11 optuženih za zločin u Štrpcima

11 optuženih za zločin u Štrpcima

Sud BiH: Za ubistvo 20 civila iz voza na relaciji Beograd-Bar 11 optuženih

Železnička stanica Štrpci u istočnoj Bosni
Železnička stanica Štrpci u istočnoj Bosni

Objavljeno: 02. jun 2016

Sud BiH donio je odluku da se postupak protiv Miodraga Mitrašinovića, optuženog za zločin počinjen u Štrpcima, općina Rudo, spoji sa predmetom u kojem su optužena još desetorica za isti zločin.

Spajanje postupaka predložilo je Tužiteljstvo BiH, jer je riječ o istom krivičnom djelu.

Tužitelj Emir Neradin pojasnio je da je Mitrašinović bio nedostupan kada je podignuta optužnica protiv ostale desetorice.

"Tužiteljstvo još nije izvodilo dokaze koje se odnose na radnje izvršenja Miodraga Mitrašinovića, te tražimo da se vodi jedan jedinstven postupak", kazao je Neradin, obrazlažući suđenje koje se vodi protiv deset optuženih pred Sudom BiH.

Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog spajanja postupka zbog efikasnosti i ekonomičnosti.

Prije donošenja odluke o spajanju postupaka, tužilac Neradin je pročitao optužnicu i iznio uvodne riječi u postupku protiv Mitrašinovića.

Prema optužnici, 20 putnika oteto je iz voza koji je 27. februara 1993. godine saobraćao na relaciji Beograd - Bar. Putnici koji su oteti na stanici Štrpci, odvedeni su u selo Prelovo, gdje su zlostavljani i mučeni, a potom ubijeni na obali rijeke Drine.

Žrtve su bili civili, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, državljani Srbije i Crne Gore, jedna osoba hrvatske nacionalnosti iz Beograda, kao i jedan nepoznat putnik afro-azijskog porijekla.

Do danas, pronađene su kosti samo četiri putnika.

izvor: bhrt.ba