Vehabija ili državni agent

Vehabija ili državni agent

Uhapšeni "terorista iz Sandžaka" bio državni agent za razbijanje Islamske zajednice

Tefik Mujović
Tefik Mujović

Objavljeno: 26. maj 2016

Tefik Mujović (36), rodom iz Tutina, koga su srpske obavještajne službe označile kao osobu od koje "prijeti najveća opasnost širenja Islamske države u Srbiji i mogućih terorističkih napada" - isporučen je Srbiji iz Turske. Protiv njega je bila raspisana međunarodna Interpolova potjernica na osnovu koje je i uhapšen.

Protiv Mujovića je u septembru 2014. godine Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu po kojoj je u martu prošle godine pred Specijalnim sudom počeo glavni pretres u njegovom odsustvu. On je uhapšen na granici sa Sirijom, a Srbiji je izručen krajem aprila.

Prema podacima sigurnosnih službi, Mujović je bio angažovan na širenju radikalnog islama u svim zemljama u regionu. Vehabijske ideje, kako se navodi, prihvatio je u Jemenu, gdje je završio teološki fakultet. Navodno, borbeno ime mi je Ebu Talha Jemenac, a koristio je i dokumenta na ime Ali Selim el Mazi, sa kojima je i uhapšen. "Večernje novosti" navode da je Mujović posredstvom društvene mreže Fejsbuk propagirao terorizam i pozivao na samoubilačke akcije u Srbiji i Evropi.

Tragom informacija o biografiji dotične osobe, naišli smo da je bio zaposlen i primao platu u džamiji u Nišu, kao Zilkićevi i Jusufspahićev imam. Svjedoci koji su pratili njegove aktivnosti na društvenim mrežama ističu da je i tada iskazivao tekfirovska opredjeljenja, ali isključivo prema muftiji Zukorliću. To mu nije smetalo da učestvuje u projektima tipa "Verska tolerancija - krupan korak ka EU", "Podrška medijima u oblasti evropskih integracija", programa za unapređenje izvještavanja medija o oblastima i temema relevantnim za proces evrointegracija, projekta finansiranog od Evropske Unije.

Također, kao imam u Nišu je bio uključen i u projekte jevrejske organizacije, o čemu su izvještavali jevrejski mediji. Ostaje da se utvrdi da li je riječ o osobi nestabilnih opredjeljenja ili o ubačenom igraču na sirijsko ratište.

izvor: sandzakpress.net