Simatović izbegava suđenje za ubistvo Ćuruvije

Simatović izbegava suđenje za ubistvo Ćuruvije

Simatović izbegava da se pojavi na suđenju za ubistvo Ćuruvije

Franko Simatović
Franko Simatović

• Bivši zvaničnik Državne bezbednosti Franko Simatović, koji bi mogao da otkrije ulogu tajne službe u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, nekoliko puta se nije pojavio kao svedok na suđenju

Objavljeno: 19. maj 2016 | Marija Ristić BIRN Beograd

Franko Simatović, zvani Frenki, bivši visoki zvaničnik Državne bezbednosti DB Srbije, ove nedelje se ponovo nije pojavio da svedoči na suđenju četvorici pripadnika DB, koji su optuženi da su 1999. bili uključeni u ubistvo novinara i urednika Slavka Ćuruvije.

Srpske vlasti mesecima pokušavaju da dovedu Simatovića pred sud kako bi svedočio, ali su ovi pokušaji osujećeni bizarnim birokratskim greškama.

Iako je njegova adresa poznata sudu, jer je Simatović dužan da bude u Srbiji na stalnoj adresi i da se redovno prijavljuje vlastima zbog tekovnog suđenja za ratne zločine pred sudom u Hagu, administracija mu do sada dva puta nije dostavila sudski poziv.

Prvo ročište u aprilu je odloženo jer poštar nije mogao da pronađe njegov stan u zgradi, pa je poziv ubacio u sanduče, a Stanišić ga nikada nije uzeo.

Slični razlozi su navedeni i nakon propalog pokušaja da se Stanišić pojavi pred sudom u sredu.

"Vrata je otvorila žena koja se brine o njegovom detetu i ona nije mogla da uzme poziv suda, niti je znala gde je on", rekao je sudija koji sudi u predmetu Ćuruvije.

Tužilaštvo, koje je odgovorno da obezbedi prisustvo svedoka kaže da će pokušati da pronađe način da locira Stanišića uz pomoć suda UN-a.

Odbrana je, s druge strane, kritikovala Tužilaštvo i sudsku administraciju, rekavši da nije "logično" da se Stanišić ne može pronaći i tvrdeći da je on ključ ovog slučaja te da mora svedočiti.

Pucanj u leđa

Milorad Ulemek Legija
Milorad Ulemek Legija

Suđenje za ubistvo Ćuruvije traje skoro godinu dana u Višem sudu u Beogradu, pred kojim su četiri bivša funkcionera DB - Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak. Oni su optuženi za zaveru za ubistvo i za ubistvo ovog novinara, izvršeno u aprilu 1999. godine.

Trojica optuženih izjasnili su se da nisu krivi, dok se Kurak nalazi u bekstvu.

Ćuruvija je ubijen ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu. Pucano mu je u leđa 17 puta. Njegova porodica i bivše kolege veruju da je motiv ubistva Ćuruvijin opozicioni stav.

On je bio glasni protivnik režima Slobodana Miloševića, koga je otvoreno optuživao za ratne zločine i za vođenje represivnog režima.

DB je godinama pratila Ćuruviju, koji se smatrao neprijateljem države.

Istraga o ovom slučaju je trajala više od 15 godina. Do suđenja je došlo nakon iznenađujućeg prevrata, kada je bivši komandant jedinice DB, Milorad Ulemek Legija, odlučio da progovori o ulozi svojih bivših kolega u ubistvu.

Prema Legiji, koji služi kaznu za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića, izvršeno 2003. godine, Marković i Radonjić su zagovarali ubistvo Ćuruvije, Kurak je ubio novinara, a Romić mu je pomogao.

Legija je takođe rekao da su krajem marta 1999. godine on i još neki pripadnici Jedinice za specijalne operacije angažovani da ubiju Ćuruviju, ali da su se u to vreme, zbog rata na Kosovu, oni uglavnom borili i nisu mogli da otputuju u Beograd da ubiju novinara.

Iako Tužilaštvo veći deo optužnice zasniva na njihovim izjavama, Legija i ostali borci njegove jedinice još uvek nisu svedočili na suđenju.

Legija je bio među prvima koji je Simatovića povezao sa ovom slučajem.

U svojoj izjavi datoj tužiocu 2014. godine Legija je rekao da je 29. marta 1999. godine helikopterom došao u Beograd sa Kosova i sastao se sa optuženim Markovićem i sa Simatovićem, koji je tada bio pomoćnik načelnika Resora državne bezbednosti, kako bi im podneo izveštaj o napretku borbe na Kosovu.

Nakon što su napustili kancelariju Simatovića, Legija i Marković su kratko pričali u hodniku zgrade DB-a, pri čemi je, navodno, Marković rekao Legiji da mu je njegova jedinica potrebna da "ukloni jednu osobu, koja ugrožava državnu bezbednost kroz neprijateljske aktivnosti".

Marković je rekao da to treba da se uradi tokom sledećih 10 dana.

Prema navodima Tužilaštva, cilj je bio Ćuruvija, koji je ubijen 11. aprila 1999.

Legija je tužiocu takođe rekao da je od Markovića kasnije čuo da je ubistvo počinio Kurak. Prema Legiji i drugim pripadnicima njegove jedinice, njima je kasnije naređeno da ubiju Kuraka, ali je on uspeo da pobegne.

Telefonski pozivi posle ubistva

Tužilaštvo se nada da će svedočenje Simatovića otkriti više detalja o ovom sastanku i događajima koji su usledili.

I drugi svedoci na suđenju su povezali Simatovića sa ubistvom.

Svedok Milovan Brkić, srpski novinar i urednik, rekao je istražiteljima da ima "neke informacije da je ubistvo Ćuruvije organizovao Franko Simatović" uz znanje optuženog Markovića.

Simatović je negirao ove navode.

Tužioci su uspeli da uđu u trag telefonskim kontaktima sa počiniocima na dan kada je Ćuruvija ubijen, a jedan od pozvanih je bio Simatović.

Prema tužiocima, Kurak, koji je optužen da je pucao u Ćuruviju, tog dana je 11 puta pozvao Simatovića nakon ubistva novinara.

Simatović je dao izjavu tužiocima 2014. godine tokom istražne faze, rekavši da je Legija sa Kosova došao u Beograd i da je moguće da su se sreli.

On je takođe dodao da je sve optužene dobro poznavao, ali je negirao bilo kakvu umešanost u zaveru za ubistvo.

Međutim, kako bi iskazi Legije, Simatovića i drugih mogli da budu prihvatljivi na suđenju, oni treba da ih ponove pred sudom.

Ostaje nejasno hoće li se Simatović pojaviti kao svedok ili ne.

Njegov sudski poziv je postavljen na oglasnoj tabli suda, a ukoliko poziv ostane osam dana na oglasnoj tabli, prema zakonu, smatraće se da je on dobio zvaničnu obavest da se pojavi.

Ukoliko se ne pojavi, onda sud ima mogućnost da naloži policiji da ga dovede.

izvor: balkaninsight.com