Stolac: Rat Bošnjaka protiv Bošnjaka

Stolac: Rat Bošnjaka protiv Bošnjaka

Stolac je poligon za ovladavanje SDA-om u HNŽ i Mostaru

Rat Salmira Kaplana i njegovog intimusa Bekira Isakovića protiv Zlatka Hadžiomerovića

Zlatko Hadžiomerović
Zlatko Hadžiomerović

Objavljeno: 11. maj 2015 | R.I.

- "Negativni kontekst u izbornom procesu SDA u Stocu je morbidna, dobro isplanirana konstrukcija jedne dnevne novine koja je u stvari dnevni bilten SDA-u suparničke političke stranke i ima zadatak da u javnosti stvori klimu javnog linča pod plaštom informisanja javnosti, a stvarni cilj joj je degradacija i kompromitacija Stranke demokratske akcije odnosno širenje političkog prostora za svog stvarnog vlasnika ne samo u Stocu nego i cijeloj BiH" - izjavio je za Dnevni list Zlatko Hadžiomerović, još uvijek aktualni ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi HNŽ.

Hadžiomerović kaže kako se, prema oprobanom receptu vlasnikovih nalogodavaca, koriste izmišljeni događaji koji mogu najjače uticati na emocije jednog naroda, kao što je tučnjava na dženazi.

- "Takvu gnusnu laž teško bi bilo tko opovrgnuo, da na navedenoj dženazi nije bio novinar koji je kasnije reagirao profesionalno i svojim tekstom dokazao istinu. Na žalost, prostor za takvo djelovanje im daju nezreli i naivni pojedinci iz SDA koji, u zabludi, naručivanjem tekstova misle da tu dnevnu novinu koriste u svom interesu u izbornom procesu unutar SDA, a u stvari nisu svjesni da su oni samo sredstvo u rukama druge političke stranke kojim razgrađuju jedinstvo SDA i uveliko snižavaju rejting SDA" - navodi Hadžiomerović.

Na optužbe da je u izbornom procesu podjelio Bošnjake u Stocu, kaže kako to nije istina.

- "Bošnjaci i dobrobit Bošnjaka u Stocu je moj cilj a ne sredstvo upravo iz razloga što živim u Stocu. A da ja povremeno navratim u Stolac kada mi je to interes onda bi bilo opravdano mi prigovarati da doprinosim podjeli Bošnjaka u Stocu" - rekao je navodeći kako je mjesto predsjednika OO SDA Stolac samo sredstvo za realizaciju cilja.

- "Međutim, jedna interesna grupacija unutar SDA plasira tu zamjenu teza kako bi isprovocirala reakciju vrha stranke ili za uvođenje povjereništva u SDA Stoca ili eliminaciju gospodina Salmira Kaplana i mene iz izbornog procesa putem ne davanja saglasnosti na naše kandidature za predsjednika OO SDA Stolac. Eliminacijom mene i Kaplana bi se otvorio prostor za trećeg kandidata Bekira Isakovića, Kaplanovog intimusa koji je Kaplanova zlatna rezerva. Što bi se reklo nije šija nego vrat" - rekao je ne želeći govoriti o imenima tvrdeći kako je poznavateljima prilika u SDA HNŽ jako je dobro poznato.

- "Jesu iz ovog kantona ili samo imaju CIPS u HNŽ, a povezani su i s pojedincima iz vrha stranke. Naglašavam s pojedincima! S druge strane, na prijedlog g-dina Izetbegovića Predsjedništvo stranke je imenovanjem potpredsjednika Safeta Softića da nadzire preostali dio izbornih radnji u Stocu jasno pokazalo svoju neutralnost i volju za dosljedno poštivanje Statuta i Pravila izbornog postupka i ja ponovo pozdravljam takvu odluku" - rekao je Dnevnom listu Hadžiomerović.

Istaknuo je kako je tijekom dosadašnjeg dijela izbornog procesa bilo propusta ali su na prvostupanjskom ili drugostepanjskom organu ispravljani.

- "Međutim, Centralna apelaciona komisija se, na žalost, pretvorila u jednostrani instrument već spomenute interesne grupe i zloupotrebom ovlaštenja postala faktor koji direktno i brutalno uvodi nelegalnost u izborni proces u SDA Stoca. Ako bude potrebno spreman sam pravdu tražiti i sudskim putem. Ipak, pošto smo sve to u suradnji s dvije ugledne odvjetničke kuće iz Mostara analizirali i našli statutarni put za obustavljanje od izvršenja odluka Centralne apelacione komisije uz predočenje jasnih dokaza, nadam se da sudski postupci neće biti potrebni. SDA je previše velika i ozbiljna stranka da bi dopustila da dva čovjeka koji čine Apelacionu komisiju ruše legalnost rada i na velika vrata promoviraju pravno nasilje".

Kaže kako je izborna Skupština za općinsku organizaciju SDA Stolac, koja je trebala biti održana u nedjelju, odlukom Izvršnog odbora odgođena jer nisu održani izbori u svim mjesnim ograncima što je preduvjet, a najveći grijeh za to pripada Centralnoj apelacionoj komisiji.

- "S obzirom da hoćemo i moramo poštivati odredbe Pravila izbornog postupka matemački je nemoguće da se proces može završiti prije 18.5. Ako svi želimo dobro i Stranci i bošnjacima Stoca a u cilju relaksiranja završetka izbornog procesa ovim putem javno pozivam stranačke kolege gospodu Isakovića i Kaplana da se sva trojica povučemo iz kandidature za mjesto predsjednika SDA Stolac i otvorimo put za potpuno novo lice za predsjednika SDA Stolac" - rekao je Hadžiomerović dodavši kako se time može dokazati da u ovom izbornom procesu "želimo ojačati SDA i poslati najbolju moguću poruku stočanima".

- "Nemojmo se zavaravati, Stolac je mala Općina kakvih ima na desetine u BIH, SDA je u Stocu dobila 1.600 glasova na posljednjim izborima što je 0,53 posto od ukupnog broja glasova SDA. Jasno je da već spomenutoj interesnoj grupi i pojedincima iz vrha Stranke Stolac nije nikakav cilj nego sredstvo i metodni poligon za realizaciju stvarnog cilja a to je ovladavanje Kantonalnim odborom SDA HNŽ, a u drugoj fazi u dogledno vrijeme i Gradskim odborom SDA Mostara. Odnosno da ispitaju da li im ove brutalne i nelegalne metode mogu proći da bi ih eventualno poslije primijenili na Kantonalnom odboru i Gradskom odboru Mostara" - rekao je Hadžiomerović.

izvor: bljesak.info-117053