Jedan dan dvije nove funkcije za Vedrana Muladbića

Jedan dan dvije nove funkcije za Vedrana Muladbića

I ministar ispred SBB, i član "nezavisnog odbora" za izbor policijskog komesara

RODBINSKE VEZE NOVOG MINISTRA: Vedran Mulabdić zet bivšeg reisa Cerića

Policiju nam vode mesari, slastičari i pjesnici

Vedran Mulabdić
Vedran Mulabdić

• SBB-Fahrudin Radončić je na mjesto novog ministra policije u Kantonu Sarajevo predložio izvjesnog Vedrana Mulabdića. Njegovo imenovanje trebalo bi biti obavljeno u ponedeljak na zasjedanju Skupštine Kantona Sarajevo

Objavljeno: 28. maj 2016

Među prvim tačkama dnevnog reda na predstojećem zasjedanju Skupštine Kantona Sarajevo bit će imenovanje novog ministra policije, nakon što je prethodni, Ismir Jusko, podnio ostavku zbog odlaska na novu ministarsku funkciju.

Vedran Mulabdić će na 5. tački dnevnog reda predstojeće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo vjerovatno postati novi sarajevski ministar policije. Već na narednoj, 6. tački iste ove Skupštine, Mulabdić bi trebao postati i član "nezavisnog" odbora za izbor i rad policijskog komesara Kantona Sarajevo.

Mulabdić će, dakle, shodno ovome scenariju, na 5.tački dnevnog reda Skupštine biti zavisan i politički obojen tako što će se glasati o njegovom imenovanju kao kandidatu SBB-Fahrudin Radončić. Već na narednoj, 6.tački dnevnog reda Mulabdić postaje "nezavisan" i predložen je njegov izbor u nezavisni odbor za izbor i rad policijskog komesara policije KS.

Inače sama rang lista "nezavisnog odbora" za imenovanje i rad policijskog komesara policije KS izuzetno je stranački obojena, i to vrlo očitim stranačkim kandidatima. Pored Mulabdića tu su i dva kandidata koja dolaze sa područija opštine Hadžići (Armin Hrgić i Alija Kazić), članovi SDA, a zanimljivo je i da predsjednik Komisije (zastupnik Eldar Čomor) koja je birala nezavisni odbor, također, dolazi iz iste opštine i iste političke stranke.

Također tu je i dodatni, stari, provjereni kadar Eseda Radeljaša, ali i SDA, Halid Ganija te još dvoje zaposlenika istog ministarstva - onog civilnih poslova BiH gdje je, također slučajno, ministar također iz SDA - Adil Osmanović.

Dakle pored Radončićevog Mulabdića u "nezavisni odbor" za imenovanje i rad policijskog komesara policije KS imenuje se još pet (5) članova direktno vezanih za SDA te je, na ovaj način, ovaj odbor potpuno politički obojen što će, uzročno - posljedično, dovesti i do političke obojenosti samog policijskog komesara što će imati direktan uticaj na rad policije u Kantonu Sarajevo.

Naime aktuelni komesar sarajevske policije, Vahid Ćosić, je zahvaljujući izmjenama zakona još uvijek komesar iako je stekao uslove za penziju. Iz penzionerskog statusa se u "nezavisni odbor" dovode još dva člana te Ćosić neće biti usamljen u svog penzionerskom statusu. Ćosić je, naime, u posljednja dva slučaja brutalno kršio zakone i propise u Kantonu Sarajevo: u slučaju ubistva Dženana Memića te u slučaju kada je Ćosićev sin počinio tešku saobraćajnu nesreću. To ipak nije smetalo "nezavisnom odboru" da njegov rat ocijeni sa odličnom ocjenom.

Dodatna zanimljivost u izboru "nezavisnog odbora" za izbor i rad policijskog komesara policije KS jeste i to da je jedan od njenih budućih članova, Taib Spahić, u svojoj biografiji naveo da voli pisati poeziju te da je autor nekoliko zbirki pjesama kao što su, kako je naveo Spahić, "Pasje doba" i "Vrane u magli", dok je drugi predloženi član "nezavisnog odbora" naveo da je radni vijek proveo u "Argeti" i sličnim, prehrambenim preduzećima što sasvim sigurno nema nikakve veze sa policijom.

izvor: bnn.ba

 

RODBINSKE VEZE NOVOG MINISTRA: Vedran Mulabdić zet bivšeg reisa Cerića

• Amina Mulabdić najstarija je kćerka bivšeg reisa Mustafe Cerića, a bila je zaposlena u u Direkciji za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH

Objavljeno: 30. maj 2016

Vedran Mulabdić, kandidat Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zvanično je imenovan za novog ministra unutrašnjih poslova KS. Mulabdić je na ovoj funkciji naslijedio Ismira Juska, također člana SBB, koji je postao novi ministar prometa i komunikacija BiH.

Vedran Mulabdić rođen je 1976. godine u Sarajevu. Od 2004. do 2006. godine bio je zaposlen u MUP-u Kantona Sarajevo, a nekoliko godina radio je i kao zaštitar. Bio je angažiran kao stručni saradnik iz oblasti zaštite javnog reda u Sektoru za zaštitu granica i javnog reda u Ministarstvu sigurnosti BiH, gdje je zaposlen od 2006. godine.

Kako je Cerić postao vlasnik šestosobnog stana

Već godinama traje bespoštedna bitka efendije Cerića i Vakufske direkcije za dio stambenog fonda u općinama Stari Grad i Centar Sarajevo: uprkos zakonima i sudskim odlukama, višedecenijskim stanarima je onemogućen otkup - dok jedne istjeruje iz stanova, Cerić sebe i svoju porodicu stambeno zbrinjava -- sanela.info-6797

"Slobodna Bosna" je prije sedam godina pisala da je Mulabdićeva supruga Amina, sa kojom je u braku od 2007. godine, kćerka bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića. Amina Mulabdić najstarija je kćerka bivšeg reisa Cerića, a u to vrijeme bila je zaposlena u u Direkciji za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH.

Nakon vjenčanja bračnog para Mulabdić, mediji su svojevremeno pisali o tome kako je Vedran Mulabdić na sumnjiv način postao vlasnik boračkog stana u sarajevskom naselju Šip, iako za vrijeme rata nije bio pripadnik Armije BiH.

izvor: slobodna-bosna.ba-32611

 

Ko je novi ministar MUP Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić

Objavljeno: 17. maj 2016

Kandidat SBB za ministra MUP-a Kantona Sarajevo, a nakon što je Ismir Jusko preuzeo dužnost ministra prometa i komunikacija BiH, je Vedran Mulabdić. Mulabdića na ovu poziciju treba da potvrdi Skupština Kantona Sarajevo, piše novinska agencija Patria.

Vedran Mulabdić rođen je 1976. godine u Sarajevu. Trenutno je zaposlen kao viši stručni saradnik za opću sigurnost u Ministarstvu sigurnosti BiH gdje je uposlen od 2006. godine.

U periodu avgust-decembar 2006. godine radio je u Sektoru za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH.

Od 2004. do 2006. godine bio je uposlen u MUP-u Kantona Sarajevo, a nekoliko godina radio je i na poslovima zaštite ljudi i imovine. Osnovnu školu, kao i srednju završio je u Sarajevu. Na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu 2003. godine stekao je VŠS, a 2005. godine i VSS.

Magistarski rad na temu "Uloga obavještajne službe u savremenoj diplomatiji"odbranio je 2015. godine na Fakultetu političkih nauka Sarajevo.

Od septembra 2005. do marta 2006. godine pohađao je u Policijskoj akademiji na Vracama Osnovnu policijsku obuku gdje je dobio čin mlađi inspektor. Aktivno govori engleski, te pasivno njemački jezik.

Mulabdić je bio koordinator Odbora za sigurnost izbora, i to u izbornim procesima 2010., 2012. i 2014. godine. Također, jedan je od autora Priručnika za Rad policije u zajednici u Bosni i Hercegovini. Član je Radne grupe za izradu Smjernica za prikupljanje podataka u oblasti maloljetničkog prestupništva u Bosni i Hercegovini.

Učešće u seminarima

- Na Policijskoj akademiji MUBARAK u Kairu bio je učesnik na seminaru o temi: "Kompjuterski kriminal i kriminal umjetninama.

- Seminar u organizaciji FBI i NATO-a o temi: "Countering the Proliferation of WMD via International Cooperation" Sarajevo, Bosna i Hercegovina (21. - 25. april 2008);

- Seminar u organizaciji Vijeća ministara BiH i OSCE-a o temi: "Sigurnosna politika Bosne i Hercegovine" Sarajevo, Bosna i Hercegovina (3. - 14. novembar 2008);

- Seminar u organizaciji Vlade SAD o temi: "Export Control and Related Border Security (EXBS)Program" Beč, Republika Austrija (2. - 5. febuar 2009);

- Seminar u organizaciji Vlade SAD o temi: "Analysis of Strategic Commodity Transfer" Podgorica, Republika Crna Gora (17. - 19. februar 2009);

- Seminar u organizaciji Vlade SAD o temi: "Export Control and Related Border Security (EXBS) Program" Podgorica, Republika Crna Gora (5. - 7. maj 2009);

- Turska vojna akademija - PfP Training Centar, seminar o temi: "Arms Control Orientation Course" Ankara, Republika Turska (8. - 12. februar 2010).

izvor: nap.ba-24865