Političari kolovođe korupcije u BiH

Političari kolovođe korupcije u BiH

Korupcija je ključni problem BiH

lideri
Tajkunizacija

• Američke službe znaju koji su političari i uopće dužnosnici u BiH u kolu korupcije ogromnih razmjera, imaju o tome i detalje

Objavljeno: 28. maj 2016

Da bi korumpirane mogao "pogoditi američki grom" može se naslutiti iz onoga što se preksinoć po našem vremenu događalo u Kongresu SAD u Washingtonu - gdje je održano saslušanje o korupciji u BiH. Uzgred, u BiH upravo boravi delegacija američkog FBI. Helsinška komisija SAD organizirala je saslušanje i nimalo slučajno nije pozvan nijedan političar niti dužnosnik iz naše zemlje.

Saslušani su:

  • Srđan Blagovčanin, predsjedavajući odbora direktora Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International u BiH
  • Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH
  • Thomas Melia iz USAID i
  • Vallery Perry iz Vijeća za demokratizaciju politika DPC

Njih četvoro su prije nego što su riječ kazali - položili zakletvu da će govoriti istinu.

Korupcija je i dalje jedan od najozbiljnijih problema BiH što za rezultat ima kontinuiranu političku i ekonomsku stagnaciju - kaže se u posljednjem izvještaju State Departmenta.

Prije nepuna tri mjeseca američki senator Roger Wicker, kopredsjedavajući Komisije za sigurnost i suradnju u Europi, uputio je pismo državnom sekretaru SAD Johnu Kerryu kojim je upozorio na korupciju kao ključni problem BiH.

Podvukao je da je zabrinut zbog svojih saznanja o ogromnoj korupciji u BiH čiji su akteri i oni u institucijama vlasti i visokopozicionirani dužnosnici.

Politička tijela u Sarajevu potkopavaju vladavinu zakona

Senator Wicker zatražio je američku intervenciju akcentirajući da "politička tijela u Sarajevu potkopavaju vladavinu zakona". Njegov je zaključak da "korupcija građanima BiH krade prosperitet, paralizira državu na putu ka euroatlantskim integracijama i ugrožava inozemne investicije uključujući i one iz SAD".

Stav senatora je da dužnosnici moraju odgovarati ako su uključeni u korupcionaško kolo ili toleriraju korupciju.

Nije trebalo dugo čekati na prvi potez - preksinoć je organizirano saslušanje o korupciji u našoj zemlji i izvjesno je da neće ostati samo na riječima i da ono što je kazano i dokumentirano neće otići u arhivu.

Inače, to je prvi put da se u američkom Kongresu na takav način razgovara o korupciji u BiH koja razvaljuje našu državu. Sva istraživanja pokazuju da je BiH ovog trenutka najkorumpiranija zemlja u Europi i da je po tome uvelike pretekla Albaniju i Kosovo.

Milijarde maraka štete

Sve odnose u BiH kontrolira pet ljudi

Srđan Blagovčanin
Srđan Blagovčanin

Kako saznajemo, na saslušanju je posebno direktan bio Srđan Blagovčanin koji je sve argumentirao dokazima - rezultatima analiza i konkretnim primjerima. Po njegovoj ocjeni, najveći problem je politička korupcija i činjenica da sve društvene, državne i ekonomske odnose u BiH kontrolira pet, šest ljudi.

Financijske štete koje korupcija proizvodi mjere se milijardama maraka.

Saslušanje nije prošlo u frazama i općepoznatim pričama o štetnosti korupcije - spominjani su i konkretni primjeri. Pored ostalog, govorilo se o radu i poslovanju kompanija u kojima država ima vlasništvo, sumnjivim investicijama iz inozemstva posebno onim iz Saudijske Arabije, ali i nekim kineskim, o toleriranju korupcije od strane političkih stranaka od kojih neke rade i djeluju kao tipične mafijaške organizacije, zatim nepotizmu koji nije ništa drugo nego žestok oblik korupcije, o imovinskim kartonima dužnosnika koji nemaju nikakve svrhe jer ih niko ne provjerava.

Bilo je govora i o pravosuđu, Izbornom zakonu i njegovim izmjenama, sve većoj radikalizaciji u BiH, terorizmu i izvorima njegovog financiranja...

Naravno, svi detalji sa saslušanja ostat će tajna, ali će poslužiti kao mapa puta i uputa za akciju.

Naši izvori kažu da bi ona vrlo brzo mogla uslijediti pritiskom na političare umiješane u korupciju koji neće biti tajan i podrazumijeva sankcije protiv njih.

Neslužbeno saznajemo da se u prvom redu radi o desetak visokopozicioniranih dužnosnika čiji su korupcionaški potezi upakirani u dosjee za svakog od njih pojedinačno.

izvor: dnevni-list.ba