Potvrđena optužnica Zlatanu Jeliću

Potvrđena optužnica Zlatanu Jeliću

Potvrđena optužnica Zlatanu Jeliću za ratni zločin na području Mostara

Zlatan Mijo Jelić
Zlatan Mijo Jelić

• Etničko čišćenje, protivpravno lišenje slobode muškaraca i zatvaranje u zatvore i logore, izvođenje muškaraca na prinudne radove na liniji fronta i u živi štit, te prisilni progon i premještanje žena, djece i starih na teritoriju pod kontrolom ARBiH

Objavljeno: 23. maj 2016

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 7. januara optužnicu koja optuženog Zlatana Jelića tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, saopćeno je danas iz tog suda.

U optužnici se navodi da je optuženi Zlatan Jelić, od maja 1993. do početka marta 1994. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije BiH i HVO, u svojstvu zapovjednika 1. djelatne bojne Vojne policije HVO, te zapovjednika 1. lakojurišne bojne Vojne policije HVO i zapovjednika Odbrane grada Mostara koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području grada Mostara, učestvovao u organiziranju i izvršenju širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar u cilju realizacije strateških ciljeva hrvatskog naroda, i to:

Etničkim čišćenjem, protivpravnim lišenjem slobode muškaraca i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem muškaraca na prinudne radove na liniji fronta i u živi štit, te prisilnim progonom i premještanjem žena, djece i starih na teritoriju pod kontrolom ARBiH. (FENA)

izvor: 24sata.info-262362