Isa beg Ishaković i regionalni kriminalci

Isa beg Ishaković i regionalni kriminalci

Makedonskom kriminalcu uručilo nagrada Isa-beg Ishaković

Od ideje do državničke nagrade - Međunarodna nagrada Isa beg Ishaković

Međunarodna nagrada Isa beg Ishaković
Međunarodna nagrada Isa beg Ishaković

• Komitet Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković obilježio je u nedjelju, 29. maja, u Narodnom pozorištu Sarajevo, 10. godišnjicu rada i postojanja. Iz Sarajeva je u svijet otišla još jedna potvrda - Prijateljstva i jedna skulptura koja će krasiti predsjednički kompleks - Vila Vodno u Skoplju

Objavljeno: 02. jun 2016

Skulpture Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković, koje krase predsjedničke palate u Turskoj, Sloveniji, Austriji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Makedoniji itd., istinski su mostovi prema tim prijateljskim kulturama sa kojima djelimo zajedničku istoriju i baštinu.

Prekrasne skulpture Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković (većinom u kamenu) koje su svake godine drugačije, a sve simbolistički okupljene oko jedne ideje i poruke, krase monumentalna zdanja širom Evrope, kao pružene ruke prijateljstva i tolerancije iz Bosne i Hercegovine prema svijetu.

Od ideje i entuzijazma jednoga čovjeka do državničke nagrade - tako bi se mogao opisati put Komiteta i Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković. U fotogaleriji, svojevrsnom kaleidoskopu, pogledajte neke od skulptura Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković i neke od predsjedničkih palata i muzeja čije prostorije krase.

izvor: klix.ba-160602140

 

Nagrada Isa-beg Ishaković dodijeljena Đorđu Ivanovu, oličenju korupcije u svojoj zemlji

Gjorge Ivanov
Gjorge Ivanov

Objavljeno: 04. jun 2016

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, odlukom o aboliciji nekoliko desetina političara, protiv kojih se vodi krivični postupak zbog prisluškivanja, izazvao je krizu u Makedoniji. Optužen za državni udar, traži se njegova ostavka. Ali, u BiH je dobitnik nagrada za koju oni koji je dodjeljuju kažu da je prestižna, nagrade Isa beg Ishaković. Organizatori u ovoj odluci ne vide ništa sporno.

Za Ivanova je na dodjeli nagrade rečeno da je riječ o humanisti, čiji je cjelokupan opus usmjeren na izgradnju demokratije u podijeljenim društvima. Ali, tako ne misle građani Makedonije. Protiv makedonskog šefa države nastavljaju se protesti zbog odluke da prekine krivične postupke protiv više od 50 osoba, uglavnom političara, povezanih sa prisluškivanjem. Snimci sadrže jasne indicije o umiješanosti državnih funkcionera u kriminal i korupciju.

Imamo zajedničku odgovornost prema našoj regiji, da njegujemo vezu uspostavljenu od vizionara prošlosti, da ulažemo u cestovnu i željezničku infrastruktru, zalažemo se za primjenu evropskih normi, ne zbog Brisela već zbog naših naroda, za kvalitetan život mladih u regiji. Za region je značajno da ima odgovorne lidere koji će promovirati dijalog, pomirenje i povjerenje, rekao je Ivanov prilikom preuzimanja nagrade Isa beg Ishaković.

A da Ivanov nije odgovoran lider, kao što sam za sebe kaže, smatra veliki broj njegovih kolega I makedonskih političara, koji su njegovu odluku okarakterisali kao državni udar. Članovi Komiteta za dodjelu nagrada Isa beg Ishaković kažu kako je glasanje obavljeno mnogo ranije.

Ja jesam glasao, ali to je davno već glasano kad nisu bili ovi protesti i drugo, glasao sam osobno ja radi povezivanja ovih naših zemalja, ne ulazeći u čitav rad ovoga predsjednika i drugih, rekao je za TV1, Franjo Topić.

To je bilo tajno glasanje i svako ima pravo da ne kaže za koga je glasao. Tako da mislim da je većina tu odlučila, mišljenja je član Komiteta, Damir Marjanović.

Trenutno, došla je na red Makedonija, ona je bila jedan od tri prijedloga, a slučajnost je da je sada predsjednik republike ta i ta ličnost, istakao je u svojoj izjavi za TV1, Enver Imamović.

BH građani na društvenim mrežama se pitaju zašto Makedonija nije mogla sačekati sljedeću godinu, s obzirom na to da su organizatori bili svjesni kako će nagradu u ime ove prijateljske zemlje, primiti Ivanov kome je kriminal važniji od države.

Ako želimo očuvati značaj ove prestižne nagrade, Isa beg Ishaković, ipak bi se trebalo povesti računa o tome kome će biti dodijeljena. Srozavanje ugleda ovakve nagrade svakako nije u interesu BiH, smatraju stručnjaci. Zbog toga bi se moralo uzeti u obzir da dobitnik nagrade nije oličenje kriminala I korupcije, I to u vlastitoj zemlji.

izvor: vijesti.ba-311949

 

Nagrađivanje Ivanova je uvreda za građane Makedonije

Đorđe Ivanov i Izetbegovići
Đorđe Ivanov i Izetbegovići

• Međunarodna nagrada Isa-beg Ishaković je šupačka titula BANU đikana koja je dodjelom nagrade kriminalcu i predsjedniku Republike Makedonije Gjorgeu Ivanovu izgubila svaki značaj

Objavljeno: 04. jun 2016 | Marjan Zabrcanec

Kao što smo već ranije pisali, dodjeljivanje prestižne nagrade Isa beg Ishaković makedonskom predsjedniku Đorđu Ivanovu simbolizira neviđeno srozavanje ugleda ove izuzetne nagrade. O tome šta nagrađivanje Ivanova znači za građane Makedonije za Vijesti.ba, govori građanski aktivist i učesnik protesta protiv makedonskog predsjednika, Marjan Zabrcanec. Ističe da to samo po sebi predstavlja skandal ali i uvredu za građane Makedonije.

Dodeljivanje nagrade Isa beg Ishaković makedonskom predsjedniku Đorđu Ivanovu, koga makedonski građani nazivaju "Fikusom" je skandal sam po sebi, smatra Zabrcanec.

"Humanist ne može biti neko ko je abolirao 56 kriminalaca optuženih za izborne prevare, korupciju, krađu novca, uništavanje života građana, prikrivanje ubistva".

Đorđe Ivanov (ili kako ga narod zove Fikus Horhe) može biti samo laureat međunarodne nagrade za najvećeg slugu premijera, najvećeg neprijatelja svoga naroda ili najvećeg zaštitnika mafije, smatra Zabrcanec.

Ne znam da li je riječ o neinformiranosti članova komisije. Taj "laureat" širi atmosferu korupcije čak i u druge zemlje.

"Moji savet je da svako ko želi da sazna vise o našem takozvanom predsjedniku jeste da ukuca dvije ključne riječi na google-a: "Ivanov" i "Abolition". Rezultat daje jasnu sliku da taj čovjek ne može biti laureat, ne može biti ništa drugo nego građanin, ko je bio bivši profesor, ko je izdao svoje studente, svoje građane i koji je izdao pravdu".

Zabrcanec dodaje da nagrađivanje Ivanova predstavlja uvredu za građane Makedonije, iako nema veće uvrede od onoga što je Ivanov uradio abolirajući kriminalce.

Ivanov može biti samo predmet satire, dodaje Zabrcanec.

Naš takozvani predsjednik već dugo je predmet ismijavanja. Godinama nije ništa uradio za državu. Nije progovarao a kada je odjednom progovorio otjerao je državu u provaliju, zaključio je u izjavi za Vijesti.ba, građanski aktivist i učesnik protesta protiv makedonskog predsjednika, Marjan Zabrcanec.

izvor: vijesti.ba-312081