Postoji realna prijetnja iz Rusije

Postoji realna prijetnja iz Rusije

NATO saveznicima: Pripremite se, postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije

Vladimir Putin

Objavljeno: 30. maj 2016

Parlamentarna skupština NATO je nakon trodnevnog sastanka u Tirani u ponedjeljak pozvala saveznike da budu spremni odgovoriti na moguću prijetnju Rusije nekoj od država članica Saveza - "Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije" - rekao je Amerikanac Michael Turner, predsjednik skupštine na kojoj se okupilo oko 250 parlamentaraca iz 28 zemalja članica.

U jednoglasno usvojenoj izjavi izražava se žaljenje zbog ruske uporabe sile protiv susjeda i pokušaja zastrašivanja saveznika NATO. U tim okolnostima NATO-u preostaje jedino razmatranje odgovarajućih odgovora na moguće agresivne ruske akcije protiv neke članice Saveza - isitče se u izjavi.

Parlamentarci pozivaju NATO da pruži jamstva članicama, posebno onima na istočnim granicama koje smatraju da im je sigurnost ugrožena. NATO je prekinuo sve praktične oblike suradnje s Rusijom nakon što je pripojila Krim i poduprla separatiste na istoku Ukrajine.

Više NATO vojnika u Poljskoj

Savez je najavio da će razgovarati s Rusijom prije summita NATO 8. i 9. srpnja u Varšavi. Glavni tajnik NATO Jens Stoltenberg obećao je u ponedjeljak Poljskoj da će Savez nakon summita rasporediti dodatne vojnike na njezinu teritoriju.

- "Bit ću jasan: u Poljskoj će nakon summita u Varšavi biti više vojnika NATO, kao jasan signal da će se napad na Poljsku smatrati napadom na cijeli Savez" - rekao je Stoltenberg tijekom posjeta Varšavi.

Poljska će u lipnju ugostiti sastanak na vrhu NATO, na kojem će čelnici razmotriti slanje vojnika u Poljsku i u baltičke zemlje. Taj će korak vjerojatno razbjesniti Rusiju koja tvrdi da je širenje Saveza na istok prijetnja njezinoj nacionalnoj sigurnosti. (Hina)

izvor: index.hr-896559