SDP nije htio promjenu imena ulica u Mostaru

SDP nije htio promjenu imena ulica u Mostaru

BEŠLIĆ ODGOVORIO BEĆIROVIĆU: Dva puta sam predlagao promjenu naziva ulice Mile Budaka

Ulica Mile Budaka
Ulica Mile Budaka

• "Da je kojim slučajem drugačije, ili da je bivši potpredsjednik SDP-a iskren i politički korektan u onom što predlaže, mogao je preko svojih stranačkih drugova u Gradskom vijeću Mostara promijeniti imena tih ulica", navodi se u reagiranju iz Bešlićevog ureda

Objavljeno: 25. maj 2016

Nakon što je zastupnik SDP-a BiH Denis Bećirović uputio inicijativu Kolegiju Zastupničkog doma Parlamenta BiH da pozovu nadležne organe Grada Mostara da ukinu nazive ulica koje nose imena Mile Budaka, Jure Francetića, Vokića i Lorkovića, oglasio se i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

"Osim što mu to nije u opisu posla, kao ni nadležnosti spomenutog visokog doma, više je nego jasno kako je ovaj državni zastupnik u nedostatku bilo kakvih suvislih političkih inicijativa, kojima bi opravdao svoju visoku zastupničku plaću, još jednom je htio svojom licemjernom i politikantskom inicijativom skrenuti malo pozornost na sebe.

Da je kojim slučajem drugačije, ili da je bivši potpredsjednik SDP-a iskren i politički korektan u onom što predlaže, mogao je preko svojih stranačkih drugova u Gradskom vijeću Mostara promijeniti imena tih ulica", navodi se u reagiranju iz Bešlićevog ureda.

"Podsjetit ćemo stoga i ovom prigodom zastupnika i tada visokog dužnosnika SDP-a Denisa Bećirovića, ali i cijelu javnost, kako je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić dva puta u Gradskom vijeću Mostara službeno predlagao da se imena tri spomenute ulice, koje su svoje ime dobile u ratu, promijene i da se tim ulicama daju imena po poznatim mostarskim i bh. pjesnicima.

Licemjerno je danas spočitavati to pitanje gradskim vlastima u Mostaru, gradonačelniku, SDS ili pak HDZ-u BiH, čiji su vijećnici u Gradskom vijeću Mostara taj prijedlog podržali, jer promjenu nisu htjeli upravo oni koji su sada naknadno došli pameti te nam svojim niskim demagoškim potezima drže predavanja o Mostaru kakav je bio i kakav bi trebao biti", tvrde u Gradskoj upravi Mostara, uz poruku zastupniku Denisu Bećiroviću kako bi bilo puno pametnije da se bavi državnim reformama, a ne lokalnim problemima.

izvor: slobodna-bosna.ba-32356

 

HDZ i SDS za ulice sa ustaškim imenima

Objavljeno: 25. maj 2016

U saopćenju za javnost Socijal demokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) ističe se kako su na posljednjoj sjednici državnog parlamenta poslanici HDZ-a BiH i SDS-a "sramno" glasali protiv ukidanja naziva ulica u Mostaru koje nose imena ustaških zvaničnika fašističke NDH Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića.

"Poslanici HDZ-a BiH i SDS-a skandalozno su glasali za afirmiranje, veličanje i opstanak naziva ulica koje nose imena dokazanih ustaških zločinaca koji su direktno odgovorni za masovna stradanja Srba, Jevreja, Roma, kao i velikog broja antifašista Hrvata i Bošnjaka. Jednim od najsramnijih glasanja u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini poslana je još jedna poruka antifašitima Hrvatima, Srbima i Bošnjacima da za njih nema mjesta u Mostaru", ističe se u saopćenju SDP-a.

Uprkos glasovima protiv njenog usvajanja, Inicijativa je dobila većinu glasova u Predstavničkom domu, pa će konačna odluka o njenoj sudbini biti donesena u drugom krugu glasanja zakazanom za 14. juni 2016. godine.

"SDP BiH obavještava cjelokupnu domaću i međunarodnu javnost da je HDZ ovakvim glasanjem pokazao svoje pravo lice. Sada definitivno znamo da je HDZ Dragana Čovića inicijator, autor i najveći branitelj opstanka ulica koje nose imena ustaških zločinaca. Zbog toga, javno pozivamo HDZ BiH da objasni cjelokupnoj javnosti čime su to ustaški ministri i doglavnici zaslužili da table najvažnijih ulica u Mostaru nose njihova imena? Posebno ih pozivamo da objasne kako to da pored tolikih hravatskih antifašista oni afirmiraju najbliže saradnike zločinca Ante Pavelića među kojima ima i onih koje je direktno odlikovao najveći zločinac u historiji čovječanstva, Adolf Hitler", poručuju u saopćenju za javnost iz SDP-a BiH.

izvor: bhrt.ba