Kakav Blajburg!? Banjaluka vam je Blajburg!

Kakav Blajburg!? Banjaluka vam je Blajburg!

Komarica: Ljudi, dođite u Banjaluku - tamo je Blajburg

Franjo Komarica
Franjo Komarica

Objavljeno: 17. maj 2016

Vjerujem da oni koji ne znaju puno o Blajburgu da oni mogu iz neznanja govoriti nešto negativno, trebamo se svi truditi da upoznamo što više istinu, rekao je danas Franjo Komarica, banjalučki biskup.

Odgovarajući na pitanja novinara o osudama koje su se mogle čuti u javnosti zbog njegovog odlaska u Blajburg, Komarica je istakao i da je želio poručiti da se ne treba ići u Blajburg, jer "mi smo ovdje Blajburg".

"Ljudi, šta vi govorite ovdje, dođite u Banjaluku pa vidite tamo Blajburg, gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni zašto je njima oduzeto pravo na legitimaciju, na svoj identitet. Gdje su Banjalučani? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto, to je Blajburg za mene. Ne dajem pardona nikome. Onaj ko osuđuje pokazuje svoje pravo lice, trebamo skinuti te maske, previše dugo nosimo te maske, necivilizirane nehumane maske", rekao je Komarica.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je da je "temeljna stvar pomirenja i suživota - istina. Bez istine nema ni pomirenja, jer pomirenja nema u tome da živimo u laži".

"Pogotovo kad se radi o stvarima koje su prošlost od prije 70 ili 75 godina, pogotovo kada se radi o stvarima koje su povijesno jasne, dokazane, onda ja ne vidim nijedan razlog zbog čega se žrtve ne bi mogle ili smjele dostojanstveno komemorirati", rekao je Reiner i dodao da žrtve nemaju ideologije, nevine žrtve su nevine žrtve i nisu nevine žrtve jedne strane vrijednije ili manje vrijedne od nevino ubijenih ili nevinih žrtava druge strane.

izvor: ba.n1info.com-a96240