EK poziva Poljsku da napuste EU

EK poziva Poljsku da napuste EU

Ne plači za Varšavom!

Parlament EU
Parlament EU

• Europska komisija ispituje situaciju s vladavinom prava u Poljskoj. To je ispravno. Ukoliko se Varšavi ne sviđaju demokratska načela Europske unije - može izaći iz kluba, smatra Barbara Wesel

Objavljeno: 05. jun 2016 | Barbara Wesel

Stječe se dojam da poljska vlada želi testirati Europsku komisiju. Briselska institucija poznata je po tome da opominje oštrim riječima, ali osim opomene ništa više ne poduzima. U takozvanom postupku o vladavini prava sada prema Poljskoj ipak pokazuje zube.

Od početka godine spor se vodi zbog faktičnog potkopavanja poljskog Ustavnog suda od strane vlade. Vladajućoj stranci Pravo i pravda (PIS) ne sviđa se sastav suda, ona sudu hoće uskratiti neovisnost i blokirati njegove presude. To je protivno osnovnim načelima demokracije, a time i osnovnim načelima Europske unije. To je jasno. Kada jedna novoizabrana vlada Ustavni sud želi prilogoditi po svojoj mjeri, onda ne teži pravnoj državi već državi samovolje.

Varšava mami EU

Varšava nije ništa izostavila kako bi tijekom spora napravila cirkusku predstavu s mjerodavnim povjerenikom EU-a. Prije dva dana iz Varšave su odjednom stigli pomirljivi signali: postizanje dogovora je moguće i poželjno. Dakle predstavnik Bruxellesa je ponovo otišao na sastanak s poljskom premijerkom, ali prihvatljiva kompromisna ponuda ipak je izostala. Sve je bila samo varka.

Popratna "politička buka" te borbe za prevlast između Varšave i Bruxellesa bila je zaglušujuća: u najnovijem govoru pred poljskim parlamentom šefica vlade Beata Szydlo preko dvadeset puta je spomenula riječ "suverenitet". Govorila je i o "diktatima" Bruxellesa, "ultimatumima", i "pravu naroda na samoodređenje". Sve to je okrunila s nekoliko žlica "civilizacijskog naslijeđa i nacionalnog identiteta". Čitava ta retorička halabuka nije imala nijednu drugu svrhu, već samo da velikoj civilizacijskoj stečevini, naime neovisnosti sudstva, stane na kraj.

Poljska ima obveze u Europskoj uniji

Vrhunac optužbi na račun Bruxellesa bila je tvrdnja da je Poljska nekako prevarena od strane EU, jer prije dvanaest godina pri potpisivanju ugovora nije bilo postupka o vladavini prava. Od svih besmislenih argumenata taj je jedan od najglupljih. Naravno da je uvijek postojala obveza poštivanja demokratskih načela Europske unije. I isključivo o tome je riječ.

Još jednom da bude sasvim jasno: Europska unija nije glavna blagajna zemalja članica koje se ne pridržavaju njezinih ciljeva i načela. Pogotovo nije šalter za isplatu vladama koje teže autokratskoj vladavini. To kategorički isključuju pravila udruženja. Onaj tko potpiše pristupni ugovor mora ga se pridržavati. Onaj kome se to više ne sviđa, može napustiti klub. Vlada u Varšavi o tome potpuno suvereno može odlučiti.

izvor: dw.com-19304537