci

Objavljeno: 11. maj 2016

U ulici Nikole Šubića Zrinskog u Mostaru početkom aprila otvoren je Ured hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je, kako piše agencija Patria, koštao 2,5 miliona eura.

Služba za odnose s javnošću Predsjedništva tada je objavila kako je u Mostaru svečano blagoslovljen Kabinet hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića te da je blagoslov podijelio msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Agencija Patria piše kako je taj ured otvoren na nelegalan i neustavan način.

Kršenje Poslovnika

Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda

Ured je otvoren na osnovu prijedloga ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande na 25. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, održanoj 29. septembra 2015. godine, kada je donesena Odluka za nabavku objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Sve je urađeno na osnovu zaključaka Paralmentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a Bevandin prijedlog prihvatili su i bošnjački članovi Vlade BiH.

Međutim, na službenoj stranici Vijeća ministara u zaključku nije ni spomenuto koje su to institucije koje će biti premještene u Mostar.

Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Poslovnik na službenoj stranici Predsjedništva Bosne i Hercegovine još nije prilagođen promjenama koje su se dogodile (u Članu 1. piše da je sjedište Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu).

Međutim, u odjeljku "Kabineti", na zvaničnoj stranici ta činjenica je unesena, pa piše da "članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine svoje kabinete imaju u zgradi Predsjedništva u Sarajevu, dok član Predsjedništva iz reda srpskog naroda neke od svojih aktivnosti vrši i u kabinetu u Banjoj Luci, a član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda u kabinetu u Mostaru" - piše Patria i dodaje kako je u oba slučaja došlo do kršenja Poslovnika.

Sjedište u Sarajevu

Šah-mat u Beogradu, Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović 22. jul 2015
Šah-mat u Beogradu, Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović 22. jul 2015

U Članu 1, stav 4. o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine piše da je "sjedište Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu" i taj član je još važeći.

Nadalje, u Članu 9. Poslovnika o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine piše da je "predstavljanje Predsjedništva zajedničko, dakle skupno zastupanje Predsjedništva i njegovih stavova, i to spram javnosti i drugih domaćih i inostranih institucija".

U Članu 19. se navodi da se "redovne i vanredne sjednice Predsjedništva održavaju u Sarajevu, u prostorijama Predsjedništva, ako se ne donese odluka o odvijanju sjednice na drugom mjestu", podsjeća Patria i navodi kako je hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović već u novom kabinetu primio premijera Srbije Aleksandra Vučića.

izvor: balkans.aljazeera.net