SDA u mutnom i dalje bistri podjelu Mostara

SDA u mutnom i dalje bistri podjelu Mostara

Je li SDA samu sebe isključila iz pregovora o Mostaru

"Centralni komitet" mostarske SDA - Užasna li pića i grozna li boravišta!

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

• Ili kako mi hoćemo ili nikako! To su danas saopćili iz "Centralnog komiteta" mostarske SDA. Pored toga poručili su da ne žele sudjelovati u razgovorima bez jasnog koncepta te izrazili želju da iz pregovora o budućem statusu Grada Mostara isključe sve one koji misle drugačije od njih

Objavljeno: 16. maj 2016 | Nihad Hebibović

Jasno je zbog čega SDA želi iz pregovora isključiti druge aktere.

Ona jeste u prilici ali ne i u poziciji da isključuje bilo koga.

Zašto?

Tuđmanovski prijedlog SDA koji se sastoji u podjeli Grada Mostara na dvije općine, a kojeg SDA neumorno protura kao jedino moguće rješenje, isključen je od strane građana Mostara, šire javnosti i međunarodne zajednice kao rješenje. Stoga će prije biti da je SDA sama sebe isključila (prvenstveno u očima građana Mostara) takvim prijedlogom iz razgovora koji se tiču buduće pozicije Mostara, pa shodno tome u vlastitu odbranu ne može reći ni utoliko da ih se isključuje.

Stoga kao jedina opcija, mostarskoj SDA ostaje isključivati druge, pojedinačno, jednog po jednog faktora, kako bi tim putem stvorila privid vlastitog kredibiliteta.

Dakle, apsolutno je jasno da SDA nije ta koja može bilo koga da isključuje, jer je njihov prijedlog isključen.

Iz SDA također kažu kako je stranka svjesna svoje odgovornosti po pitanju pokušaja pronalaska rješenja za Mostar baš zato nema namjeru učestvovati u razgovorima bez jasnog koncepta.

Kakva je to odgovornost i kakav je to koncept?

Odgovornost SDA sastoji se izgleda u tome što je SDA u ovom trenutku zbog svog "jasnog koncepta", najveća prepreka tome da do izbora ove godine u Mostaru dođe. Biti glavna prepreka tome da građani Mostara poput građana ostalih gradova u Bosni i Hercegovini mogu izaći na izbore i svojim glasom odlučiti ko će upravljati njihovim gradom, to u SDA nazivaju odgovornošću.

Tačno je da SDA ima odgovornost - samo takva vrsta odgovornosti za sobom povlači posljedice. Posljedica takve vrste odgovornosti je suspendiranje demokratije. Onaj ko suspendira demokratiju jeste odgovoran - ali u negativnom smislu demokratske odgovornosti.

Što se tiče samog koncepta, SDA doista ima jasan koncept, i suviše jasan (podjela grada na dvije općine) te je takav koncept upravo zbog njegove jasnoće odbačen.

Franjo Tuđman i Gojko Šušak
Franjo Tuđman i Gojko Šušak

Iz mostarske SDA nisu propustili priliku da iskažu svoju tobože patronizirajuću poziciju, stoga poručuju kako su navodno drugačije ideje i savjeti dobrodošli. Ako se pri tome ima u vidu da u SDA ne prihvataju nikakve druge ideje a savjete saslušaju tek onda kada ih pritisak javnosti dovede do toga da ih moraju saslušati, onda se postavlja pitanje, gdje su te ideje i savjeti dobrodošli?

U SDA nisu sigurno, pa iako jesu, onda jesu samo utoliko da prođu kroz uši lokalnih mostarskih glavešina ne remeteći im usput koncepcije, i to one jasne, i instrukcije iz sarajevske centrale. U mostarskoj SDA izgleda misle da su time što su ideje i savjete saslušali, neimajući i zadnju namjeru da neke od njih i doista realiziraju zadovoljili i ispoštovali iste. Oni tako više liče na skupinu narkomana sklonih autodestrukciji koji se unatoč savjetima uvijek i iznova vraćaju na svoje sulude zamisli.

Pored te autodestruktivne metode koju izgleda u mostarskoj SDA obožavaju, iako se ona direktno reflektira na cijeli grad, jer nije ni pola muke što će u historiji ovog grada propasti jedna sporedna SDA, propada sam cijeli grad, pored te metode SDA koristi i još jednu metodu psihološke manipulacije javnošću:

Svojom zavjerničkom šutnjom i nastojanjem da ućutkaju bilo kakvu javnu polemiku o Mostaru (dok deklarativno pozivaju na razgovore), u SDA tom tišinom i sašaptavanjima iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti, nastoje proturiti svoj skaredni prijedlog, međutim sva njihova muka sastoji se u tome što, ne može tišina na koju računaju pobjediti glasove koji se protive podjeli grada.

U mostarskoj SDA su očito umislili da je Mostar njihovo vlasništvo, njihov posjed, kuća iz koje ne treba da se širi bruka od njihovog prijedloga. Međutim, bruka je pukla i mostarski domaćini mogu samo zalud očekivati da ono što oni predlažu nije dostojno javnog podsmijeha ali i osude.

Do tada mostarskim "prvacima" ostaje da se tješe time da njihov jasni koncept ne stoji u kontradikciji sa zdravim razumom i jedinstvenom Bosnom i Hercegovinom. Jer ako taj koncept i takva pozicija -- podjeljeni Mostar i jedinstvena BiH -- nisu contradictio in adjecto, onda ni SDA koncept i pozicija nisu.

Užasna li pića i grozna li boravišta! El-Kehf, 29

izvor: vijesti.ba-309857