Eldin Elezović, predsjednik KBSA

Eldin Elezović, predsjednik KBSA

Eldin Elezović, predsjednik KBSA: Borimo se protiv negatora genocida

Eldin Elezović, predsjednik KBSA
Eldin Elezović, predsjednik KBSA

• Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) jedna je od najagilnijih organizacija u dijaspori

Objavljeno: 04. jun 2016

Nastala je kao prva organizacija na području Sjeverne Amerike koja okuplja progninike iz Bosne i Hercegovine. Svoj rad u proteklih 16 godina usmjerili ka dva pravca - prvi da je potrebno podići svijest i raditi na povezivanju Bošnjaka u tom dijelu svijeta, a drugi da se utječe na lokalne zajednice u SAD-u i Kanadi kako bi na što prikladniji način obilježili genocid nad Bošnjacima, te tako spriječili rad srpskih negatora.

Na čelu KBSA je Eldin Elezović. U razgovoru za Faktor ističe da je KBSA usmjerio svoje aktivnosti i prema američkom State Departmentu.

- Naš rad i djelovanje su rezultiralo i prvim Rezolucijama o genocidu u Srebrenici u velikom broju gradova i država, proglasima o Bosansko-americkim danima u parlamentima pojedinih država, priznavanja bosanskog jezika do poziva na sastanke u State department, razne konferencije od kojih je svakako najznačajnija ona prošle godine koja je u Daytonu organizovana povodom 20-godisnjice Dejtonskog sporazuma na kojoj je KBSA imao svog predstavnika - ističe Elezović nabrajajući uspjehe organizacije na čijem je čelu.

Na području Sjeverne Amerike trenutno živi oko 350.000 Bosanaca i Hercegovaca, uglavnom prognanika iz naše zemlje.

- Generalno gledano, bošnjačka populacija u SAD-u je jedna od uspješnijih imigrantskih populacija koja se uspješno integrisala u američko društvo mada ni mi nismo imuni na procese asimilacije u tzv. "Melting pot-u". Ogroman je broj veoma uspješnih, obrazovanih mladih ljudi, biznismena, doktora, profesora, ali zabrinjava jedna činjenica da veliki broj tih ljudi sticanjem diploma i zvanja imaju sve manje vremena za rad u zajednicama iz kojih su ponikli a znam, imajući u vidu, da je elita ta koja društvo vodi naprijed, bojim se da je sve vise elitizma vec elite u pravom smislu te riječi. Imajući u vidu stanje u kojem je naša domovina, pa ako hoćete i obrazovna struktura prognaničke populacije koja je na ovim prostorima smatram da niko nema pravo biti apolitičan ma koliko to opravdavao profesionalnim ili univerzalnim uzusima - ističe Elezović.

izvor: faktor.ba