SDA vodi BiH u teritorijalnu podjelu

SDA vodi BiH u teritorijalnu podjelu

Enver Kazaz: Slučaj Mostar pokazuje da SDA vodi BiH u teritorijalnu podjelu zemlje pod krinkom "građevinskog zemljišta"

Enver Kazaz
Enver Kazaz

• Podjela građevinskog zemljišta je ništa drugo do podjela Mostara smatraju analitičari. Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića da je sporna dodjela građevinskog zemljišta u pregovorima o Mostaru sagovornici TV1 tvrde, nije sporno zemljište, već želja da se Mostar podjeli

Objavljeno: 08. jun 2016

Nakon jučerašnjih pregovora predsjednik SDA je iznio još jedan argument za svoje stavove po pitanju Mostara. U pitanju je građevinsko zemljište:

Sporna je dodjela gradskog građevinskog zemljišta, ne želimo da se to radi mimo volje Bošnjaka, tamo gdje oni čine većinu u Mostaru, to je neupitna stvar, sa tim se slaže i HDZ, to je evropski standard lokalne samouprave, ali nismo iznašli taj mehanizam. Mi smo to htjeli kroz par općina ili podjedinica u lokalno samoupravi - poručio je predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Analitičari smatraju da je upravo podjela građevinskog zemljišta na "bošnjačko" i "hrvatsko" konačna podjela Mostara. Upozoravaju, da tu ne bi bio kraj podjelama:

Slučaj Mostar pokazuje da Bakir Izetbegović, vrh SDA i mostarska SDA vode BiH u teritorijalnu podjelu zemlje, pri čemu argument da je "važno da građevinsko zemljište kontroliše lokalna SDA" postaje argument koji dugoročno BiH vodi u ozbiljnu političku krizu sa nesagledivim posljedicama - smatra politički analitičar Enver Kazaz.

Raspodjela građevinskog zemljišta između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji, stavila bi tačku na podjelu zemlje, a onda bi mogli nastati problemi, jer će Bošnjaci, koji su i najbrojniji konstitutivni narod, odbiti nesrazmjerno mali dio zemlje upozorava Kazaz:

Bošnjaci objektivno govoreći kontroliraju 24 odsto teritorije koju je kontrolisala Armija BiH i ići na takvu vrstu teritorijalne podjele zemlje - a pričom o građevinskom zemljištu Izetbegović to radi - podrazumjeva stvoriti preduvjete za radikalnu Bošnjačku politiku koja će na argumentu nepravednosti Dejtonskog sporazuma ne samo da se radikalizira nego se može i militarizirati - pojašnjava Kazaz.

izvor: vijesti.ba-312804