Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću krajem godine

Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću krajem godine

Jovica Stanišić i Franko Simatović
Jovica Stanišić i Franko Simatović

• Ponovljeno suđenje bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću moglo bi početi najranije u decembru ove godine, zaključeno je na statusnoj konferenciji u Haagu

Objavljeno: 23. maj 2016

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Burton Hall, predložilo je da suđenje bude formalno otvoreno u decembru, a da dokazni postupak započne u februaru iduće godine.

Branioci Stanišića i Simatovića tome su se, međutim, usprotivili, zatraživši da suđenje počne u aprilu ili maju iduće godine, kako bi odbrana imala dovoljno vremena da se pripremi.

Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač ocijenio je da je "nerealistično" i "nemoguće" da proces počne u decembru, tim prije što je i tužilac Douglas Stringer zatražio više vremena da objelodani spisak svjedoka i suštinu optužbi protiv Stanišića i Simatovića.

Tužilac Stringer predložio je da, umjesto u julu, kako su sugerisale sudije, svoj pretprocesni podnesak, odnosno scenario po kojem će izvoditi dokaze tokom suđenja, podnese u septembru.

Na tužiočevu opasku da odbrani nije potrebno dodatno vrijeme za pripremu budući da se suđenje samo ponavlja, Stanišićeva odbrana je odgovorila da u tom slučaju ni tužiocu nije potrebno toliko vremena.

Stanišić, bivši načelnik Službe državne bezbjednosti Srbije, i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Hrvatskoj i BiH. Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila.

Stanišića i Simatovića uhapsile su i u Haag izručile vlasti Srbije 2003. godine.

Poslije prvog suđenja, Tribunal ih je krajem maja 2013. godine oslobodio krivice po svih pet tačaka optužnice.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je 15. decembra prošle godine poništilo prvostepenu oslobađajuću presudu izrečenu Stanišiću i Simatoviću i naložilo da se optuženima ponovo sudi.

Stanišić i Simatović su trenutno na privremenoj slobodi u Srbiji, do početka ponovljenog procesa, prenosi BIRN - Justice Report.

izvor: klix.ba-160523102