Vehabija Harun Mehićević špijun Australije

Harun Mehićević
Harun Mehićević

Roditelji Haruna Mehićevića: Australija je tražila od našeg sina da špijunira IDIL

• Vođa Al-Furqan centra iz Melbournea u Australiji Harun Mehićević, koji je porijeklom iz Mostara, više puta je optuživan za povezanost sa IDIL-om te za regrutovanje bh. građana i drugih mladih u IDIL. Njegovi roditelji tvrde da njihov sin nije ekstremista i da je vlada Australije tražila da od njega špijunira IDIL za njih

Mehićevićev govor mržnje tajno je snimila australska policija, a na njemu se čuje kako govori da je jedan od njih postao špijun za Obavještajnu agenciju Australije, da trebaju biti oprezni, poduzeti mjere i da traže "crvene zastave".

Harunovi roditelji koji žive u Mostaru kazali su u razgovoru za News Corp Australia da je njegovom sinu prišla grupa špijuna iz Australije koji su tražili od njega pomoć u otkrivanju ekstremista na Bliskom Istoku. negirali su optužbe da je njihov sin pružio podršku IDIL-u, te su kazali kako su te tvrdnje nanijele štetu njihovoj porodici i njihovim unucima kojih ima 15, a od kojih sedam živi u Australiji.

Majka Semha je rekao kako je australska policija pretražila njihovu kuću bez znanja, ali im je rekla da nemaju šta kriti. Pitala je kako on može biti osumnjičen za podržavanje IDIL-a ako ga Obavještajna služba Australije regrutuje da radi za njih.

Istakla je kako je bila na lijekovima jer je doživjela nervni slom kada su objavljene optužbe na račun njenog sina koji živi u Australiji od 1992. godine.

- "Vlasti u Australiji nemaju problem s njim, ali neko pokušava napraviti problem našem sinu. Mladi momci su došli u njegovu organizaciju i udruženje ga je proglasilo krivim. Nije ih znao sve, bilo je tu različitih ljudi koji su dolazili na molitvu. Ne možete znati pravo lice svakoga, šta misle ili šta će reći. Da je znao, izbacio bi ih", rekla je Semha.

Dodala je da je Harun otišao u policiju kada je posjetio svoje roditelje u Mostaru 2012. godine i kazao im da će odgovoriti na sva pitanja. Isto je učinio i u Australiji.

Harunov zet postao je politički ekstremista i njegova kćerka se razvela jer mu se nije htjela pridružiti u Siriji. Harun nije htio komentirati ove navode kao ni navode o njegovoj povezanosti sa Obavještajnom službom Australije.

- "Nema se šta odgovoriti na vaša pitanja. To je samo kliše s namjerom da napišete nešto što će prodati tekst ili izazvati emocije čitatelja. Ljubazno vas usmjeravam na službene izjave centra Al-Furqan u vezi sa svim događajima i incidentima u Melbourenu. To je bilo dovoljno bilo kome ko želi shvatiti našu stranu priče, oni koji pretenduju drugačije mogu se radovati zatvaranju našeg centra i vikati 'Poživjela laž'. Nadam se da ćete shvatiti moje gađenje i nepovjerenje prema novinarima, bizarno jer sam 1991. godine entuzijastično upisao studij novinarstva u Sarajevo i Bog sami zna gdje bi me to odvelo", napisao je Harun u emailu.

Objavljeno: 13. maj 2016 | klix-ba