Putinov cilj je razjediniti Evropu

Putinov cilj je razjediniti Evropu

Zavadi, pa vladaj

KASPAROV DEMASKIRAO PUTINOVU STRATEGIJU: "Njegov je cilj razjediniti i razoriti Evropsku uniju"

Garry Kasparov
Garry Kasparov

• Najveći šahovski igrač svih vremena Gari Kasparov tvrdi kako Vladimir Putin, Donald Trump i evropska desnica imaju zajednički cilj koji predstavlja slabljenje moći Evropske unije. U svojoj najnovijoj kolumni za britanski "Guardian" Kasparov upozorava kako izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije,( Brexit), nije samo pusta želja službenog Kremlja, već i nešto što aktivno podržava

Objavljeno: 18. maj 2016

Ruski predsjednik Vladimir Putin, kandidat za predsjednika SAD Donald Trump i desničarske stranke širom Starog kontinenta imaju cilj na kome zajedno rade - slabljenje moći Evropske unije, poručio je Gari Kasparov.

Ruski šahovski velemajstor i politički aktivista kaže da se to vidi po tome što su ruski mediji pod Putinovom kontrolom prepuni članaka o bregzitu (odlasku Velike Britanije iz Evrope), kao i pohvala na račun kontroverznog američkog milijardera.

- Izreka "zavadi, pa vladaj" nije ništa novo, ali ne znači da nije efikasno. Tokom 16 godina na vlasti Putin je odradio dobar posao u biranju najslabijih, najponiznijih pripadnika krda evropskih vođa, koje bi zatim koristio kao klin protiv ujedinjene Evrope - tvrdi Kasparov.

On podsjeća na italijanskog premijera Silvija Berlusconija, koji se hvalio da je Putinov lični advokat, zatim njemačkog kancelara Gerharda Schredera, koji i dalje spaja Rusiju i Njemačku.

- Putin uvijek podržava najveće separatiste u evropskoj politici i nada se da će mu vratiti uslugu glasanjem za ukidanje sankcija EU protiv Rusije.

Evropske antiimigrantske stranke, kvazifašisti i ne-toliko-kvazi fašisti obožavaju čovjeka koji je anektirao evropsku teritoriju i nastavlja svoj vojni napad na Ukrajinu, državu koju želi da kazni jer je slijedila san pridruživanja EU - tvrdi Kasparov. On dodaje da je još jedan evropski političar u tom društvu, bivši gradonačelnik Londona Boris Johnson.

- On ide toliko daleko da ponavlja tvrdnje Kremlja da je Evropa kriva za haos u Ukrajini. A bregzit bi ojačao snage koje žele podijele i mržnju. Nemam velike simpatije prema birokratiji u Briselu. Ipak, EU je znatno bolja od ere koja joj je prethodila - tvrdi Kasparov.

Svi bi trebalo da se zabrinu kad vide ko najviše želi povratak u eru prije Evropske unije.

- Ako tragate za najboljim potezom, treba pogledati šta želi Putin i učiniti suprotno od toga. Na primjer, on očajnički želi da Trump postane novi predsjednik SAD - naveo je Kasparov, a onda citirao Winstona Churchilla: "Ne možemo stati. Mora biti ili svjetska anarhija, ili svjetski red".

Kasparovu ovo nije prvi put da napada ruskog predsjednika. On je i ranije imao oštre izjave o njemu, pa je tako jednom uporedio Putina sa don Vitom Corleoneom.

- Za razliku od mafijaškog dona koji ima kocku, ruski diktator ima naftu, novac i moć. Putin je egzistencijalna prijetnja za zapadne demokratije- rekao je Kasparov.

Inače, Trump je više puta izjavio da su on i Putin veoma slični i da misli da bi se dobro slagali. S druge strane, ruski predsjednik je rekao da je Trump bistra i talentovana osoba, pravi lider koga će dočekati otvorenih ruku.

Nekoliko zemalja EU ne može više da izdrži sankcije uvedene Rusiji 2014. godine i sve glasnije se kritikuje odluka koja je dovela do velikih problema u evropskim ekonomijama.

- Velike grupe političara i biznismena iz Njemačke i Francuske tvrde da su njihove zemlje već mnogo propatile zbog ovih restriktivnih mjera, a pojedine grupe sve glasnije zahtjevaju da se sankcije ukinu - piše andorski novinar Altino Matos.

izvor: slobodna-bosna.ba-32044