Namjenska industrija RS predata trgovcu oružjem

Namjenska industrija RS predata trgovcu oružjem

Karijera Slobodana Tešića: Namjenska industrija RS predata trgovcu oružjem sa crne liste Ujedinjenih nacija

Slobodan Tešić
Slobodan Tešić

• Namjenska industrija Republike Srpske prepuštena je Slobodanu Tešiću, međunarodnom trgovcu oružjem koji se prije nekoliko godina našao na "crnoj listi" Ujedinjenih naroda zbog svojih veza sa bivšim liberijskim predsjednikom i ratnim zločincem Čarlsom Tejlorom

Objavljeno: 12. maj 2016 | Avdo Avdić

Pod tačkom "razno" Vlada Republike Srpske je odlučila - Dragan Kapetina bit će prvi čovjek Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme. Time je namjenska industrija Republike Srpske prepuštena Slobodanu Tešiću - međunarodnom trgovcu oružjem koji se prije nekoliko godina našao na "crnoj listi" Ujedinjenih naroda zbog svojih veza sa bivšim liberijskim predsjednikom i ratnim zločincem Čarlsom Tejlorom.

Dragan Kapetina dugogodišnji je Tešićev čovjek od povjerenja. Bio je direktor nekoliko Tešićevih kompanija koje su se bavile trgovinom oružja, a jedna od njih Bosniaspecexport d.o.o. Istočno Sarajevo. Tokom 2009-11. godine dvojac Tešić - Kapetina bio je pod nadzorom i bh sigurnosnih agencija zbog sumnje da su se bavili organiziranim kriminalom.

Dragan Kapetina
Dragan Kapetina

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH tada je dokumentovala da su Tešić i Kapetina podmićivali visoke vojne, državne i pravosudne zvaničnike naše zemlje kako bi neometano izvozili oružje iz BiH u Jemen i Azerbejdžan. Među visokim zvaničnicima s kojima su Tešić i Kapetina imali sumnjive kontakte su bili:

Milorad Barašin
Milorad Barašin

Milorad Barašin, tadašnji glavni državni tužilac, a danas tužilac Tužilaštva BiH.

Adnan Hadžikapetanović
Adnan Hadžikapetanović - Efendijica

Adnan Hadžikapetanović zvani Efendijica, aktualni sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Selmo Cikotić
Selmo Cikotić

Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH i aktuani savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Dragiša Mekić
Dragiša Mekić

Dragiša Mekić, aktualni pomoćnik ministra vanjske trgovine BiH.

Miladin Milojičić
Miladin Milojičić

Miladin Milojičić, bivši načelnik Generalštaba Oružanih snaga BiH i drugi.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, većina navedenih zvaničnika primala je mito od dvojca Tešić-Kapetina, a sankcije (kakve takve) pretrpio je samo Milorad Barašin - koji je morao odstupiti sa pozicije glavnog državnog tužitelja, nakon što su objavljene fotografije njegovih susreta sa Slobodanom Tešićem.

Naime, tokom 2010.godine Tešić je potpisao ugovore za izvoz oružja u Jemen i Azerbejdžan, ali se zbog sankcija UN u navedenim poslovima nije smio pojavljivati kao službeno lice.

Sve poslove potpisivao je Dragan Kapetina, ali su nakon obavještajnih podataka, Sud BiH i Tužilaštvo blokirali račune firme Bosniaspecexport. Tada se pojavljuje Slobodan Tešić koji zajedno sa Draganom Kapetinom stupa u kontakt sa Mićom Trifkovićem (bivšim vozačem Tužilaštva BiH) preko kojeg dolazi do tužitelja Barašina.

Nakon nekoliko sastanaka računi u Tešićevim firmama su deblokirani.

U tom periodu vođeni su brojni razgovori između Tešića, Kapetine i Trifkovića, a 11. februara 2011.godine u 11. sati i 4 minuta, Dragan Kapetina i Mićo Trifković dogovaraju se kada se mogu vidjeti. Trifković pita Kapetinu da li će moći da ispoštuje dogovoreno, jer mu Barašin "nabija na nos ono što mu je obećano".

U daljem razgovoru Kapetina navodi da "predmetno nije problem" i pita "boss - je li to".

SUSRET SA EFENDIJICOM

Ivan Barbalić i Alexander Lukashenko
Ivan Barbalić i Alexander Lukashenko

Kada su u pitanju odnosi Kapetine i Tešića sa drugim zvaničnicima, najzanimljiviji razgovori vođeni su sa Adnanom Hadžikapetanovićem, sekretarom Ministarstva vanjskih poslova BiH. Nekoliko puta Tešić i Kapetina se susreću sa Kapetanovićem preko kojeg su pokušali izlobirati da tadašnji bh ambasador u UN Ivan Barbalić učini sve kako bi Tešić bio skinut sa crne liste UN.

Prema transkriptu razgovora Tešić-Kapetina, koji su u posjedu Žurnala, vođenom 1. juna 2010.godine u 16. sati i 5 minuta, Dragan Kapetina se sreo sa "Efendijicom" (nadimak Adnana Hadžikapetanovića).

Tom prilikom Kapetina obavještava Tešića da je Hadžikapetanoviću "stavio kovertu u džep".

Ovo je samo jedan od razgovora u kojem se pominju koverte i novac, jer "Tešić nije žalio kako bi bio skinut sa crne liste UN". Međutim, ova akcija nije uspjela.

Nekoliko godina kasnije Slobodan Tešić je uz pomoć srbijanskih vlasti ipak skinut s crne liste.

Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

Inače, Tešić slovi za jednog od najboljih prijatelja srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, čija je uloga bila presudna da ovaj srbijanski trgovac oružjem ostvari kontakte sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Nakon nekoliko sastanaka Tešić-Dodik, Vlada RS je donijela odluku da na poziciju direktora Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme postavi Dragana Kapetinu.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Prema izvorima Žurnala, Dodik i Tešić namjeravaju u narednom periodu realizirati ugovore o prodaji viškova naoružanja, a vrijednost posla procijenjena je na oko 100 miliona dolara.

Tešić je, inače, i prije 6 godina učestvovao u izvozu viškova naoružanja, a dozvole mu je, za određene usluge, ubrzavao tadašnji ministar odbrane BiH Selmo Cikotić koji se nekoliko puta sretao sa Draganom Kapetinom.

Inače, Slobodana Tešića regionalni mediji dovodili su u vezu sa prodajom oružja libijskim pobunjenicima povezanim sa Al Kaidom.

izvor: zurnal.info-19802